De ce nu e bine să speli și să faci curat în Joia Mare

 Dumba Gabriela
.

În Joia Mare nu se spală și nu se face curat! Joia Mare, care se mai numește Joia Neagră sau Joia Patimilor, e o zi importantă, cea a Deniei Mari. Potrivit credinţei creştin-ortodoxe, acum ni se aminteşte cum Mântuitorul le-a spălat picioarele ucenicilor, fiind îndemnaţi la smerenie.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

În Joia Mare se vopsesc ouăle în roşu, urmând ca în Sâmbăta Mare să se coacă pasca şi cozonacul. În săptămâna Patimilor, credincioșii rememorează pas cu pas calea urmată de Iisus Hristos pentru mântuirea omului și învingerea morții, cale care culminează cu evenimentul crucial al creștinismului: Învierea.

Se spune că este bine să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!' și, dacă ești superstițios, e bine să știi că, cei dovediți de lene și nepăsare pentru curățirea sufletească, trupească și a locului de viețuire rânduit de Mântuitorul Iisus Hristos' pot fi loviți de boală,ghinion și neajunsuri.

Joia Mare este cunoscută și ca Joia celor 12 Denii.

Cele 12 lumânări aprinse la citirea Deniilor vor fi aprinse pe parcursul întregului an, ele având puteri deosebite, spune tradiția. Denia pentru Joia Mare este închinată amintirii a patru evenimente deosebite in viața lui Iisus: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă pentru smerenie, cina cea de taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani și începutul patimilor.

Tradiţii şi obiceiuri în Joia Mare

Joi este ziua din Săptămâna Mare în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu, urmând ca în Sâmbata Mare să coacă pasca şi cozonacul ce vor fi aduse la biserica în noaptea de Înviere pentru a fi sfinţite.

Citește și: Rugăciuni puternice care se spun în Postul Paștelui

Citeste si: Joia Mare a Paștelui, tradiții și obiceiuri. Rugăciunea care face minuni dacă o spui în această zi

Citeste si: Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui. Tradiții și obiceiuri

Ce alimente sunt intersize în Joia Mare

Două alimente sunt total interzise de tradiţie în aceste zile, inclusiv în Joia Mare, chiar şi pentru cei care nu ţin postul efectiv: oţetul şi urzicile. Se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, înţepându-i rănile, şi stropit cu oţet, pentru a-i provoca şi mai multe usturimi.

Mai mult, legenda spune că, atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oţet: de aici şi obiceiul popular, care exclude cele două alimente de pe lista mâncărurilor recomandate în ultima săptămână de post, potrivit digi24.ro.

De ce nu e bine să speli în Joia Mare

În Lunea Mare se începe curățenia generală în gospodării, se scot hainele la aerisit și este permisă munca pământului. Ultima zi în care puteau face asta era Miercurea Mare, potrivit obiceiurilor stramoşeşti.

În Joia Mare femeile nu au voie să spele haine, nici cu mâna si nici cu maşina de spălat. Ultima zi în care puteau face asta era Miercurea Mare, potrivit obiceiurilor stramoşeşti.

Se spune că este bine să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!' și, dacă ești superstițios, e bine să știi că, cei dovediți de lene și nepăsare pentru curățirea sufletească, trupească și a locului de viețuire rânduit de Mântuitorul Iisus Hristos' pot fi loviți de boală,ghinion și neajunsuri.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton