De ce să nu te dai cu parfum la plajă. Medicamentele interzise dacă stai la soare

 Dumba Gabriela
.

Există o serie de boli care se agravează de la soare sau în cazul cărora este total interzisă expunerea la soare. Totodată, dermatologii interzic folosirea parfumului la plajă și atenționează în privința unor medicamente care ar trebui evitate dacă stăm la soare.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

'Există o multitudine de afecțiuni care sunt afectate de expunerea la soare. Orice persoană care exagerează cu expunerea la ultraviolete, dorind un bronz frumos, va suferi niște modificări, în special fotoîmbătrânirea cutanată, dar și leziunile care uneori se pot transforma în probleme mai mari și anume leziunile canceroase. 

Pe de o parte sunt persoanele care nu suportă soarele. Imediat ce se expun la soare dezvoltă roșeață, leziuni care seamănă cu cele din urticarie, însoțite de mâncărimi. Aceste reacții alergice pot apărea la persoane și în timp. Există varianta ca, după o expunere repetată de câteva zile, o persoană să dezvolte leziuni pe piele.

Există și anumite substanțe care, aplicate pe piele, pot duce la astfel de alergii solare', a povestit medicul dermatolog Mara Mihai la Antena 3

Dermatologul a vorbit, însă, și despre afecțiunile în care expunerea la soare trebuie limitată. 

'Aceste afecțiuni sunt mai rare, dar sunt persoane care suferă de fotosensibilitate. Câteva exemple ar putea fi persoanele care suferă de lupus, de porfirie, de dermatomiozită.

Ceea ce se întâmplă mult mai frecvent este reacția indusă de medicamente. Sunt persoane care urmează diferite tratamente, fie cu antibiotice, fie de tensiune, fie chiar suplimente cu vitamine și minerale și după expunere dezvoltă reacții. Câteva exemple ar fi antibioticele tetraciclină, vitamina A, retinoizii, care determină o sensibilitate mai mare la soare și un risc mai mare de a dezvolta arsuri solare.„, a mai subliniat medicul.

Citește și: Bolile ascunse ale vedetelor. Celebritățile suferă în tăcere

Citește și: Cum facem diferența dintre gripă, răceală sau Coronavirus? Simptomele care arată clar despre ce afecțiune e vorba

Citește și: Ilinca Vandici, totul despre depresia post-natală prin care a trecut: „Am trăit atacuri de panică, stări de tristețe, frică'/ EXCLUSIV

Nu folosiți parfumuri sau medicamente când stați la soare

Expunerea la soare, în combinație cu parfumuri sau anumite medicamente, sensibilizează excesiv pielea și ne putem alege nu cu un bronz sănătos, ci cu o dermatită de toată…”frumusețea”.

Spre exemplu, dermatita Breloque sau dermatita pigmentară de parfum – apare in cursul verii, pe zonele fotoexpuse, la locul de contact cu parfumuri ce au în compoziție ulei de bergamote. Clinic se manifestă printr-o hiperpigmentare localizata în special la nivelul gâtului.

Pe de altă parte, există și dermatita fototoxică indusă de medicamente: tetracicline, fluoroquinolone, psoraleni, fenotiazine, amiodarona, furosemid, tiazide, piroxicam.

„Folosirea acelor parfumuri pe bază de uleiuri esențiale, care sunt foarte lăudate și care sunt folosite pe tegumentul unei persoane, în momentul în care se expun la soare, aceste uleiuri își modifică compoziția și devin alergenice. 

Marea majoritate a persoanelor, când se expun la radiații ultraviolete, suferă niște modificări la nivelul țesutului cutanat. Vorbim, in principal, de cele asupra țesutului conjunctiv, e ca atunci când noi ducem o bucată de plastic, o așezăm în flacără, normal că ea va fi modificată, va fi traumatizată. Același lucru se întâmplă și cu pielea noastră. Soarele și radiațiile ultraviolete pot duce la niște modificări genetice, modificări ale ADN-ului celular.

Chiar dacă nu conduc la apariția cancerului de piele, modifică funcția celulelor, le grăbește îmbătrânirea. Cu cât ne expunem mai mult la soare, cu cât ne pierdem din elasticitate și încep să apară petele brune, maronii, pielea devine mai subțire, încep să apară primele riduri și, de asemenea, și vasele de sânge care își pierd elasticitatea și încep să devină vizibile pe zona pomeților', a mai spus dermatologul.

Măsuri de prevenție:

  • Evitarea expunerii la soare în special in intervalul orar 11-16.
  • Utilizarea cremelor de fotoprotecție SPF 50 (aplicare cu 20 min înainte de expunerea la soare și reaplicate la fiecare 2h)
  • Îmbrăcăminte cu protecție UV
  • Evitarea contactului cu substanțele cu potențial fotosesnibilizant.

Când este recomandată vizita la medicul dermatolog

  • Dacă simptomele persistă mai mult de câteva zile
  • Dacă erupția cutanată afectează zone extinse, în special zone acoperite de haine
  • Dacă prezintă manifestări sistemice: edem palpebral sau al buzelor, dificultăți de respirație și hipotensiune arterială.

 Vezi şi orele corecte de stat la soare – cum ne protejăm de razele ultraviolete!

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton