Zilele acestea, ni se spune insistent, mai mult ca niciodată „Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun!”. Nu gel dezinfectant, nu spirt, nu servețele umede, ci apă și săpun. Acest îndemn are la bază o explicație științifică și există o legătură bine definită între viruși sau/și coronavirusul COVID-19 și săpun. Nu este o legendă aceea că distruge virușii, ci chiar un fapt demonstrat în laborator.
„Substanţele din săpun se comportă ca nişte soldăţei: atacă şi destabilizează structura virusurilor şi a bacteriilor. Acestea se dezmembrează şi nu mai pot adera la suprafaţa pielii, fiind ulterior eliminate prin clătirea mâinilor', explică Pall Thordarson, profesor la catedra de Chimie a Universităţii New South Wales.
Coronavirusul este protejat de o membrană lipidică, grasă, ce poate fi distrusă de substanţele din săpun, care au şi efect degresant. Altfel spus, săpunul descompune membrana virusului şi, astfel, acesta nu poate supravieţui, potrivit csid.ro.
Printre agenţii patogeni care prezintă o astfel de membrană lipidică şi care pot fi eliminaţi prin simpla spălare a mâinilor cu apă şi săpun se numără: virusul HIV, virusurile care provoacă hepatita B sau C, virusul herpetic, virusul Ebola, Zika, dengue şi multe alte bacterii sau alte virusuri care se pot dezvolta în tractul respirator ori la nivel intestinal.
Specialiştii recomandă ca procesul spălării pe mâini să dureze între 20 şi 30 de secunde.
Află și cum faci sapun de casa