De ce ziua alegerilor în SUA pică întotdeauna într-o zi de marți. Are la bază o tradiție din secolul XIX, contestată în zilele noastre

.

Ziua alegerilor în SUA pică întotdeauna într-o zi de marți pentru că are la bază o tradiție din secolul XIX, când America era o națiune profund agrară. Așadar, ziua de marți pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite are o istorie profundă, legată de nevoile unei societăți agricole și religioase din secolul al XIX-lea, contestată în zilele noastre.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!


Americanii își aleg astăzi președintele în cea mai strânsă cursă electorală din istoria Statelor Unite. Donald Trump și Kamala Harris sunt umăr la umăr în competiția pentru Casa Albă.

De ce americanii votează întotdeauna într-o zi de marți

În secolul al XIX-lea, SUA era o națiune predominant agrară. Majoritatea americanilor lucrau în agricultură, iar începutul lunii noiembrie era considerat momentul perfect pentru alegeri.

Recolta se încheia în această perioadă, iar vremea era încă frumoasă pentru deplasări, esențiale într-o vreme în care transportul era dificil și lent. Aceste condiții favorabile din noiembrie au contribuit la stabilirea unei date generale pentru alegeri, eliminând discrepanțele între state, care înainte alegeau fiecare o zi diferită pentru vot.


Ziua de marți a fost stabilită atent, astfel încât să respecte nevoile religioase și sociale ale vremii. Majoritatea americanilor erau creștini practicanți, iar duminica era ziua de odihnă și rugăciune, potrivit protv.ro.

De asemenea, miercurea era o zi importantă, fiind momentul târgurilor agricole, când fermierii își comercializau produsele în orașe. Alegerea zilei de marți pentru ziua votului permitea fermierilor să aibă o zi de călătorie după ziua de duminică și să se întoarcă acasă înainte de ziua târgului.

De asemenea, a fost ales un interval specific: marțea „de după prima zi de luni’ din noiembrie. Acest detaliu nu este întâmplător. Marțea ar fi putut să cadă pe 1 noiembrie, Ziua Tuturor Sfinților, o sărbătoare creștină. Stabilirea votului în marțea de după prima zi de luni a permis evitarea unei posibile suprapuneri care ar fi putut fi considerată nefavorabilă de unii credincioși.

Citește și: Ce scrisori de dragoste primea Cristi Borcea în închisoare. Dan Diaconescu a povestit ce îi scriau admiratoarele: „Este un bărbat super râvnit…


Citește și: Adriana Stere de la PRO TV a paralizat după ce a consumat brânză contaminată cu o bacterie periculoasă: „M-am prăbușit, organismul a clacat. Am mers în cărucior cu rotile…

Citește și: Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială și o susține pe Kamala Harris. Reacția lui Donald Trump, candidatul Partidului Republican: „A fost cel mai prost președinte din istoria SUA

Tradiția ca ziua alegerilor să fie marțea este contestată în zilele noastre

În prezent, ceea ce a fost cândva o măsură de comoditate pentru fermierii americani este văzută de mulți ca o piedică. Conform statisticilor, doar o mică parte din populația activă a SUA lucrează astăzi în agricultură – mai puțin de 2%.


Majoritatea americanilor sunt ocupați cu munca în zilele lucrătoare, iar votul într-o zi de marți poate fi complicat, mai ales în condițiile în care nu este o zi liberă națională. De-a lungul anilor, participarea la vot a scăzut, iar unul dintre motive este tocmai ziua aleasă pentru alegeri.


Cu armate de susținători în spate, Donald Trump și Kamala Harris au două viziuni pentru viitorul SUA care se diferențiază mai puțin economic, cât cultural: Trump propune o Americă patriotică și ermetică, mândră de propriul trecut și gata să recurgă la mișcări brutale pentru a-și proteja interesele economice și militare, iar Harris mizează pe o Uniune mai deschisă, conștientă de propriile greșeli istorice, așadar tolerantă sau chiar părtinitoare cu minoritățile etnice, rasiale sau sexuale, precum și un statu-quo caracterizat prin mișcări predictibile în politica externă.