De unde vine numele România și cine a folosit pentru prima dată această denumire

.

De unde vine numele România… V-ați întrebat vreodată acest lucru? În plus, știți care este diferența dintre România și Țara Românească? Sau cine a folosit pentru prima dată numele România? La toate aceste întrebări găsiți răspunsuri în continuare!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!


Ei bine, numele ţării noastre este unul vechi, provine din limba latină şi apărea în texte latine încă de la sfârşitul antichităţii şi din perioada Evului Mediu. Istoricul Ioan-Aurel Pop spunea, într-un discurs rostit la Academia Română, că numele de „Ţara Românească, cum era intitulată provincia istorică de la sud de Carpaţi, este „absolut identic cu acela de România.

„Numele de Ţară Românească este absolut identic cu acela de Românie, spunea istoricul Ioan-Aurel Pop, academician şi rector al UBB, într-un discurs rostit la Academia Română, în care explica istoria şi semnificaţia numelor de român şi România. „Numele unui popor şi numele unui stat sunt uneori aproape la fel de importante ca existenţa propriu-zisă a poporului respectiv şi a statului în cauză, adaugă acesta, potrivit historia.ro.


Când a fost folosit prima dată numele România

România, în forma pe care o ştim azi, cu graniţele actuale, există din 1946-1947, când la Conferinţa de Pace de la Paris a fost consfinţită noua ordine politică de după război.

„Numele de România (în forma specifică, cu vocalele „o’ şi „â’) s-a folosit pentru prima oară în mod oficial, în documente de stat, prin anii 1862-1866, pentru teritoriul rezultat din unirea Ţării Româneşti (Oltenia şi Muntenia, fără Dobrogea) şi Moldovei (partea central-apuseană-cu zona de la nordul gurilor Dunării-fără Bucovina şi fără cea mai mare parte din Basarabia). (…) Constituţia de la 1866 a consacrat numele de România.

În străinătate s-a mai folosit, o perioadă, numele de Valahia. Foarte mulţi oameni au uitat, iar alţii nu au ştiut niciodată că, până târziu, în secolul al XIX-lea, ceea ce românii numeau generic „Ţara Românească’ era pentru orice străin „Valahia’ (cu diferite variante de scriere şi pronunţare). Datorită acestei constituiri târzii a statului român modern şi a impunerii denumirii oficiale de România abia în a doua parte a secolului al XIX-lea, mulţi autori străini au rămas derutaţi în legătură cu dualitatea numelui de Valahia-România şi de valah-român.


S-a spus şi s-a scris adesea că numele de România a fost „inventat' sau folosit pentru prima oară de către un autor grec, Dimitrie Philippide, pe la 1816, când el publica la Leipzig lucrările Istoria României şi Geografia României, referindu-se în linii mari la spaţiul vechii Dacii traiane, scrie rectorul UBB.

Citește și:Cum a reușit Andrei Mihalcea de la Chefi la cuțite să slăbească 25 de kilograme:„Nu este bine, dar este real. Mănânc…

Citește și:Kitty Cepraga s-a împăcat cu fostul soț, la doi ani de la divorț:Suntem într-o relație ok…


Citește și: Cum a sărbătorit Messi victoria Argentinei pe stadion, alături de soție și copii:„În sfârșit, ești campion mondial. Știm cât de mult ai suferit atâția ani

Ce zic izvoarele istorice: „Romania, „Romandiola

Denumirea de „Romania este atestată de timpuriu în legătură cu spaţiul dunărean (scrisoarea lui Auxenţiu de Durostorum, dată în jurul anului 383). Rectorul UBB aminteşte de un izvor din secolul al XVI-lea evidenţiat de istoricul Şerban Papacostea care dovedeşte, fără vreun dubiu, că românii (şi anumiţi cunoscători străini) îi ziceau Ţării Româneşti  „Romaniola sau „Romandiola.


„Izvorul este din secolul al XVI-lea, fiind un memoriu al iezuitului ungur Ştefan Szántó (Arator), prin care se cerea înfiinţarea la Roma a unor colegii pentru diverse naţiuni, între care şi pentru Valachia inferior, quae Romandiola et Romaniola dicitur.

Clericul spune că ţara aceasta era vecină cu Transilvania, că se numea odinioară Dacia şi că locuitorii ei vorbesc limba italică coruptă, pe care italienii o puteau înţelege. „Romaniola’/„Romandiola’ este un derivat de la Romania, o variantă a acestui nume. Iezuitul ungur spune că „Valahia inferioară este numită Romaniola’ şi „Romandiola’, fără să indice de către cine. Se înţelege, însă, că de către locuitorii săi, românii, pe care îi prezintă ca italianofoni/ latinofoni, descendenţi de la Roma.


Fireşte, românii nu pronunţau Romania sau Romaniola/ Romandiola, dar iezuitul nu a putut reda în latină anumite sunete (mai ales vocale) specifice limbii române. Faptul că autorul mărturiei de mai sus este maghiar, adică un cunoscător al românilor, este extrem de important, fiindcă el i-a putut auzi pe români cum îi ziceau efectiv celei mai vechi dintre ţările lor.

Atestarea pentru secolul al XVI-lea a unei variante a numelui de Romania (Romaniola) în legătură cu Ţara Românească de atunci nu este surprinzătoare. Era firesc să fie aşa, în urma întregii evoluţii istorice. Ţara Românească a păstrat şi prin numele său denumirea poporului pe care-l adăpostea, a conservat cea dintâi, inclusiv sub aspect politic, identitatea românească şi a preluat apoi misiunea de reconstituire a unităţii tuturor românilor, mai explică istoricul Ioan-Aurel Pop.


Diferența dintre România și Țara Românească

Istoricul susţine că România nu este decât „o formă a denumirii de Ţara Rumânească/ Românească, adaptată timpurilor moderne şi cănumele de Rumânia/ România a circulat în trecut în paralel cu denumirea de Vlahia/ Valahia.


„Se ştie sigur, din vechi izvoare, că Moldova, Banatul, Făgăraşul, Maramureşul etc. erau numite uneori şi terrae Valachorum sau Valachiae/ Vlachiae/ Volachiae, adică «ţări ale rumânilor». Aici, între Dunăre şi Carpaţii Meridionali (sau Alpii Transilvaniei, cum le ziceau occidentalii), s-a format la cumpăna secolelor al XIII-lea şi al XIV-lea, prin reunirea mai multor Vlahii, prototipul statului românesc medieval, adică Valahia Mare sau Ţara Românească. (…) Numele de Ţară Românească este absolut identic cu acela de Românie, afirmă Ioan-Aurel Pop, citat de adevarul.ro.