Debitul Dunării crește cu 1.000 de metri cubi pe secundă în fiecare zi. Când ajunge viitura în România și ce județe ar putea fi afectate

.

Debitul Dunării crește cu 1.000 de metri cubi pe secundă în fiecare zi, potrivit estimărilor specialiștilor.Viitura de pe Dunăre avansează rapid către România, iar debitul fluviului continuă să crească alarmant de la o zi la alta. Duminică, la intrarea în țară, în zona Baziaș, Dunărea a înregistrat un debit de 6.100 metri cubi pe secundă, cu mult peste media multianuală pentru luna septembrie.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE AUGUST GRATIS, AICI


Echipele de intervenție ale Administrației Naționale Apele Române au început să pregătească măsuri preventive, inclusiv umplerea a mii de saci de nisip, o parte dintre aceștia fiind deja poziționați în apropierea sectorului românesc al Dunării.

Când ajunge viitura de pe Dunăre în România

Ministrul Mediului, împreună cu mai mulţi experți de la Apele Române, survolează cu elicopterul zonele din ţară în care riscul de inundaţii este crescut.

Autoritățile vor verifica digurile de pe Dunăre – 1.800 de km de diguri, iar unde sunt puncte vulnerabile elicopterul va ateriza și se vor face verificările în teren, fiindcă, alături de ministrul Mediului, sunt și experți de la Apele Române. Se vor verifica și anumite diguri care au avut probleme la inundațiile din 2006.


Într-un mesaj publicat pe Facebook, Mircea Fechet susține că unul dintre digurile avariate în 2006, cel din zona Rast-Bistreț din județul Dolj „va rezista sută la sută pe această secțiune. Putem spune că nu mai este punct critic’. „Digul a fost consolidat, însă am venit aici pentru a vedea de la înălțime, pentru o privire de ansamblu, care este starea lui acum, să ne asigurăm că nu este posibil să se repete scenariul din 2006′, a spus Fechet.

Potrivit estimărilor, în prezent, debitul Dunării crește cu 1.000 de metri cubi pe secundă în fiecare zi. Totuși, ministrul Mediului spune că această viitură n-ar trebui să ne provoace probleme, pentru că digurile noastre pot rezista până la 13.500 de metri cubi pe secundă, iar, potrivit estimărilor hidrologilor, la finalul acestei săptămâni debitul Dunării va atinge 9.500 de metri cubi pe secundă, dublu față de normalul perioadei, citează Antena 3.

Se estimează că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie. Echipele de intervenţie ale ANAR au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceştia fiind deja aduşi aproape de sectorul românesc al Dunării, precum şi alte utilaje de intervenţie.


Citește și: Cum și-au salvat mariajul Adrian Nartea și soția lui, Alina, după ce au fost la un pas de despărțire: „Cine crede că o căsnicie este ca cele din filmele de la Hollywood e un visător’. Ce s-a schimbat după terapie / EXCLUSIV

Citește și: Fuego povestește că părinții au făcut sacrificii enorme pentru a-l crește și a-l ajuta în carieră: „Să-mi ofere tot ce e mai bun, să mă răsfețe și să investească, și bani și implicare…’ / EXCLUSIV

Creşterea Dunării ar putea aduce viituri în două judeţe


Chiar dacă debitul Dunării a crescut, localnicii din Orşova sunt optimişti şi îşi pun toată încrederea în protecţia oferită de baraj. Tocmai de aceea, oamenii spun că nu se tem de o eventuală viitură în zona lor. 

În schimb, oamenii se tem că mai multe probleme vor avea cei din județul Mehedinți și în județul Dolj, unde cotele fluviului nu sunt controlate de astfel de amenajări hidrotehnice.

„Satele care sunt pe marginea Dunării s-ar putea să fie afectate. Sunt convins că inundaţii chiar severe. Calafatul şi zona aia sunt cele mai afectate întotdeauna şi vor fi, probleme vor fi', spune un localnic pentru Observator.


Hidroelectrica a transmis un mesaj cu scopul de a-i calma pe oameni şi i-a asigurat că barajul de la Porțile de Fier este pregătit pentru a prelua și tranzita viitura care urmează să intre în țară, cauzată de precipitațiile abundente din bazinul hidrografic al fluviului.


„Amenajarea hidroenergetică Porțile de Fier de pe fluviul Dunărea este pregătită pentru preluarea și tranzitarea viiturii create ca urmare a precipitațiilor căzute în bazinul hidrografic al fluviului și monitorizează atent evoluția fenomenelor.

Debitul estimat în perioada imediat următoare pentru zona Porțile de Fier nu este unul excepțional, ci corespunde cantitativ cu debitul mediu al lunii aprilie în anul mediu hidrologic, situație pentru care nu sunt necesare pregătiri tehnice deosebite’, spun specialiștii companiei.


„Nu există niciun risc în legatură cu Dunărea. Vom avea, cel mai probabil, un maxim de 10.000 mc pe secundă, dar aceasta nu este o situatie de negestionat. În 2006, am avut la Baziaș 15.000 mc pe secundă și autoritățile s-au descurcat foarte bine’, a declarat miercuri, la guvern, ministrul Mediului, întrebat de jurnaliști ce măsuri vor fi luate în cazul creșterii debitului pe Dunăre.