Cu toții ne întrebăm ce am putea face pentru a avea o viață lungă și cu puține probleme de sănătate. Răspunsul ar putea sta în dieta care asigură longevitate. De fapt, este mai mult decât o dietă. Este un stil de viață.
Auzim tot felul de știri despre oameni care au depășit 100 de ani și ne tot întrebăm cum este posibil acest lucru. Ce obiceiuri au adoptat, ce au mâncat sau la ce trucuri au apelat pentru a reuși această performanță'. Secretul stă, în primul rând, în adoptarea unor obiceiuri sănătoase.
Da, auzim peste tot că trebuie să consumăm minim doi litri de apă, să mâncâm fructe și legume, să facem mișcare de cel puțin trei ori pe săptămâna. Desigur, mai ține și de genă, care joacă un rol destul de important. Însă, esențial pentru o viață lungă ar fi să facem ce ține de noi.
Consumul crescut de fructe și legume scade riscul mortalităţii, în principal, din cauza bolilor de inimă, arată o analiză a Jurnalului Britanic Medical. Acestea ar putea fi introduce în dietă la micul-dejun și ca gustare, după-amiaza. Tot la gustări ar fi bine să fie introduse nucile, migdalele, semințele, caju, având în vedere cât de bogate sunt în grăsimi sănătoase, proteine, fibre, antioxidanţi, vitamine şi minerale esențiale, notează csid.ro.
În egală măsură, ar fi ideal să existe mai multe mese fără carne și mai multe bazate pe legume și verdețuri. Carnea de pește este cea mai recomandată.
Printre obiceiurile sănătoase adoptate ar trebui să se numere și sportul. Mișcare zilnic o jumătate de oră în fiecare zi, indiferent că este vorba despre alergare, fitness, yoga, pillates, dansuri, aerobic sau alte sporturi. Chiar și plimbările lungi în aer liber, desigur, în ritm mai alert, contribuie la întărirea sistemul imunitar.
Dieta mediteraneană asigură longevitate
Dintre toate dietele, studiile arată că dieta mediteraneană este cea ideală pentru o viață mai lungă. Aceasta nu este, de fapt, un regim de slăbire, ci un stil de viață.
În cadrul acesteia ar fi bine să se consume multe fructe, legume, verdețuri, nuci, semințe, cereale întregi, pește, fructe de mare, ierburi și condimente, brânză, iaurt. Carnea de pui ar trebui consumată moderat, carnea roșie – mai rar, iar carnea procesată, uleiurile rafinate, zahărul și băuturile cu îndulcitori ar trebui eliminate definitiv din dietă.
În dieta mediteraneană principala sursă de grasime este uleiul de măsline, se consumă cel puțin șase pahare de apă zilnic și vin moderat: nu mai mult de două pahare bărbații și unul femeile. Cerealele integrale înlocuiesc pâinea alba și orezul alb și nu se mănâncă mai mult de patru ouă pe săptămână, potrivit sfatulparintilor.ro.
Ca idee, o masă ar putea să arate astfel: la micul-dejun s-ar putea consuma un iaurt cu fructe proaspete și nuci, la prânz o lasagna mediteraneană, iar la cină somon cu orez brun și legume/ verdețuri.
Sursa foto: pexels.com