Diferența dintre sinuzită și COVID-19. Ce afecțiuni poate ascunde pierderea mirosului

 Dumba Gabriela
.

Pentru că simptomele sunt similare, în primă fază, foarte mulți dintre noi ne panicăm la prima tuse, prima durere de cap sau atunci când termometrul indică febră. Însă, medicii ne sfătuiesc să tratam cu calm situația și doar dacă testul specific indică infecția COVID-19 să luam măsurile care se impun. Altfel, am putea suferi doar de o răceală sau chiar sinuzită.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!

La prima vedere, simptomele coronavirusului SARS-CoV-2 sunt cam aceleaşi ca la o gripă „obişnuită”, respectiv febră, tuse (uscată), dispnee (dificultăţi respiratorii), dureri musculare, oboseală şi, ceva mai rar, expectoraţie, dureri de cap, hemoptizie (tuse cu sânge) şi diaree. 

În schimb, guturaiul şi durerile în gât nu sunt caracteristice pentru infecţiile cu coronavirus, potrivit cercetărilor de până acum. Cu alte cuvinte, cine are guturai, strănută şi-l doare gâtul e, foarte probabil, doar răcit sau are o gripă „obişnuită”. Coronavirus se manifestă, de regulă, prin tuse uscată, dificultăţi de respiraţie şi/sau pneomonie. Dar nu şi prin dureri în gât, potrivit dw.com.

Dr. Remus Gabriel Mihalcea, medic specialist ORL, a vorbit la 'Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea' despre diferența dintre alergie și COVID-19.

Alergiile sunt reacții ale organismului ca urmare a expunerii un timp îndelungat la diverse microorganisme din mediul care ne înconjoară. Avem reacții specifice în sinuzitele alergice pe care omul le prezintă, cum ar fi: strănuturi repetate, secreții nazale, mâncărime la nivelul ochilor și lăcrimare excesivă, a arătat medicul. Rinitele alergice sunt de trei categorii: sezoniere, perene și profesionale.

Citește și:

Vitamina care te ajută în lupta cu COVID-19. Ce alimente trebuie să consumăm pentru protecție în fața bolii

Noul coronavirus este des confundat cu răceala, nu cu alergie 

Coronavirusul putem să-l asociem foarte ușor cu răceala simplă. La rinita alergică sezonieră simptomele apar treptat pe măsură ce ne expunem la mediul care declanșează aceste simptome, a spus medicul Remus Mihalcea.

Ce afecțiuni ascunde pierderea mirosului

Pierderea mirosului apare inclusiv la pacienții cu rinită alergică și poate apărea într-o răceala simplă, în infecția cu COVID-19 sau în cazuri mult mai grave cum ar fi afecțiunile tumorale. E posibil să apară dintr-o dată și e ideal să ne prezentăm la un medic specialist pentru un diagnostic corect.

În ce condiții putem rămâne fără miros pe viață:

traumatism față/cap
rinite netratate corect
expunere la agenți chimici.

Gripă, răceală sau COVID-19? Contează micile diferenţe

O simplă răceală se manifestă iniţial prin dureri de gât, guturai, urmate de tuse. Timp de câteva zile, pacientul va avea aşadar dureri în gât, guturai, tuse cu spută sau uscată, temperatură ceva ridicată, dureri de cap şi se va simţi obosit. 

Gripa are simptome mai puternice şi mai neplăcute. Durerile de cap şi musculare sunt mai intense, pacienţii plângându-se de tuse uscată, dureri în gât, febră ridicată, de până la 41 de grade Celsius, şi frisoane. Bolnavii se simt extrem de obosiţi, nu au poftă de mâncare şi ar dormi ore în şir. 

În timp ce o răceală simplă se vindecă în decurs de câteva zile, aproximativ o săptămână, gripa necesită, în general, o durată mai lungă de vindecare – chiar şi câteva săptămâni.

Pe de altă parte, mulţi dintre cei contaminaţi cu coronavirus nu prezită, totuşi, iniţial simptomele amintite sau doar într-o formă slabă. Perioada de incubaţie este, potrivit Institutului Robert Koch, de până la 14 zile. Dacă aveţi îndoieli şi vă temeţi să nu vă fi infectat cu coronavirus, consultaţi, în orice caz, un medic. Acesta va trimite probabil o probă de spută la analiză în laborator şi va verifica dacă suferiţi de o infecţie virală respiratorie.

Citește și:

Nelu Tătaru a făcut anunțul! Când va ajunge în România primul vaccin anti-COVID

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton