DIICOT a deschis dosar penal pentru campania lui Călin Georgescu, în baza documentelor desecretizate din CSAT. Sunt vizate infracțiuni cibernetice

.

DIICOT a deschis dosar penal pentru campania lui Călin Georgescu după anularea alegerilor prezidențiale. Procurorii au deschie o anchetă in rem – privind fapte, nu persoane – după ce au fost analizate documentele transmise de către serviciile secrete care arătau în ce mod a fost sprijinit candidatul independent Călin Georgescu în campania electorală pentru turul 1 al prezidențialelor.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!


După analiza documentelor desecretizate de serviciile de informații privind campania susținută în mediul online de către Călin Georgescu, DIICOT a anunțat că a deschis dosar penal. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor cu un rezultat surprinzător, iar asta a ridicat mari semne de întrebare cu privire la campania susținută de el în mediul online.

DIICOT a deschis dosar penal pentru campania lui Călin Georgescu după anularea alegerilor prezidențiale


După ce CCR a decis anularea alegerilor prezidențiale, DIICOT a deschis dosar penal, procurorii sesizându-se cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de natură informatică.

„În urma analizei informațiilor rezultate din documentele (desecretizate) care au fost prezentate în cadrul ședinței CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfășurarea procesului electoral pentru funcția de Președinte al României, procurorii DIICOT s-au sesizat cu privire la săvârșirea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracțiunea de perturbarea funcționării sistemelor informatice și tentativă la infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic’, a transmis DIICOT, vineri, 6 decembrie.

În momentul de față, este vorba despre o etapă preliminară, o etapă preliminară, în care sunt adunate probe pentru clarificarea situației, deocamdată nefiind formulate acuzații împotriva unor persoane.

„Cercetările sunt efectuate in rem, iar această etapă a procesului penal nu semnifică formularea unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă și completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluții legale și temeinice', mai anunță DIICOT.


CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale

Cu doar două zile înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale, în timp ce românii din diaspora începuseră deja să voteze, Curtea Constituțională a României a decis, după o ședință care a durat 5 ore, să anuleze primul tur al alegerilor, care au avut loc pe 24 noiembrie. Decizia CCR, una fără precedent în România, a fost luată de cei 9 judecători, care și-au exprimat votul în unanimitate.

Citește și: Elena Lasconi crede că adversarul ei, Călin Georgescu, se comportă „ca un robot și trebuie consultat de psihiatru: „Nu știu dacă este om. Ar trebui să îl vadă specialiști


Citește și: E oficial! Călin Georgescu și Elena Lasconi, în turul doi al alegerilor prezidențiale, pe 8 decembrie! CCR a validat primul tur, după renumărarea voturilor

Citeste si: CTP, după ce Curtea Constituțională a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale: „Călin Georgescu nu are ce să mai caute pe liste, în mod normal. Acest om trebuie să răspundă în fața procurorilor’

„Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare’, a transmis Curtea Constituțională.


Decizia este definitivă și obligatorie și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, luată după desecretizarea documentelor din CSAT


CCR a decis anularea alegerilor prezidențiale după desecretizarea documentelor din CSAT care dezvăluiau cum a fost sprijinit Călin Georgescu în campania electorală, care l-a proiectat pe primul loc în preferințele românilor, în mod surprinzător. SRI și SIE au raportat activități care pun în pericol securitatea națională a României.

SRI a identificat o campanie agresivă de promovare a lui Călin Georgescu pe TikTok, care a fost desfășurată cu încălcarea legislației electorale și prin manipularea algoritmilor rețelelor sociale pentru a-i crește rapid popularitatea. De asemenea, SIE a dezvăluit că România este o țintă pentru acțiuni hibride orchestrate de Rusia, inclusiv atacuri cibernetice, scurgeri de informații și acte de sabotaj pentru destabilizarea și influențarea opiniei publice din România în preajma alegerilor.


Astfel, pe 4 decembrie, Administrația Prezidențială a desecretizat documentele serviciilor secrete prezentate în şedinţa CSAT din 28 noiembri, iar pe 6 noiembrie CCR a luat decizia de a anula alegerile prezidențiale.