Doctorița care a fost de gardă în maternitatea din Botoșani, în noaptea în care a murit o tânără de 25 de ani, gravidă în 13 săptămâni, a fost concediată abia acum, la patru luni de la tragedie. Cazul Alexandrei Ivanov a stârnit revolta publică în luna august. Tânăra a ajuns la spital cu dureri și hemoragie și s-a stins după ce a agonizat timp de șapte ore în unitatea medicală, fără să fie îngriită corespunzător.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Doctoriţa care era de gardă în noaptea în care Alexandra, tânăra însărcinată din Botoșani care a murit, a fost concediată la 4 luni de la tragedie. Ancheta penală în cazul morții Alexandrei Ivanov este desfășurată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Doctorița concediată acum este cercetată penal, pentru ucidere din culpă. Întâmplarea tragică a scos sute de oameni în stradă, iar spitalul a fost amendat cu 42 de mii de lei.
Doctoriţa care era de gardă în noaptea în care Alexandra, tânăra însărcinată din Botoșani care a murit, a fost concediată la 4 luni de la tragedie
„Decizia finală este desfacerea contractului de muncă doamnei doctor care a desfăşurat activitatea în garda din 18 august 2023, începând cu 1 decembrie. Doamna doctor poate contesta decizia comisiei şi decizia conducerii spitalului”, a precizat Monica Adăscăliței, director Spital Judeţean Mavromati Botoşani.
Doctorița Marian Pitrop a fost de gardă în maternitatea din Botoșani, în noaptea în care Alexandra a murit dupa ore in sir de agonie.
Șefa spitalului spune că medicul nu și-a îndeplinit atribuțiile.
„Regulamentul intern, fişa postului, procedurile, protocoalele care sunt ale spitalului judeţean nu au fost respectate”, a mai spus Monica Adăscăliței, director Spital Judeţean Mavromati Botoşani.
Familia Alexandrei merge zilnic sa aprindă o lumanare in fata spitalului unde este ridicat un altar în memoria tinerei.
„Nu mă pot bucura pentru răul ei, mai ales ca vin Sarbatorile. În schimb, așa cum își dorește toată lumea, vrem să vedem că se mișca lucrurile și că intr-adevăr se lucrează asupra cazului. Fiecare suntem responsabili pentru acțiunile noastre sau inacţiunile noastre, cum a fost cazul Alexandrei”, a spus Andrei Ivanov, cumnatul Alexandrei pentru Antena 3.
Doctorița e cercetată penal pentru ucidere din culpă
Doctoriţa Mariana Pitrop este cercetată penal şi pentru ucidere din culpă. În acest proces, experţii celor trei părţi implicate respectiv familia, medicul Mariana Pitrop și Spitalul, au solicitat nu mai puţin de 21 de noi puncte care să fie analizate în cazul decesului Alexandrei lvanov. Ei vor să stabilească felul și cauza morţii.
„Uşor-uşor lucrurile se pun cap la cap. Sperăm să se ia decizii corecte și pe plan penal și așteptăm un răspuns cât se poate de corect, de concret”, a spus Vlad Maxim, fratele Alexandrei.
Alexandra Ivanov a murit la aproape nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea din Botoşani. Însărcinată în luna a treia, a ajuns la spital cu dureri şi hemoragie. După un set de analize şi o perfuzie, a fost ignorată până dimineaţa când a murit.
Un raport al DSP Botoşani a arătat că nu a beneficiat, timp de şapte ore, de îngrijiri medicale.
Spitalul Mavromati din Botoșani, unde a murit tânăra gravidă Alexandra, are asigurarea de malpraxis
Familia victimei a înaintat un proces civil. Ea cere spitalului 7 milioane de euro daune. Dacă va câștiga, orice sumă peste 100.000 de euro rămâne neasigurată și poate fi achitată doar de stat, pentru că istoria insolvențelor din asigurări arată că de la masa credală se recuperează puțin, potrivit libertatea.ro.
„Este normal că mă îngrijorează, dar expiră pe 15 decembrie și vom vedea ce vom face ulterior', a declarat dr. Monica Adăscăliței, managerul unității medicale.
„Nu contează ce vor face după 15 decembrie. Contează că în august, când s-a produs evenimentul tragic, spitalul era asigurat la Euroins. În toate cazurile de acest gen, Fondul de Garantare a Asiguraților poate despăgubi până la suma de 500.000 de lei, echivalentul a 100.000 de euro', a explicat un specialist în asigurări, pentru ziar. Și diferența? „Se pot înscrie la masa credală', a spus expertul.
Surse din Casa Națională pentru Asigurări de Sănătate au explicat pentru Libertatea că spitalele au nevoie de o asigurare de malpraxis, la fel ca fiecare medic care profesează acolo, pentru a putea fi semnat anual contractul de decontare a serviciilor medicale. Fără această asigurare depusă la dosar, o unitate medicală nu poate intra în contract cu CJAS (Casa Județeană de Asigurări de Sănătate) locală.
Casele de asigurări de sănătate, cele județene și cea națională, sunt principalele surse de venit pentru spitalele din România.