Doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron de la spitalul "Sfântul Pantelimon", acuzate de omor calificat, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile. Ce s-a întâmplat cu pacienții de la Terapie Intensivă

.

Doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron de la Secţia ATI a Spitalului „Sfântul Pantelimon' din București au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, în dosarul deceselor suspecte de la Secţia ATI. Cele două doctorițe sunt acuzate de procurori de omor calificat în cazul unui pacient de 54 de ani din Secția ATI. Decizia instanţei nu este definitivă.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI


Doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron au fost reținute inițial miercuri de procurori, pentru 24 de ore, pentru omor calificat cu premeditare și tentativă de omor calificat. Doctorițele au fost prezentate astăzi instanței, iar la propunerea Parchetului, pe numele lor au fost emise mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron de la spitalul „Sfântul Pantelimon', arestate preventiv

Doctoriţa Maria Miron este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) şi omor calificat (cu premeditare), iar doctoriţa Mirela Paiuș este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat (cu premeditare).


Potrivit procurorilor, în lunile martie și aprilie ale acestui an, cele două doctorițe i-au scăzut doza de noradrenalină a unui pacient internat la terapie intensivă, acesta intrând în stop cardio-respirator. Anchetatorii au stabilit că, înainte ca doctorițele să îi scadă, pentru a doua oară (pe 4 aprilie 2024, la ora 13.17) doza de noradrenalină, starea pacientului se îmbunătăţise.

„În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16:45, cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie', arată procurorii.


Ancheta a pornit în luna aprilie, după ce directorul de îngrijiri a sesizat conducerii spitalului că există informații provenite de la o asistentă că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă de Noradrenalină.

În 4 aprilie 2024, la ora 13.17, inculpatele M.M.A. și P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a aceluiași pacient de 54 de ani, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), „acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00'.


Spitalul a anunțat apoi că în intervalul indicat în reclamaţie la Secția ATI au murit 17 pacienţi.

Tot miercuri, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecta C.M., asistentă în cadrul Secției Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon' București, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă în formă continuată.

Atât Corpul de Control al ministrului sănătății, cât și comisia spitalului și Colegiul Medicilor București au început atunci anchete, la finalul cărora au anunțat că nu s-au găsit nereguli, că pacienții au fost tratați corect.


Citește și: Dosarul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon. Au fost reținute două doctorițe, care „apreciau că nu mai e oportună menținerea în viață' a pacienților / Declarațiile șocante ale procurorilor

Citește și: Cristian Sabbagh, reacție dură la adresa Ancăi Țurcașiu, după ce a refuzat să facă o poză cu fiica lui: „Faptul că această bătrână legendă cu un puștan după ea…. Ce a replicat artista

Managerul Spitalului Pantelimon este „șocat și contrariat’


Managerul Spitalului Sfantul Pantelimon, medicul Bogdan Socea, a declarat că este şocat şi contrariat de datele apărute în rechizitoriul procurorilor, potrivit cărora mai multe colege ar fi oprit intenţionat tratamentul unor pacienţi din secţia ATI a spitalului pe care îl conducea.

„Deocamdată am sentimente contradictorii, îmi e greu să diger ziua de azi. Pe de o parte, dacă viața mea ar fi fost în pericol, aș fi lăsat-o oricând pe mâinile doctorițelor acuzate, știindu-le cum se comportau, atât cât am putut să le observ, din punct de vedere medical. 


Pe de altă parte, nu am cunoștințe din dosar sau de rechizitoriul procurorilor. Deci sunt într-un fel șocat și contrariat. Mai mult, nu mi-aș fi dorit niciodată să conduc un spital în care să planeze astfel de acuzații. Voi aștepta și eu concluziile’, a declarat pentru Antena 3 CNN managerul Spitalului Pantelimon, Bogdan Socea.

Bogdan Socea a demisionat din funcţia de conducere și va profesa de acum înainte ca medic chirurg în secţia de chirurgie a spitalului.


Stenograme din dosarul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon: „Tuturor le-au făcut același lucru. Au murit 20′

În luna mai, jurnaliștii de la cetateanul.net au publicat o convorbire telefonică între directorul de îngrijiri medicale de la Spitalul Sf. Pantelimon și o asistentă de la terapie intensivă. Aceasta din urmă îi spunea directoarei că medicii i-au cerut să reducă dozele de noradrenalină pentru pacienți.

Discuția a avut loc între Camelia Stamatoiu și una dintre asistente, în intervalul 8-10 aprilie 2024. Înregistrarea a fost făcută chiar înainte ca directoarea Stamatoiu să depună sesizarea la Parchet, potrivit cetateanul.net.

Asistentă: Atât de mulți pacienți, ca să eliberăm, ca să aducem UPU… unul dintre ei a decedat….

Directoarea Camelia Stamatoiu: Și 20 sunt de joi până duminică?

Directoare: Dar, la toți le-au făcut același lucru, cu Noradrenalina, le-a scăzut-o?

Asistentă: Ce v-am scris eu acolo, v-am redirecționat mesajele… în 6 patul 1, în 7 patul… la ăia la toți le-au modificat Nora (n.r. Noradrenalina).

Directoare: Și la alții le-a pus ser în loc de Nora?

Asistentă: La alții le-au pus ser fiziologic, în loc de Nora, da, exact.

Directoare: Dar, cine le făceau asta, medicul sau asistenta?

Asistentă: Medicul. Ne spunea dacă în foaie era trecut cu 20 sau cu 15 (n.r. Noradrenalina) și să meargă cu 1.

Directoare: Doamne fereşte! Iar asistentele ce ziceau?

Asistentă: Noi? Păi, cum să facem așa? Ei pleacă, noi iar le dăm (n.r. Noradrenalina) la 20.

Directoare: Asistentele nu comentează și ele?

Asistentă: Toată lumea comentează… Și pleacă medicul de lângă tine și tu iar îi dai la 20. Dar, dacă se învârte pe acolo… La mine s-a mai întâmplat și îmi ziceau: Ce faci, …? Păi, dacă scrieți în foaie (n.r. foaia de observație), îi las atâta… dar dacă nu scrieți în foaie, eu ce să fac? Eu mă duc la pușcărie degeaba? Dacă vine cineva? Se întâmplă de multe ori să ne pună să modificăm rata (n.r. la Noradrenalina), de exemplu, ei au dat pe 1. Când a venit ora de vizită de la 12.00 la 13.00, am dat-o înapoi, la 15, la 10, cu cât era la pacient (n.r. în foaia de observație).  Că în familie sunt unii care se uită, nu știu ei despre ce e vorba, să vadă și ei ceva. Și nu ai de unde să știi cine vine și ce vede.

Directoare: Doamne ferește! Așa ceva… Doctorița Pompilian (n.r. șefa Secției ATI) știe de chestia asta?

Asistentă: Nu știu dacă știe, dar ce, ea nu s-a întrebat câți morți au fost? Nu cred că medicii nu discută între ei. Mi-e imposibil să cred.

Directoare: Doamne, ferește!

Asistentă: Ce, nu știm? Tocmai acum când au modificat și pe ștatul la …, care de abia a intrat ca asistentă la ATI, nu știu cât are, câteva luni… (neinteligibil) Zice: ‹…, eu am doi copii acasă›. Știu, și eu am unul. ‹Ce vor ăștia să facă?› Păi, vor să elibereze secția, nu vezi? Asta vor să facă.

Directoare: Doamne, ferește! Oricum, cum e scandalul ăsta cu…. în cazul în care se aude sau vine cineva peste voi, să spuneți adevărul, să nu le acoperiți!

Asistentă: Noi nu acoperim cu nimic… Dacă te cheamă, să nu spui, să spui că nu știi nimic… Păi, cum să spun că nu știu nimic? Din moment ce te cheamă undeva, nu?

Directoare: Nu, să nu mințiți, să spuneți adevărul.