Doctorițele de la Spitalul Sf. Pantelimon, acuzate de tentativă de omor și omor calificat, au fost eliberate din arestul preventiv și pot reveni la muncă. Doctoriţele Maria Miron, poreclită „Doamna cu coasa', şi Mirela Păiuş, erau în arest preventiv din 8 august, în dosarul celor 17 decese suspecte de la Spitalul Pantelimon. Minuta completă a deciziei nu indică restricții.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI
Curtea de Apel București (CAB) a admis, marţi, contestația de a ieși din arestul preventiv a doctorițelor de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon, reținute în dosarul de omor calificat. Cele două cadre medicale de la Spitalul Sfântul Pantelimon eliberate, marți, de CAB pot reveni oricând în spitalul Sf. Pantelimon din București.
Cele două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon au fost eliberate din arest
Doctoriţele Maria Miron şi Mirela Păiuş, aflate din 8 august în arest preventiv pentru omor calificat, în dosarul privind decesele suspecte de la secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon, au cerut în instanţă să fie eliberate, contestaţia lor urmând să fie judecată la Curtea de Apel Bucureşti, transmite Agerpres.
Maria Miron, poreclită „Doamna cu coasa’, a fost acuzată de procurori de omor calificat şi tentativă la omor calificat cu premeditare. Mirela Păiuş a fost acuzată de omor calificat cu premeditare.
Minuta deciziei definitive de marți a Curții de Apel București nu indică nicio restricție de efectuare a profesiei prin prisma cărei acestea ar fi putut comite pretinsele fapte de care sunt acuzate de anchetatorii de la Omoruri.
„În baza art. 204 Cpp admite contestațiile formulate de către inculpate împotriva încheierii Tribunalului București din 8 august 2024. Desființează încheierea atacata și rejudecând în fond decide în baza art. 227 alin. 1 Cpp respinge ca neîntemeiată propunerea de luare a măsurii arestării preventive. Dispune punerea de îndată în libertate a contestatoarelor inculpate daca nu sunt retinute in alte cauza. Definitiva’, se arată în minuta definitivă a instanței de judecată.
Prin urmare, nu există nicio altă măsură restrictivă în cazul celor două doctorițe.
Judecătoarea care a decis arestarea celor două doctorițe de la Spitalul Pantelimon scria în motivarea hotărârii că acestea și-ar fi atribuit în mod ilegal și inuman dreptul de a decide cine trebuie să moară pentru a elibera secţia de terapie intensivă. De asemenea, magistratul spune că doctorița poreclită „doamna cu coasa' s-ar fi întrebat retoric dacă ea este Dumnezeu ca să prelungească suferinţa pacienţilor.
Ce spune procuratura în cazul celor două doctorițe de la Spitalul Sf. Pantelimon
Ancheta în acest caz a început în aprilie, în urma acuzațiilor făcute de o asistentă care a susținut că 20 de pacienți de la ATI au murit în perioada 4-7 aprilie din cauza administrării incorecte a unei substanțe, este vorba despre Noradrenalină. Spitalul a anunțat apoi că în intervalul indicat au murit 17 pacienţi.
Procurorii susţin că, în lunile martie şi aprilie, doctoriţele i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator.
„Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator.
În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea de 1 ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie', spun anchetatorii.
De asemenea, pe 4 aprilie 2024, la ora 13,17, cele două doctoriţe, „profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1 ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15,00'.
Ancheta în acest caz a fost demarată în urma unui denunţ formulat de Camelia Stămătoiu, director de îngrijiri în cadrul Spitalului Sf. Pantelimon. Ea le-a relatat procurorilor că, pe 10 aprilie, a fost sunată de o asistentă medicală, care i-a mărturisit că pe secţia ATI a spitalului, de joi (4 aprilie) până sâmbătă (6 aprilie), au murit în jur de 20 de pacienţi, întrucât medicii de gardă pe secţia ATI, respectiv Maria Miron şi Mirela Păiuş, au redus cantitatea de noradrenalină la unii pacienţi internaţi, de la 15 sau 20ml/h la 1ml/h sau chiar au înlocuit-o cu ser fiziologic.
Alexandru Rafila cere un audit internaţional la ATI în scandalul de la Spitalul Pantelimon
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, anunţă că a făcut demersuri pentru a realiza un audit internaţional în cazul scandalului de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, acolo unde doi medici au fost arestaţi după moartea unor pacienţi. În acest sens el a cerut un audit profesional medical independent de la Societătea Europeană de Anestezie şi Terapie Intensivă şi a Societăţii Mondiale de Anestezie şi Terapie Intensivă.
Alexandru Rafila a avut, luni, o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu în care au discutat despre situaţia de la Spitalul Sfântul Pantelimon.
„Am decis şi am făcut deja primele demersuri ca să putem să contactăm Societatea Europeană de Anestezie şi Terapie Intensivă, precum şi Societatea Mondială de Anestezie şi Terapie Intensivă, încât să putem realiza un audit profesional medical independent al lucrurilor care s-au întâmplat acolo la Spitalul Pantelimon, iar mesajul pe care dorim să-l transmitem opiniei publice este cel care trebuie să redea încrederea în profesioniştii din sistemul de sănătate şi să terminăm o dată pentru totdeauna cu aceste dispute între diversele specialităţi medicale, între mass media şi unii dintre reprezentanţii corpului medical’, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.