Donatorii de sânge ar putea rămâne fără tichetele de masă pe care le primeau cadou. Decizia luată de Consiliul Europei

.

Donatorii de sânge ar putea rămâne fără tichetele masă pe care le primesc în prezent, UE vrea ca această acțiune să fie una voluntară și să nu aibă la bază anumite beneficii materiale. Numărul celor care donează sânge a crescut considerabil după ce valoarea tichetelor a crescut de la 67 de lei la 280 de lei.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE MAI GRATIS, AICI!


Pe data de 28 mai 2024, Consiliul European a aprobat mai multe norme pentru a îmbunătăți calitatea și siguranța sângelui, conform Kanal D. Printre normele aprobate în ședința de marți a Consiliului European se numără adăugarea laptelui matern uman și microbiotei intestinale sub regulamentul ce privește substanțele de origine umană, potrivit consilium.europa.eu.

Donarea de sânge s-ar putea face fără nicio plată

În plus, o altă modificare a regulamentului privind substanțele de origine umană este anularea plății ce se face în urma donării de sânge. Conform noilor reguli, cei care recurg la acest gest nu ar trebui să primească nimic în schimb.


Ce beneficii au acum cei care donează sânge

Există numeroase beneficii asociate donării de sânge, inclusiv consolidarea imunității organismului și reducerea riscului de paralizie și accident vascular cu 30%. Pe lângă acestea, donatorii români primesc în prezent:
Un set complet de analize.
· Adeverință pentru transport, cu reducere de 50% pe metrou și STB.
· zi liberă plătită de la muncă sau o adeverință pentru școală/facultate.
· Bonuri de masă valabile până la finalul anului.
Drepturile donatorilor includ primirea rezultatelor analizelor de laborator după fiecare donare, inclusiv grupa sanguină, RH, hemoleucograma, glicemia, markerii pentru hepatită și HIV, iar la cerere, o dată pe an, se poate beneficia de un set complet gratuit de analize de biochimie.

Câți bani primești pentru concediul medical, în funcție de boala de care suferi

Ilie Năstase, primele declarații după Festivalul de Film de la Cannes: „Ceva incredibil, m-a impresionat câtă lume era acolo. M-am simțit foarte bine, mai ales că…'


‘Am rămas cu un sfert de păr în cap și mă chinui teribil. Acum fac un milion de tratamente de rejuvenare….’ De ce are Ana Morodan probleme mari cu părul și la ce tratamente a apelat / EXCLUSIV

O macara video s-a prăbuşit în timpul festivalului Romanian Fashion Week, de la Iași, peste invitați. Două persoane au fost rănite

Cum se pedepsește violul și cum se diferențiază de abuzul sexual: „Infracțiunea este pedepsită cu închisoare de la 5 la 10 ani. Există și o formă agravantă…’ / Avocatul Raluca Pană ne-a spus totul despre infracțiunea de viol


Ce criterii trebuie să îndeplinești dacă vrei să donezi sânge

Pentru a deveni donator de sânge, trebuie să îndeplinești următoarele criterii:
· Vârsta să fie cuprinsă între 18 și 60 de ani.
· Greutatea să fie peste 50 de kilograme.
· Pulsul să fie regulat, între 60 și 100 de bătăi pe minut.
· Tensiunea arterială sistolică să se situeze între 100 și 180 de mmHg.
· Să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni.
· Femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau menstruală.
· Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înainte de donare.
· Să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune arterială, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.
Există anumite boli care exclud donatorii, cum ar fi hepatita de orice tip, tuberculoza, sifilisul, malaria, epilepsia și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloza, ulcerul, diabetul zaharat, bolile de inimă, cancerul, printre altele.