Medicul Tudor Ciuhodaru face un apel la autorităţi să deschidă spitalele și pentru pacienții non-COVID-19, anunţând că, în ultima lună, numai la Spitalul Clinic de Urgenţă Nicolae Oblu din Iași unde lucrează, zeci de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Această boală este extrem de contagioasă, iar noi avem cele mai multe cazuri de tuberculoză din UE, susţine medicul.
„Suntem pe un teren minat”, atenţionează dr. Ciuhodaru.
„Redeschideți spitalele! Suntem pe un teren minat. Zeci de pacienți au ajuns la spital și au fost diagnosticați cu forme grave ale tuberculozei. Un nou semnal de alarmă privind erorile și haosul din strategia și aplicarea măsurilor din această pandemie. Bolnavi umiliți, cozi pentru rețete și tratamente. Politica e una, știința e alta… Nu numai că majoritatea reacțiilor au fost tardive și mai mult pompieristice decât științifice, dar nici acum nu vedem semne de trezire în ceea ce priveşte prevenirea unor astfel de situații. Adică testarea largă a populației (inclusiv cu teste serologice).
Citește și:
Concret:
1. Ne așteptăm la o creștere a numărului de pacienți diagnosticați cu tuberculoză.
2. De pe 15 mai am înregistrat foarte multe cazuri de tuberculoză.
3. 32 de pacienți au fost diagnosticați (asta doar la Iași!), 10 într-o singură zi.
4. Cei mai mulți sunt bărbați cu vârste cuprinse între 24 și 54 ani.
5. Boala este extrem de contagioasă! Se transmite pe cale aeriană.
6. Semne de alarmă: tuse seacă, transpirație nocturnă și stări febrile care persistă mai mult de 3 săptămâni.
7. Un pacient diagnosticat cu tuberculoză poate fi tratat și în 4 luni dacă ajunge la timp la spital.
8. Nediagnosticată sau neglijată (și) această boală poate fi letală.
9. România are cele mai multe cazuri de tuberculoză din UE.
10. 1.000 de pacienți mor anual de tuberculoză, numărul fiind considerabil mai mare în comparație cu orice altă țară din UE.
Rețineți:
1. Puteam ști exact ce resurse medicale trebuie alocate dar și momentul relaxării, o relaxare corectă bazată pe știință, dar din nefericire pentru noi toți – acel plan B pe care tot îl propun de vreo 3 luni și nu aude nimeni – de testare extinsă a celor suspecți/expuși/ asimptomatici (inclusiv testele serologice) încă nu se aplică.
Citește și:
2. Mai puțin de 1% din populație a beneficiat de testare (pe unde sunt cele 2 milioane de teste de la UNIFARM?).
3. Nu numai că majoritatea reacțiilor au fost tardive și mai mult pompieristice decât științifice, dar nici acum nu vedem semne de trezire în ceea ce priveşte prevenirea unor astfel de situații. Adică testarea largă a populației (inclusiv cu teste serologice).
4. Cât timp refuză planul B – testează cât vor ei, ce vor ei, se infectează cât vor ei, raportează ce vor ei doar pentru a-și acoperi măsurile aberante (inclusiv restricționarea accesului la sănătate)„, este mesajul transmis de medicul Tudor Ciuhodaru, joi, pe pagina sa de Facebook.