Medicul primar de boli infecțioase Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeş' din Timișoara, cunoscut și ca „eroul în alb de la Timișoara”, luptă în prima linie împotriva coronavirusului. Alături de echipa pe care o coordonează a avut reușite cu adevărat remarcabile. Sub îndrumarea sa, s-au vindecat cei mai mulți pacienți de COVID-19 din România. Toată lumea și-ar dori să afle mai multe despre omul din spatele medicului, despre sacrificiile realizate în numele profesiei și mai ales despre ceea ce se întâmplă în aceste momente, pe fondul pandemiei de coronavirus. Medicul Virgil Musta ne-a răspuns la câteva întrebări!
Spuneți-ne povestea dvs. Cum v-ați ales această meserie? Se vede că sunteți dedicat și făcut pentru ea. Ați avut un mentor, a existat vreo întâmplare anume care v-a determinat să vă îndreptați pașii către medicină?
Pe vremea când eram în clasa IX-a a Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga’ din Timișoara visam să fac fizică atomică pentru că îmi plăcea fizica și matematica. Notele îmi permiteau să merg la clasa specială de matematică dar, întrucât în perioada de o săptămâna când s-a decis componența clasei am fost bolnav și am lipsit, nimeni nu m-a întrebat ce opțiune am. Așa că am rămas pe dinafară, iar anul următor, la îndrumarea părinților și a familiei, am hotărât să merg la medicină. Nu am știut dacă am făcut bine sau nu până în anul 3, când am intrat în clinică și când atât de mult mi-a plăcut medicina încât m-am îndrăgostit de ea și am fost bucuros că soarta m-a adus pe acest drum.
Care este cea mai mare satisfacție pe care v-a adus-o profesia?
Faptul că am salvat vieți ale unor pacienți, care în momentul internării în spital aveau șanse de supraviețuire infime.
Dar cele mai importante sacrificii? Bănuim că ați făcut multe…
Poate cel mai important sacrificiu a fost faptul că am petrecut foarte puțin timp cu familia, cu soția și fiica mea Laura.
Cum a fost ultima lună pentru dvs., în plină pandemie de coronavirus?
Dificilă, intensă, provocatoare.
Cum decurge o zi de muncă în aceste momente?
Dimineața semnez o serie de acte administrative, apoi avem întâlnirea Comitetului de coordonare COVID-19
pe Spital. Apoi, analizez cazurile cu probleme, analizez ce se mai
poate face pentru bunul mers al activității în spital, răspund
la
telefoane (sute!), răspund la interpelarile presei, ajut cu
sfaturi colegi medici și încerc să ajut la organizarea
activității și în
alte spitale din zona noastră. Caut și
negociez echipamente de protecție, echipamente medicale și
tot
ce are nevoie secția și spitalul pentru buna funcționare.
Ne dăm seama că este o perioadă extrem de grea pentru medici, iar noi vă apreciem enorm de mult munca, mai ales în aceste momente când faceți sacrificii enorme pentru a ne salva. Totuși, v-ați gândit vreodată să renunțați la această meserie?
Nu, nici gând. Avem un colectiv deosebit, în care mă simt foarte bine, și de ce să renunț la meserie când îmi place și mă simt bine în a doua casă a mea. Am doar momente de deznădejde când un pacient nu merge bine, când sunt probleme administrative care perturbă buna funcționare a noastră ca profesioniști și când pacienții, din cauza unor imagini negative legate de sistemul de sănătate, devin recalcitranți.
Ce vă motivează în fiecare zi?
Reușitele medicale.
Care a fost cel mai greu moment pentru dvs de când a început pandemia de coronavirus?
Nu cred că a fost unul cel mai greu, ci au fost mai multe momente dificile, dar pe care le-am depășit, au trecut.
Ați obținut rezultate cu adevărat remarcabile la Timișoara, unde s-a înregistrat cea mai mare rată de vindecare. Cum ați reușit? Pe ce v-ați bazat când ați conceput tratamentul împotriva coronavirusului?
Tratamentul face pare din protocolul național și ne sfătuim permanent cu domnul profesor Streinu-Cercel care este și mentorul nostru. Cred, totuși, că în reușită contează și abnegația colectivului, implicarea întregii echipe, atenția la detalii, analiza fiecărui caz și implemetarea în terapia patogenică a ultimelor noutăți.
Cum vă protejați dvs.?
Pentru a proteja întreaga echipă am creat înainte de începerea pandemiei un plan de reorganizare structural-funcțională a spitalului, am stabilit reguli stricte pe care le urmăresc să se respecte, am conceput protocoale, ne-am aprovizionat cu echipamente de protecție suficiente, și am făcut antrenamente pentru echipare și dezechipare a echipamentelor când există riscul de contaminare.
Cum gestionați teama că v-ați putea infecta?
Prin încrederea în măsurile de protecție, prin încrederea că dacă ne vom infecta vom depăși momentele dificile și prin rugăciuni.
Care sunt cele mai mai mari greșeli pe care le fac oamenii în contextul coronavirusului?
Că nu ascultă, că sunt indiferenți sau nu le pasă, că sunt egoiști.
Circulă tot felul de știri, studii, cercetări, iar oamenii primesc o cantitate atât de mare de informații, încât nici nu știu în ce să mai creadă. Care sunt miturile cărora oamenii nu ar trebui să le mai acorde atenție?
Oamenii, dacă ar avea încredere în medicii profesioniști, nu ar mai citi și crede în mituri. Dar pentru a gestiona cât mai bine acest aspect am constituit comunitatea City doctors, unde cei interesați pot găși informatii verificate, si unde comunic direct cu membrii comunității.
Ce sfaturi aveți pentru cei de acasă? Ce măsuri de precauție să-și mai ia pentru a nu se îmbolnăvi?
În primul rând să respecte regulile, să aibă răbdare, să fie dispuși să facă și sacrificii, dacă prin acestea crează premizele de viață lor și celor dragi, și să aibă credință.
La final, spuneți-ne ce mesaj ați avea pentru autorități? Dar pentru pacienți?
Atât pentru autorități, cât și pentru populație fac un apel la înțelepciune, solidaritate și coeziune.
Sursa foto: Captura YouTube