Se anunță vremuri grele, pandemia de coronavirus îngreunând și mai mult lucrurile. Pentru a trece cu bine peste criză, specialiștii ne vin în ajutor cu câteva sfaturi!
Cifrele sunt îngrijorătoare! Se pare că aproximativ 60% dintre români nu au bani puși deoparte, pentru că nu reușesc să economisească foarte mult din salariu. Acest lucru s-ar traduce, mai exact, prin faptul că mulți au fost prinși pe picior greșit în ceea ce privește bugetul în această perioadă. Plus, situația devine mai alarmantă dacă mai punem la socoteală că multe persoane au rămas deja fără loc de muncă sau au intrat în șomaj tehnic.
Specialiștii ne vin în ajutor cu sfaturi pentru a reuși să economisim și să facem față cu brio acestei perioade grele.
Citește și: Gest de milioane. Irina Columbeanu și-a donat toate economiile unor familii fără posibilități
Pune cheltuielile pe hârtie
În primul rând, ar trebui să fim foarte atenți la bugetul familiei. Trebuie calculat ce intră și ce iese, venituri versus cheltuieli. De folos în acest caz ar fi ca totul să apară pe o hârtie, precum recomandă și analistul financiar Irina Chițu.
În acest mod, se pot controla mai ușor cheltuielile, analizezi pe ce anume se duc cei mai mulți bani pe lună, astfel încât să realizezi de unde ai mai putea economisi. Plus că multe cheltuieli se pot dovedi mai puțin necesare.
Scapă de datorii
În mijlocul acestui haos, creditele se pot dovedi o problemă destul de serioasă, cu atât mai mult cu cât se anunță recesiunea. Astfel, ar fi bine să fii cu un pas înainte, pentru a nu ajunge în imposibilitatea de a mai reuși să le plătești: „Încercaţi să scăpaţi cât mai repede de ele, pentru a vă redobândi independenţa financiară. Dacă aveţi bani puşi deoparte pentru o vacanţă de care nu vă mai puteţi bucura prea curând sau pentru a schimba mobila din casă sau într-un depozit (altul decât fondul de urgenţă) poate că ar trebui să vă revedeţi priorităţile. Să folosiţi acei bani pentru a plăti în avans din creditele pe care le aveţi, cu reducerea perioadei de creditare’, recomandă Irina Chiţu, potrivit adevărul.ro.
Citește și: Klaus Iohannis prelungește starea de urgență cu încă o lună:„Este o criză care afectează întreaga economie'
Diversifică veniturile
O altă metodă ingenioasă pentru a nu cădea pradă crizei financiare ar fi să începi să valorifici orice sursă de venit. Ar fi bine să te gândești și la ce anume ai putea vinde sau la bunuri poți pune la dispoziție eventual pentru închiriere.
„Identificaţi toate resursele pe care le aveţi la dispoziţie: de la cele materiale – obiecte sau active pe care le puteţi vinde, închiria sau monetiza, precum o cameră liberă dată în chirie, o maşină folosită pentru curierat, electronice / gadgeturi ce pot fi vândute pe internet', arată Adrian Asoltanie, trainer în educaţie financiară.
Limitează-te doar la cheltuielile necesare
Este posibil ca în această perioadă să aveți mai mult timp liber. Diversitatea de pe internet te poate ademeni, astfel că ai putea achiziționa lucruri de care nu ai neapărat nevoie. Mizează pe ponderație, fii înțelept și lasă puțin timpul să vorbească în locul tău. Ce presupune acest lucru? Să nu te avânți să cumperi imediat un anumit produs, ci să aștepți câteva zile pentr a-ți da seama dacă își trebuie cu adevărat sau este vorba doar despre un capriciu.
„Nu cumpăraţi mai mult decât aveţi nevoie şi fiţi atenţi la termenele de expirare ale produselor, pentru a evita risipa şi bani în plus cheltuiţi fără rost', avertizează specialiștii.
Întocmește liste de cumpărături de fiecare dată
Pentru a evita cheltuieli inutile și pentru a nu pune în coș tot ce îți apare în fața ochilor, ideal ar fi să nu pleci de acasă fără o listă de cumpărături clară. Gândește-te de ce anume ai nevoie, fii atent la termenele de valabilitate și nu irosi hrana și nici banii.
Într-adevăr nu este neapărat un lucru rău să faci provizii, însă moderația joacă din nou un rol esențial în toată această ecuație.
Cum economisim și cum ne pregătim pe termen lung
Atunci când vine vorba despre economii pe termen lung, trebuie ținut cont de câteva reguli, expuse de Adrian Asoltanie și Irina Chițu.
Prima regulă ar fi ca atunci când iei salariul să pui deoparte o anumită sumă de bani, apoi să-ți plătești facturile și datoriile și să încerci să te descurci cu banii rămași.
„În ziua de salariu, primul lucru înainte să plăteşti orice altceva, pune deoparte 50 de lei sau 50 de euro şi apoi achită restul. Trebuie să fii primul pe lista ta de furnizori. Din păcate, majoritatea oamenilor iau salariul, plătesc pe toti ceilalţi şi speră că, dacă mai rămâne ceva, o să pună deoparte. Mare greşeală!’, afirmă Adrian Asoltanie.
De asemenea, se poate crea un fond de urgență, cu o sumă de 1.000 – 2.000 lei cu bani cash în casă, care să fie folosită pentru probleme minore de sănătate sau defecțiuni. În egală măsură, la fel de util ar fi și un fond de siguranță. Aici este vorba despre o sumă mai mare, care să acopere cheltuielile pe trei luni, în cazul în care intervin probleme serioase, precum șomaj, boli grave sau alte evenimente neprevăzute.
Ar trebui puși deoparte și banii care în această perioadă ar fi trebuit să meargă către abonamente la sală, mijloace de transport în comun, către restaurante sau ieșiri cu prietenii. Orice sumă pusă câștigată poate fi de folos, având în vedere incertitudinea locului de muncă în zilele noastre.
Sursa foto: pexel.com, pixabay.com