Efectele COVID-19 asupra organismului. Cercetările arată că NU atacă doar plămânii, ci și inima, creierul sau sistemul digestiv

.

În utimele luni am aflat deja cât de periculos este noul coronavirus. Numai că studiile indică faptul că acesta ar ataca nu doar plămânii, ci chiar și inima, sistemul digestiv și creierul. Iată care sunt efectele COVID-19 asupra organismului!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!


În ultimele luni, oamenii de știință au analizat modul în care noul coronavirus acționează asupra organismului uman. Știm deja că se transmite prin salivă și totul începe la nivelul căilor respiratorii: odată ce oamenii inhalează picături de salivă contaminate, acestea intră în nas și în gât. Virusul are tendința de a ataca receptorii de suprafață de tip ACE2 pentru ca apoi să pătrundă în celulele corpului uman.

Învelișul coronavirusului este acoperit cu proteine cu țepi, ceea ce conferă virusului aspectul unei coroane. Acele proteine dispun de receptori de legare (RBD), pe care virusul îi utilizează în așa fel încât să forțeze deschiderea receptorilor de suprafață înainte de a penetra membrana celulară. Dacă până la acest moment receptorii ACE2, anterior menționați, reglau tensiunea, receptorii de legare ai coronavirusului nu fac altceva decât să îi folosească pentru a-i îngădui virusului să pătrundă și apoi să deturneze celula gazdă, notează digi24.ro.


Citește și: Gigi Becali nu se ferește de coronavirus și nu și-a luat niciun fel de măsuri de precauție:„Nu am purtat mască. Cine moare, moare! Cine trăiește, la muncă și la fotbal’

Ce se întâmplă după ce virsul a intrat în corpul uman

După ce virusul a reușit să pătrundă într-o celulă a corpului uman, se dizolvă învelișul și începe eliberarea ARN-ului viral, care începe să preia controlul asupra funcțiilor celulei gazdă. Reticulul endoplasmatic al celulei produce ARN viral și proteine, în timp ce aparatul Golgi le împachetează în noi virusuri.

Pacientul care se infectează începe să prezinte primele simptome pe măsură ce virusul se multiplică. Astfel, în prima săptămână survin febra, durerile musculare, durerile în gât, tusea seacă, eventual pierderea gustului și a mirosului.

Citește și: Unghiile lungi pot fi un pericol de răspândire a noului coronavirus. Avertismentul unei asistente:'Indiferent cât săpun folosești…'

Plămânii au în componență săculeți de aer, ce poartă denumirea de alveole, care reușesc să ne mențină în viață prin schimbarea dioxidului de carbon în oxigen. În cazul în care virusul avansează până la nivelul plămânilor, atunci sunt atacate alveolele care sunt căptușite cu celule vulnerabile bogate în receptori ACE2.


Coronavirusul și efectele asupra plămânilor

În acest caz, survine acțiunea celulelor albe, care încep să elibereze citokine în vederea activării sistemului imunitar. Însă, există riscul ca pneumonia virală să provoace sindromul furtunii de citokine, moment în care organismul începe să elibereaze o cantitate prea mare de anticorpi. În timp ce virusul atacă plămânii, furtuna de citokine îi inundă cu celule albe care distrug nu doar celulele infectate, ci și pe cele sănătoase. Automat, se ajunge la umplerea alveolelor pulmonare cu lichid, mucus și resturile celulelor moarte. Astfel, se poate ajunge la scăderea periculoasă a nivelului de oxigenare, care, evident poate deveni fatală.


Citește și: Viorel Cataramă are deja simptome de coronavirus:'Următoarele trei-patru zile vor fi decisive în ceea ce privește starea mea de sănătate'

În momentul în care virusul ajunge la inimă, celulele vaselor de sânge, care sunt, de asemenea, bogate în receptori ACE2 sunt atacate. Pe scurt, cercetările au arătat că atacul viral poate cauza cheaguri de sânge ce obstrucționează arterele și provoacă inclusiv atacuri de cord.

La rândul lui, și sistemul digestiv devine vulnerabil, întrucât si celulele aparatului digestiv responsabile cu absorbția nutriției dispun de ACE2.


Cât de afectat poate fi creierul de noul coronavirus

În legătură cu leziunile de la nivelul creierului s-au făcut mai multe analize pentru a se afla cu exactitate efectele. În urma unei cercetări realizate în Wuhan, s-a constatat că peste o treime dintre pacienții testati pozitiv pentru noul coronavirus au avut și complicații neurologice.

Citește și:Eroii sunt printre noi! Ștefan Baută, paramedic SMURD, luptă cu un inamic nevăzut: coronavirusul. Noi, ca salvatori, suntem mulțumiți că am reușit să mai ținem o viață aici, pe Pământ’ / EXCLUSIV


În plus, până la 35% dintre pecienți manifestau complicații precum afectarea cogniției, accident vascular cerebral sau leziuni musculare. Iar responsabile pentru accidentele vasculare cerebralear fi cheagurile de sânge care au avasat până la creier.

Sursa foto: pixabay.com, unsplash.com

Citește și: Andreea Marinescu, la datorie și în vremea coronavirusului: „Trăiam într-un breaking news permanent și mă consuma teribil. Până când copilul mi-a aruncat telefonul' / INTERVIU