Curtea de Apel de la Sofia a decis azi că fostul ministru al Turismului Elena Udrea – aflată în arest în Bulgaria – va fi adusă în România pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare primită în dosarul Gala Bute.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!
Elena Udrea se află de două luni în arestul din Bulgaria, decizia fiind amânată până acum de șase ori. Astăzi, s-a dat verdictul în procesul în care statul român cere extrădarea Elenei Udrea. În urmă cu scurt timp, judecătorii bulgari au deliberat în procesul în care statul român cere extrădarea Elenei Udrea, iar decizia a fost luată. Elena Udrea va fi extrădată în România, verdictul fiind definitiv.
Elena Udrea va fi extrădată în România
În ultima sa luare de cuvânt, Elena Udrea le-a cerut judecătorilor să respingă extrădarea din „cauza tuturor abuzurilor și încălcărilor de lege' săvârșite împotriva ei. „În al doilea rând, am 20 de ani de politică și nu îmi este frică, dar sunt mama unui copil de trei ani și nu pot să iau în calcul că dacă sunt în stare de așa presiuni și abuzuri, sunt în stare de orice. Care e miza? Nu știu. Există această realitate a unui proces inegal și împotriva integrității mele fizice, vă rog să respingeți', a spus Udrea.
Elena Udrea: „Solicit instanței să sesizeze CJUE”
Procesul a început cu cererea Elenei Udrea de a fi sesizată Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), însă doar dacă răspunsul de la această instituție va fi așteptat cu ea în stare de libertate.
„Solicit instanței să sesizeze CJUE pentru o întrebare preliminară pe care am rugămintea să o prezinte avocatul meu. Doresc să solicit instanței să trimita către CJUE având în vedere că există în nenumărate țări din UE situații similare cu cetățeni români în care s-au luat decizia de netrimitere în România în baza unor dovezi mult mai puține și mai puțin puternice în cazul unor încălcări și abuzuri mult mai slabe decât în cazul meu.
Ca urmare considerăm că la nivelul CJUE ar trebui să existe o decizie care să reglementeze unitar către toate țările UE răspunsul instanțelor din țara unde se judecă cererea de extrădare. Îmi pare rău că juridic nu știu să explic mai bine. Rugamintea este ca această întrebare să fie trimisă către CJUE dar doar în condiția în care răspunsul CJUE eu îl pot aștepta în stare de libertate pentru că este cunoscut că judecata la CJUE durează minim câteva luni până la un an-doi. Iar varianta ca eu să aștept acest răspuns în stare de arest ar însemna ca eu sa fiu într o stare de detenție în baza unei hotărâri ilegale data de un tribunal constituit nelegal în România.
Solicitarea și rugămintea mea este ca întrebarea să fie acceptată doar dacă se admite ca răspunsul să-l aștept pe teritoriul Bulgariei, dar cu altă măsură, nu arest', a declarat Elena Udrea, conform Libertatea.
Judecătorii bulgarii au ieșit să delibereze. Avocata Silvia Uscov, venită special din România la termenul de joi, ca să o ajute pe Elena Udrea în acest proces, a precizat și ea jurnaliștilor români că „se fac presiuni asupra judecătorilor bulgari, a spus-o chiar purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel'.
Curtea de Apel a acceptat mărturia avocatei Ingrid Mocanu
La termenul de miercuri al procesului, Curtea de Apel de la Sofia a acceptat mărturia unui martor, avocata Ingrid Mocanu, angajată în Ministerul Justiției, care a fost cu Elena Undrea în arest şi care a vorbit despre condițiile din penitenciarele din România.
Citește și: Primele imagini cu Elena Udrea încătușată, în Bulgaria
Citește și: Cine este bărbatul misterios cu care Elena Udrea a fugit din România
Ingrid Mocanu a povestit cum a ajuns să fie colegă de celulă cu Elena Udrea la Penitenciarul Târgșor și a susținut că informația trimisă de statul român conform căreia Udrea a stat singură în celulă nu este reală, a scris Libertatea.
La ieșirea din sala de judecată, Elena Udrea a susținut că îşi dorește un proces corect în Bulgaria, ceea ce, în opinia sa, ar fi să nu fie predată în România.
„Sper am parte de o justiţie dreaptă în Bulgaria ceea ce nu am avut parte în România. Ştiţi că se fac presiuni şi asupra justiției de aici din Bulgaria. A spus-o chiar purtătorul de cuvânt al Curții de Apel de aici. Îmi doresc să se respingă cererea României (n.r. – de extrădare)”, a spus Elena Udrea la ieșirea din sala de judecată, conform imaginilor difuzate de Antena 3.
Verdictul judecătorilor bulgari e definitiv – Elena Udrea va fi extrădată
Pe 10 iunie 2022, la ora 17.30, judecătorii bulgari au deliberat, iar decizia e definitivă – Elena Udrea va fi extrădată. Drept urmare, aceasta se va întoarce în arestul din Blagoevgrad. Locul și data la care Udrea va fi predată vor fi convenite ulterior între Parchetul General din Bulgaria și autoritățile române.
Potrivit legislației bulgare, predarea ei către autoritățile române se va face în maximum 10 zile de la pronunțarea hotărârii Curții de Apel din Sofia, iar fostul demnitar va ajunge la Penitenciarul Târgşor, pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare rămasă definitivă în dosarul Gala Bute.