Epidemie de rujeolă în România. Ministerul Sănătății: „Se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național”

.

Ministerul Sănătății a declara, marți seară, epidemie de rujeolă la nivel național, după ce au fost înregistrate 2000 de cazuri în 29 de județe. Circa o treime din acestea au fost raportate în Mureș, iar Alexandru Rafila a atras atenția că situația e cauzată din cauza unei rate tot mai scăzute de vaccinare. Iată declarațiile ministrului Sănătății!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!


Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

Citește și: America Express 5 decembrie – Cine a câștigat ultima imunitate din Ecuador: „Nu știu dacă realizați, dar aveți două bilete către Argentina!’


Citește și: Ioana și Marius de la Mireasa s-au despărțit, dar s-au împăcat după câteva ore. De ce s-au certat: ‘Aveam anumite dubii. Am avut nevoie să îmi clarific…’

Citește și: Cum l-a umilit Cleopatra Stratan pe Edward Sanda în public, după o exprimare greșită: „Propoziție, nu cuvânt. Ai nevoie de subiect și predicat’

Citește și: O mamă de 25 de ani și copilul nou-născut au murit în Maternitatea Arad, din cauza unei infecții respiratorii severe. Tânăra mai avea doi copii acasă / Autoritățile au deschis o anchetă


Epidemie de rujeolă în România

În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

„Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.


Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.

Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare’, a transmis Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă.

Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în: 

  • Mureș – 628 (circa o treime din numărul total)
  • Brașov – 339
  • București – 213
  • Cluj – 194
  • Giurgiu – 147

Alexandru Rafila: „Boala e prevenibilă’

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat că epidemia de rujeolă este cauzată din cauza unei rate tot mai scăuzte de vaccinare. Astfel, se schimbă politica de vaccinare, iar copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni li se poate amdinistra o primă doză de vaccin.


„Am ajuns, față de o acoperire vaccinală de siguranță care este în jur de 95%, la 78% pentru prima doză de vaccin, iar pentru cea de-a doua doză, doar la 62%. Asta duce la acumularea în timp a unei mase de populație receptivă, respectiv copii, și apare epidemia.

Important este că această declarare a epidemiei nu înseamnă nimic altceva decât o schimbare pe termen limitat a politicii de vaccinare, în sensul că copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni primesc o primă doză de vaccin – e un soi de vaccin suplimentar care se face mai devreme – încât ei să nu fie victime ale îmbolnăvirii, care în mod evident poate să aibă complicații sau chiar să ducă la deces, dar lucrul acesta e greu de acceptat mai ales că boala e prevenibilă’, a declarat ministrul Sănătății la digi24.ro.

Sursa foto: Facebook