Făina de insecte nu va putea fi utilizată în produsele tradiționale românești: "Oamenii trebuie să știe ce cumpără". Cele 4 insecte aprobate pentru consum

 Radulescu Ruxandra
.

Făina de insecte nu va putea fi utilizată în produsele tradiționale românești. Preșeintele Klaus Iohannis a promulgat, azi 18 decembrie, legea inițiată de premierul României Marcel Ciolacu, cu privire la utilizarea fănii de insecte în anumite categorii de produse comercializate.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Făina de insecte a fost oficial interzisă în produsele tradiționale românești, după ce Klaus Iohannis a promulgat azi legea inițată de premierul Marcel Ciolacu. Potrivit acestei reglementări, producătorii nu vor avea voie să utilizeze făina de insecte pentru prepararea anumitor produse cu specific românesc, unul dintre acestea fiind chiar cozonacul. Iată ce implică legea aprobată de președintele Klaus Iohannis în Parlamentul României, potrivit Hotnews.ro.

Făina de insecte nu va putea fi utilizată în produsele tradiționale românești

Pe data de 29 noiembrie 2023, Camera Deputaților, for decizional, a adoptat legea cu un vot favorabil de 171 de membri, în timp ce doi deputați și-au exprimat opoziția pe care o au, iar alți 41 s-au abținut.

Citește și: Anamaria Prodan a dat o petrecere fastuoasă la împlinirea celor 51 de ani. A avut tort cât ea, 51 de șampanii și 750 de invitați: „Copiii au vrut să-mi facă o surpriză mare, îi iubesc’

Citește și: Raluca Bădulescu cheltuiește zeci de mii de euro pe haine și accesorii. Ce spune despre silueta ei: ‘Merită să mănânci o prăjitură în plus sau e mai bine să arăți bine și să fii sănătos? / EXCLUSIV

Citește și: Ce spune Iulia Vântur despre căsătorie și copii, după 10 ani de relație cu Salman Khan: „Îmi doresc, e dar de la Dumnezeu. Ce relație are artista cu părinții ei din România / EXCLUSIV

Citește și: Delia a atras toate privirile cu ținuta ei când a mers la cumpărături în piața Obor. S-a întors acasă cu metroul

„Proiectul de lege are ca obiect reglementarea utilizării făinii de insecte în ceea ce priveşte prepararea şi comercializarea produselor alimentare pe teritoriul României, ca urmare a autorizării introducerii pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, prin introducerea obligaţiei pentru operatorii economici de a asigura consumatorilor informaţii clare şi complete cu privire la produsele alimentare ce sunt sau conţin făină / anumite specii de insecte', precizează raportul din comisiile de specialitate din Camera Deputaților.

Ce insecte sunt aprobate pentru consum de Consiliul European

În luna ianuarie a acestui an, larva gândacului de bălegar a devenit aliment în Uniunea Europeană, fiind cea de-a patra insectă aprobată pentru consum de Comisia Europeană.

De asemenea, Comisia a autorizat introducerea pe piață ca alimente a următoarelor insecte:

  • viermele de făină
  • lăcusta migratoare
  • greierele de casă.

În total, patru insecte au fost autorizate până acum de Comisia Europeană drept produse alimentare. Ungaria a fost singura țară care s-a opus deciziei.

Marcel Ciolacu, inițiatorul legii cu privire la utilizarea făinii de insecte

Pe data de 13 aprilie, Marcel Ciolacu a comunicat depunerea unui proiect de lege prin care se propune interzicerea utilizării făinii de insecte în procesul de preparare a produselor înscrise în Registrul Național al Produselor Tradiționale.

„Protejăm produsele tradiționale românești! Am depus astăzi proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale. Așa cum au făcut și alte țări europene, la fel trebuie să facem și noi! În plus, toate produsele alimentare care vin din import și conțin ingrediente obținute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor. Oamenii trebuie să știe ce cumpără, iar eticheta să fie clară și să conțină informații complete cu privire la aceste produse. Patriotismul economic înseamnă protejarea producătorilor locali și a produselor și mâncării tradiționale românești', a transmis premierul atunci.

FOTO: Pexels

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton