Cu un an în urmă, Olena Kurilo devenea protagonista unor imagini tulburătoare, care s-au viralizat în lumea întreagă, și simbolul războiului din Ucraina. Cu capul bandajat, cu chipul însângerat și plin de răni, cu hainele pătate de sânge și moloz, Olena a scăpat cu viață în urma unui atac cu rachetă. Iată ce dezvăluie educatoarea în vârstă de 54 de ani despre acele momente, dar și despre anul greu în care încă nu a reușit să se refacă total fizic și psihic.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!
Anul trecut, pe 24 februarie, ofensiva rușilor asupra Ucrainei a luat prin surprindere o lume întreagă, iar atunci puțini ar fi crezut că, un an mai târziu, conflictul va fi departe de a se fi încheiat… Printre primel evictime ale bombardamentelor rusești s-a numărat Olena Kurilo, o educatoare în vârstă de 54 de ani, a cărei imagine s-a viralizat în scurt timp și a devenit un simbol al suferinței celor nevinovați. Un an mai târziu, femeia încă se luptă cu traumele fizice și psihice suferite în urma acestui coșmar ce pare fără sfârșit.
Olena Kurilo a suferit patru operații în urma bombardamentului
Pe 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului ruso-ucrainean, în mediul online a apărut o imagine cu o femeie rănită, cu fața însângerată, din Ucraina. Poza a devenit virală și a făcut înconjurul lumii. În ziua următoare, presa internațională a pus fotografia pe copertă, cu titluri referitoare la Vladimir Putin: „Sângele ei pe mâinile lui!'. La scurt timp, însă, au început să apară și zvonuri potrivit cărora fotografia ar fi una veche, din 2018, și că aceasta ar reprezenta, de fapt, un fake news.
Într-o înregistrare video trimisă pentru Libertatea, Olena Kurilo a infirmat zvonurile:
„Am fost victima unui atac cu rachetă. Totul este real și nu este un fake. Iată bucățile de sticlă care au rămas în mine', a dezvăluit educatoarea din orașul Ciuhuiiv, regiunea Harkov.
Un an mai târziu, contactată de reporterii Libertatea, Olena a vorbit despre cum i-a schimbat viața războiul din Ucraina:
„Am avut patru operații. Din fericire, vederea mi-a revenit, însă perioada de recuperare a fost extrem de dificilă și încă nu s-a terminat. Din punct de vedere psihic, îmi tratez la psiholog un sindrom posttraumatic. E foarte greu când, noapte de noapte, visezi rachete, explozii, alarme antiaeriene, avioane… Cu astea nu prea poți face nimic. Pe lângă psihologii cu care lucrez, am început să meditez, pentru că mi s-a schimbat și viziunea. Mi-am dat seama că viața este cea mai importantă. Restul au înlocuitor, se pot schimba”, a declarat Olena, în exclusivitate, pentru Libertatea.
Olena Kurilo încă se tratează în Polonia
Acum, orașul ei este distrus, a rămas fără casă, fără prieteni și spune că îi e dor de copiii de la grădiniță. Războiul din Ucraina i-a furat totul Olenei Kurila, care acum locuiește în Polonia și se află încă sub tratament, în urma rănilor suferite. Femeia-simbol a războiului din Ucraina este departe de tot ce a iubit… Din fericire, fiica ei, rămasă în Ucraina, a venit în vizită de câte ori a fost operată.
„În clipa asta, mă regăsesc în Europa. Aș putea rămâne să trăiesc în Polonia, aș putea să trăiesc și la Londra, unde am o viză de muncă și pot locui fără să plătesc chirie. Oamenii ne ajută, ne înțeleg, ne simpatizează. Însă să știți că principalul motiv pentru care am rămas în Polonia este pentru că nu am la ce să mă mai întorc în Ucraina, blocul meu nu mai există. Dar și pentru că trebuie să-mi termin tratamentul, să mă refac, să merg la consultații la doctori”, a povestit ea pentru Libertatea.
Olena și-ar dori să revină la viața dinainte și crede că ucrainenii vor învinge în cele din urmă.
„Am înțeles, la fel ca mulți ucraineni după începutul războiului, că viața e cea mai importantă. Dar și că e foarte greu să pierzi ceea ce ți-e drag. Și prietenii, și casa, și rutina mea, lucrurile mărunte pe care le făceam – mi-e dor de muncă, îmi plăcea să sădesc plante, să merg în grădinița mea, în natură. Sunt lucruri care mi-au fost luate. Dar important e că ucrainenii încă cred că vor învinge”.
Din păcate, nu-și poate învinge temerile, cu atât mai mult cu cât, crede ea, Putin nu este singura amenințare…
„De ce mi-e teamă? Fiindcă Putin nu e un om normal – nici nu pot să-l numesc om. Cineva care are ceva uman în el nu se poate purta astfel. Iar el are urmași', a mai spus ea pentru Libertatea.
Foto: Hepta