Vârsta standard de pensionare, în România este de 65 de ani pentru bărbaţi si 63 de ani pentru femei, însă reducerea vârstei de pensionare este aplicabilă femeilor care îndeplinesc anumite condiții. Actuala lege a pensiilor aduce o serie de facilități în cazul femeilor care au născut sau adoptat copii și vor să se pensioneze la limita de vârstă.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
În conformitate cu Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, articolul 51 reglementează posibilitatea reducerii vârstei standard de pensionare pentru femei, în anumite condiții, în scopul echilibrării cerințelor de pensionare și a recunoașterii contribuțiilor sociale suplimentare ale acestora.
În ce condiții se poate reduce vârsta de pensionare pentru femei
Reducerea vârstei standard de pensionare conform art. 51 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii se aplică în cazul femeilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
- au realizat stagiul complet de cotizare contributiv (adică 35 de ani, după cum se precizează în noua lege a pensiilor)
- au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau, după caz, au adoptat copii și i-au crescut pe o perioadă de cel puțin 13 ani.
Astfel, noua lege a pensiilor permite reducerea vârstei de pensionare cu câte 6 luni pentru fiecare copil, dar nu mai mult de 3 ani per total.
Reducerea vârstei standard de pensionare acordată în condițiile de mai sus poate fi cumulată cu reducerile prevăzute la art. 48 din lege (ex: condiții speciale și/sau deosebite de muncă) şi de alte acte normative cu caracter special, fără ca reducerea totală să fie mai mare de 11 ani.
Citește și: Cum arată fiica adoptată de Daciana Sârbu și Victor Ponta. Maria a împlinit 8 ani în toamna anului trecut
Documentele necesare pentru obținerea reducerii vârstei de pensionare
Pentru aplicarea prevederilor legale privind reducerea vârstei de pensionare, femeile trebuie să depună un dosar de pensionare complet, care va conține, pe lângă documentele standard prevăzute de normele de aplicare, și următoarele acte suplimentare:
- Certificatul de naștere al copiilor sau, după caz, hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviințat adopția (în copie);
- Declarația pe propria răspundere care atestă faptul că femeile au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau au adoptat și crescut copii pentru o perioadă de cel puțin 13 ani.
Femeile care sunt deja în plată cu pensia de invaliditate sau pensia anticipată și îndeplinesc condițiile pentru pensionarea la limita de vârstă, conform art. 51 din Legea nr. 360/2023, vor trece automat la pensia pentru limită de vârstă la următoarele date:
De la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, cu condiția ca documentele necesare să fi fost depuse înainte de îndeplinirea condițiilor cumulative.
De la data depunerii documentelor, în cazul în care acestea sunt depuse după îndeplinirea condițiilor de cotizare și vârstă redusă.
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) prevede că odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii (01.09.2024) pensiile anticipate și pensiile anticipate parţiale, stabilite conform legislaţiei anterioare devin pensii anticipate, în înțelesul noii legi.