Furtul Tezaurului Dacic de la muzeul Drents ar putea costa statul olandez 5.8 milioane de euro, dacă brățările dacice și Coiful de la Coțofenești nu sunt găsite

.

Furtul celor patru comori româneşti din aur, care fac parte din Tezaurul Dacic, de la Muzeul Drents din Olanda, ar putea costa statul olandez 5,8 milioane de euro dacă artefactele nu sunt recuperate, conform RTV Drenthe. Ministerul Educaţiei, Culturii şi Ştiinţei a confirmat informaţia.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Statul român ar putea fi despăgubit după furtul tezaurului dacic chiar de executivul olandez, nu de compania de asigurări care încheiase poliția cu muzeul Drents. Publicația olandeză RTV Drenthe scrie că Ministerul olandez al culturiii a garantat pentru 30% din valoarea totală a poliției încheiate de cele două muzee, drept urmare ar putea suporta plata daunelor.

450388039_1661904431323043_1901511492907450029_n-1450388039_1661904431323043_1901511492907450029_n-1

România, despăgubită de Olanda cu 5,8 mil. de euro, dacă nu este găsit Tezaurul Dacic găsit

Ministerul Educației, Culturii și Științei, și implicit guvernul olandez, garantează pentru puțin peste 9 milioane de euro. Acest lucru reprezintă 30% din valoarea totală asigurată. Asta înseamnă că, în caz de furt, pierdere sau deteriorare, Olanda este parțial responsabilă și trebuie să plătească.

În cazul în care Coiful de la Coțofenești și brățările dacice nu sunt recuperate, guvernul olandez va trebui să plătească daunele, respectiv 5,8 milioane de euro. Firma de asigurări cu care a colaborat Muzeul Drents nu ar trebui să plătească nimic, potrivit datelor obținute de RTV Drenthe.

Singurul lucru pe care Muzeul Drents trebuie să-l plătească este franciza, a cărei valoare nu a fost dezvăluită. Muzeul Drents din Assen a asigurat Coiful de aur şi cele trei brăţări împrumutate din România pentru 5,8 milioane de euro. Întreaga colecţie de 673 de obiecte este asigurată pentru peste 30 de milioane de euro.

Dacă tezaurele româneşti sunt recuperate deteriorate, guvernul va plăti şi aceste costuri. Asumarea de către guvern a unei părţi în caz de deteriorare sau furt înseamnă că muzeele trebuie să plătească mai puţin pentru asigurare, ceea ce le permite să organizeze expoziţii la preţuri mai accesibile. În cazul Muzeului Drents, acesta a economisit între 25 şi 30% din primele pentru această expoziţie, potrivit radiodifuzorului, citează Digi24.ro.

Citește și: Liuba Monalisa, femeia de 35 de ani din Chișinău, care a murit într-un salon de înfrumusețare, a fost înmormântată: „Ai plecat prea repede!'

Citește și: Un expert în limbajul corpului a explicat ce a însemnat pentru Bianca Censori momentul în care s-a dezbrăcat la Grammy 2025: „Când s-a uitat către Kanye, înainte de a-și da jos haina, sugerează teama…’

Poliția olandeză a arestat trei suspecți în legătură cu jaful de la Muzeul Drents

Poliția a arestat trei suspecți în legătură cu jaful de la Muzeul Drents, în timp ce un al patrulea este încă în libertate. Autoritățile desfășoară o amplă anchetă, mobilizând zeci de detectivi și specialiști, și acordând prioritate maximă recuperării comorilor românești furate.

Într-o mișcare neobișnuită, poliția a făcut publice fotografiile și identitățile a doi dintre suspecții reținuți, sperând că acest demers va duce la găsirea artefactelor. Până în prezent, însă, această strategie nu a dat rezultate. Conform declarațiilor oficiale, decizia de a publica imaginile a fost luată deoarece suspecții refuză să dezvăluie locul în care se află obiectele de patrimoniu furate.

Cei trei arestați, doi bărbați și o femeie, rămân în custodia autorităților.

Arthur Brand, un expert renumit în recuperarea operelor de artă și a artefactelor furate, avertizează că există un risc de 50% ca obiectele de aur aproape pur să fi fost deja topite.

Potrivit RTV Drenthe, aceasta va fi prima dată când guvernul va trebui să plătească daune atât de mari de când a început să îşi asume astfel de riscuri în 1989. Până în prezent, Ţările de Jos au plătit un total de 8.000 de euro daune pentru operele de artă. Anul trecut, guvernul a garantat aproape 469 de milioane de euro în opere de artă împrumutate către 13 muzee.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton