O femeie în vârstă de 64 de ani a murit, iar un bărbat a fost rănit după ce un arbore a căzut, miercuri, peste o mașină pe Transalpina, în urma unei vijelii, a anunțat ISU Alba. Traficul este blocat pe DN 67C, între Tău şi barajul Oaşa, precizează autoritățile.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Meteorologii au emis avertizări cod portocaliu și galben de ploi torențiale și vijelii pentru aproape toată țara, miercuri, când este în vigoare și cod roșu de caniculă în București și în opt județe din sudul țării.
Dezastru pe Transalpina din cauza furtunilor
„Forţele de intervenţie au ajuns la locul evenimentului. Din nefericire, a fost declarat decesul persoanei aflate în stare de inconştienţă (sex feminin, 64 de ani). Cealaltă persoană (sex masculin, 63 de ani), a fost asistată medical, este conştientă şi prezintă leziuni minore', a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba.
Manevrele de resuscitare pentru femeie, aflată în stare de inconştienţă după ce copacul a căzut peste maşină, au fost efectuate, până la sosirea echipajelor medicale, de către participanţii la trafic.
Potrivit ISU Alba, după recunoaşterea efectuată de către echipajele prezente la locul evenimentului ar fi vorba despre 14 autoturisme blocate din cauza arborilor căzuţi pe carosabil. Un alt autoturism a fost avariat tot din cauza arborilor.
Iniţial, s-a ştiut că un copac a căzut peste un autoturism în care s-ar fi aflat două persoane, iar alte patru maşini rămăseseră blocate pe DN 67C – Transalpina în urma vijeliei.
Traficul rutier este oprit pe DN 67C, între Tău şi barajul Oaşa.
Drumuri blocate în județul Alba din cauza furtunilor
reprezentanții IPJ Alba au precizat că „traficul rutier este oprit pe DN 67 C, între Tău și barajul Oașa, din cauza copacilor căzuți pe carosabil'.
„În zonă sunt manifestări meteorologice intense, cu vânt puternic și ploaie', au mai precizat cei de la Poliție.
Este pentru a doua zi la rând când în Alba au loc furtuni puternice. O şură a fost lovită de fulger, arzând în întregime, iar mai mulţi copaci au fost doborâţi marţi de vânt pe drumuri din Alba, pe perioada în care judeţul s-a aflat sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, a anunţat Instituţia Prefectului.
Astfel, o şură a ars în întregime fiind lovită de un fulger, în localitatea Arieşeni, iar un copac a fost doborât de vânt pe o altă anexă gospodărească, în localitatea Biharia, comuna Gârda.
Alţi copaci au căzut pe carosabil pe DN-1R, blocat temporar între Albac şi Horea, pe DN 75 Câmpeni, în zona barajului Mihoieşti, la Lunca Arieşului şi la Scărişoara, respectiv pe DJ 742 A, la Trâmpoiele-Zlatna. În municipiul Alba Iulia, pompierii militari au intervenit pentru degajarea unui element desprins de pe acoperişul unui bloc, potrivit adevarul.ro.
În Bihor și Satu Mare, furtuna a smuls acoperișuri
În Bihor și Satu Mare, furtuna a smuls acoperișuri, copaci și țiglele de pe case. Vântul a atins chiar și 100 de km/h. Pompierii au intervenit în ajutorul populației. O furtună foarte puternică s-a abătut asupra municipiului Oradea. În doar câteva minute, vijelia a făcut prăpăd.
De asemenea, acoperișul Bibliotecii Universității din Oradea a fost smuls de vânt, iar o parte a orașului a rămas fără curent electric, din cauza stâlpilor sau a arborilor prăbușiți peste liniile de alimentare cu energie.
Furtuna a făcut prăpăd și în județul Satu Mare. La Tășnad, vijelia a rupt copaci, pe care i-a aruncat peste mașini, în trafic, potrivit digi24.ro.
Dezastru a fost și în județul Sălaj. Mai multe acoperișuri au fost smulse de pe clădiri și aruncate pe străzi.
Citește și: Cine este noul iubit al Carminei, fiica lui Liviu Vârciu. Până acum se credea că sunt doar prieteni!
Acoperiş smuls de vânt, în Vaslui
Acoperişul unui restaurant din Vaslui a fost luat de vânt în timpul unei furtuni, fiind purtat peste o sută de metri. Acesta s-a prăbușit peste un autobuz și peste rezervorul unei benzinării. Era risc de explozie, așa că pompierii au intervenit de urgență pentru a ține situația sub control. Doi dintre pasagerii autobuzului au avut nevoie de îngrijiri medicale.
„Pompierii militari din judeţul Vaslui au fost solicitaţi să intervină în şase localităţi, în general, pentru degajarea acoperişurilor luate de vânt, precum şi a arborilor prăbuşiţi pe şosea ori locuinţe', anunţă ISU Vaslui.
Pompierii au fost solicitaţi să intervină şi în localităţile Mărăşeni, Ivăneşti, Huşi, Buhăieşti şi Vineţeşti, pentru degajare unor arbori căzuţi pe carosabil.
În Sighișoara, mașinile au fost mutate de vântul puternic
În Sighișoara, oamenii au fost martorii unor scene înfricoșătoare. Imaginile surprinse de un șofer aflat pe drum arată cum puterea vântului i-a determinat conducătorii auto să tragă pe dreapta și să își protejeze mașinile.
Șoferul care a surprins imaginile a povestit că cerul s-a întunecat rapid, semnalându-i astfel că o furtună puternică se apropie.
Cod roșu de vijelii puternice și furtuni
Meteorologii au emis, miercuri, mai multe avertizări Cod roșu de vijelii puternice și furtuni pentru mai multe zone ale țării.
În județul Sibiu, localitățile Mediaș, Dumbrăveni, Copșa Mică, Șeica Mare, Axente Sever, Bazna, Slimnic, Laslea, Dârlos, Târnava, Moșna, Biertan, Brateiu, Micăsasa, Blăjel, Bârghiș, Alma, Vurpăr, Hoghilag, Valea Viilor, Șeica Mică, Alțina, Ațel, Mihăileni, se vor semnala vijelie puternică, cu rafale de peste 90 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, local averse torențiale care vor acumula local peste 25-30 l/mp.
În județul Harghita, localitățile Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Vlăhița, Praid, Corund, Joseni, Zetea, Suseni, Ciumani, Lupeni, Șimonești, Dealu, Lueta, Mugeni, Atid, Mărtiniș, Avrămești, Feliceni, Căpâlnița, Satu Mare, Brădești, Vărșag, Merești, Ocland, Ulieș se vor semnala vijelie puternică, cu rafale de peste 90 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, averse torențiale care vor acumula local peste 25-30 l/mp.
Vijeliile continuă și joi
O altă avertizare cod galben de ploi și vijelii va fi în vigoare joi, între orele 02.00 şi 10.00, în București și în județele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Vrancea, Galaţi, Tulcea și Constanţa.
Conform meteorologilor, în intervalul menţionat, în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei vântul va continua să prezinte intensificări cu rafale în general de 55…65 km/h.
În jumătatea de est a Munteniei, sudul Moldovei şi Dobrogea instabilitatea atmosferică se va menţine temporar accentuată şi vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de 50…60 km/h), vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp.
foto: Facebook