Grecia, prima țară ortodoxă care legalizează căsătoriile între persoane de același sex: "Acesta este un moment istoric"

 Radulescu Ruxandra
.

Grecia, prima țară ortodoxă care legalizează căsătoriile între persoane de același sex. Parlamamentul de la Atena a adoptat joi o lege care acordă persoanelor de același sex dreptul de a se căsători și de a avea copii. Acest pas important pentru comunitatea LGBTQ+ vine după zeci de ani de activism pentru legalizarea căsătoriei între persoanele de același sex.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Moment istoric pentru comunitatea LGBTQ+! Grecia devine prima țară ortodoxă care a legalizat căsătoria între persoanele de același sex. Potrivit legii semnate de Parlamentul de la Atena, cuplurile de același sex vor avea dreptul de a-și întemeia o familie și de a avea copii. Inițiativa a întâmpinat la început opoziție din partea partidului de centru-dreapa „Noua Democrație”, al primului-ministru Kyriakos Mitsotakis. Până la urmă, demersul a câștigat suficientă susținere din partea celorlalte partide.

Grecia, prima țară ortodoxă care legalizează căsătoriile între persoane de același sex

Proiectul de lege adoptat de Parlamentul din Atena a fost aprobat cu votul a 176 dintre cei 300 de parlamentari ai Greciei și va intra în vigoare când va fi publicat în Monitorul Oficial. Astfel, Grecia a devenita prima țară ortodoxă care legalizează căsătoriile dintre persoanele de același sex.

Citește și: Ce spune Emil Rengle despre căsătoria cu iubitul său, Alejandro Fernandez: „Mă face să cred că el e alesul'. Artistul vrea să rămână însărcinat

Citește și: De ce s-au certat Mariana Moculescu și fiica ei, din nou: „Nidia m-a blocat pe Whatsapp”. În ce relații sunt acum, după dispută

Citește și: Cum a petrecut Claudia Iosif (Babs) primul Valentine’s Day fără Dorian Popa, după despărțire. Bruneta s-a dezlănțuit în club cu Ema Uta

Demersul nu a fost ușor, însă. Cei care s-au împotrivit au fost membrii partidului de centru-dreapta „Noua Democrație' al primului-ministru Kyriakos Mitsotakis, însă partidele de stânga ale opoziției au sprijinit proiectul de lege.

„Acesta este un moment istoric', a declarat Stella Belia, lidera grupului de părinți de același sex Rainbow Families.

„Aceasta este o zi de bucurie. Este un pas foarte important pentru drepturile omului, un pas foarte important pentru egalitate și un pas foarte important pentru societatea greacă', a spus Nikos Nikolaidis, în vârstă de 40 de ani, un istoric care s-a alăturat unui miting în favoarea proiectului de lege, notează Libertatea.ro.

Partidele de dreapta din Grecia, despre legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex

Potrivit sondajelor de opinie, societatea greacă este divizată în privința drepturilor persoanelor de același sex. Biserica Ortodoxă s-a opus, vehement, căsătoriei între persoanele de același sex, considerând că homosexualitatea este un păcat.

Persoanele din comunitatea LGBT atrag totuși atenția că proiectul de lege nu abordează probleme accesul la utilizarea metodelor de reproducere asistată și faptul că sarcinile surogat nu vor fi extinse la persoanele LGBT, deși proiectul de lege recunoaște copiii deja născuți prin această metodă în străinătate.

Reprezentanții partidului Elliniki Lysi, unul dintre cele trei partide de extremă dreapta din parlament, susține că proiectul de lege este „anticreștin':

Bineînțeles că voi vota împotrivă. Căsătoria cuplurilor de același sex nu este un drept al omului', a spus și fostul premier Antonis Samaras, parlamentar al formațiunii „Noua Democrație', înainte de votul din Parlament.

FOTO: Pexels



Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton