Greva profesorilor se suspendă. Cu ce condiție au acceptat sindicatele oferta guvernului: „În caz contrar, greva va fi reluată”

 Ifrim Georgiana
.

Greva profesorilor se suspendă. Sindicaliștii din Educație au anunțat luni, 12 iunie, suspendarea grevei generale, în urma consultărilor cu profesorii. Totuși, în mesajul publicat pe rețelele de socializare, s-a precizat că greva va fi reluată, în cazul în care Guvernul nu adoptă prevederile potrivit cărora salariul debutantului va fi la nivelul salariului brut pe economie și că de la 1 ianuarie 2024 se acordă prima tranșă de majorare, de 50% din creșterea din noua lege a salarizării.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Greva profesorilor se suspendă. Astăzi, 12 iunie, sindicaliștii din Învățământ au anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, suspendare grevei generale. Mișcarea de amploare a început pe 22 mai, fiind cel mai mare protest din ultimii 28 de ani. Inițial, Federațiile sindicale din Educație au cerut ca ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.

Citește și: Profesorii continuă greva, chiar dacă le-au fost mărite salariile. Câți bani câștigă începând cu 1 iunie

Citește și: Iohannis a oferit un „acord de înțelegere” sindicaliștilor din învățământ, după mai bine de o oră de negocieri. Greva profesorilor continuă

Citește și: Dinu Maxer dezvăluie ce a făcut Deea chiar în ziua în care a semnat cererea de divorț: „A semnat și pentru…”

Citește și: Silvio Berlusconi a murit la vârsta de 86 de ani. Fostul premier al Italiei suferea de leucemie

Sindicatele din Educație au anunțat suspendarea grevei generale

Prin intermediul unui comunicat de presă, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spriu Haret' au anunțat suspendarea grevei generale, „în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale'.

Potrivit comunicatului de presă, suspendarea este condiționată de adoptarea de către Guvern prin OUG  a următoarelor prevederi:

– principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

– acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

Reprezentanții sindicatelor din învățământ precizează că dacă „în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată'.

Nicolae Ciucă: „În atâția ani, s-a strâns o serie întreagă de neajunsuri'

În deschiderea ședinței de Guvern, Nicolae Ciucă a declarat că este „absolut necesar' ca acest conflict de muncă să se încheie și că se vor adopta Ordonanţele de urgenţă, una care vizează creşterile salariale de la bugetul de stat şi alocarea fondurilor necesare pentru formarea profesională, bani care vi fi pe liniile de finanţare europeană.

„În atâția ani s-a strâns o serie întreagă de neajunsuri, de probleme care trebuie rezolvate. În deplină responsabilitate a liderilor coaliției, a Guvernului și în deplin dialog cu sindicatele, cu reprezentanții profesorilor, părinților și elevilor am considerat că e absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă și să asigurăm soluția prin care să putem să încheiem acest an școlar, să se deruleze Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat', a declarat Nicolae Ciucă.

Sursa foto: Facebook / Fsli Romania

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton