Sănătatea orală afectează, mai devreme sau mai târziu, starea generală de sănătate. Majoritatea afecțiunilor cavității bucale încep cu multiplicarea necontrolată a bacteriilor. Cavitatea orală este mediul perfect pentru ca acele colonii de bacterii să prospere - este umedă, caldă și, de obicei, are o mulțime de nutrienți care constituie hrană pentru bacterii. Medicii stomatologi ne sfătuiesc să acordăm o atenție sporită igienei orale pentru a ne ajuta sistemul imunitar să funcționeze la capacitate maximă.
Există o legătură puternică între sănătatea orală și sănătatea generală, iar oamenii de știință găsesc tot mai multe conexiuni. Dacă bacteriile patogene din cavitatea orala se multiplică, pot afecta multe sisteme diferite din corp. Bolile de inimă, afecțiunile pulmonare, demența și complicațiile diabetice au fost asociate cu o sănătate orală precară', spune medicul stomatolog Adrian Mina.
Cavitatea orală este una dintre principalele zone care joacă un rol major în sistemul imunitar și în starea de sanatate generală. Un aspect foarte important este acela că este printre primele porți de intrare a agenților infecțioși. Mâncarea pe care consumăm, lichidele pe care le bem, medicamentele, alergenii și multe altele intră în organism prin cavitatea orală. Nu este surprinzător astfel faptul că starea de sănătate orala este strâns legată de funcția sistemului imunitar', adaugă Adrian Mina.
Sistemul imunitar și sănătatea orală
Sistemul imunitar este reprezentat de o rețea complexă de celule, țesuturi, organe și substanțe pe care le eliberează, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și a altor boli. Sistemul imunitar include globulele albe, organe și țesuturi ale sistemului limfatic, precum timusul, splina, amigdalele, ganglionii limfatici, vasele limfatice și măduva osoasă.
Particulele alimentare care rămân după un periaj incorect sau după masă ajută bacteriile să se înmulțească. De aceea este atât de important să periați corect și să folosiți ața dentară zilnic, pentru a elimina bacteriile și pentru a controla înmulțirea lor. Când bacteriile scapă de sub control, ele pot provoca atât boala parodontală (gingiilor), cât și cariile dentare (cavități). Pe măsură ce aceste condiții se agravează, bacteriile pot disemina din gură în restul corpului', declară Dr. Adrian Mina.
Ce se întâmplă dacă nu ne îngrijim corect dinții
Dacă pacientul nu își îngrijeste în mod corespunzător dinții sau nu merge la medicul dentist în mod regulat, poate avea o infecție bacteriană. Bacteriile din cavitatea orală intră în fluxul sanguin prin intermediul gingiilor bolnave sau în locuri în care dinții sunt deteriorați. Astfel se declanșează un răspuns imun în organism prin eliberarea proteinei C-reactivă, sau PCR, eliberată din ficat. PCR este o substanță care este eliberată ori de câte ori există un fel de inflamație în organism. Pe scurt, este un răspuns natural și adecvat și nu face niciun rău, dar dacă PCR este eliberată constant (posibil din cauza bacteriilor din cavitatea orală care provoacă inflamații si infecții), atunci poate declanșa o reacție în lanț care în cele din urmă duce la alte complicații', dezvăluie medicul stomatolog Adrian Mina.
Recomandările medicului
Recomand periajul de cel puțin 2 ori pe zi și folosirea aței dentare de 1-2 ori. Dacă pacientul suferă de o boală autoimună sau diabet, ar trebui să perieze mai des. De asemenea, indic vizita la medicul stomatolog de cel puțin 2 ori pe an, dacă nu la fiecare 3-4 luni. Un medic dentist poate menține sănătatea orală sub control și astfel reduce problemele sistemului imunitar. O mai bună sănătate orală poate duce semnificativ la un sistem imunitar mai bun', încheie Adrian Mina.