Guvernul a decis majorarea salariilor cu 30% pentru bugetari, după implementarea noilor sporuri / Ce condiții trebuie să îndeplinească

 Calin Maria Bianca
.

Guvernul a decis majorarea salariilor cu 30% pentru bugetari, după implementarea noilor sporuri. Finalul săptămânii vine cu vești bune pentru bugetari, asta fiindcă o parte dintre ei vor avea parte de o creștere salarială de 30% după implementarea a unui spor de suprasolicitare neuropsihic și gradația de merit. Iată însă cine sunt persoanele vizate, dar și ce condiții trebuie să îndeplinească!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Recent, la inițiativa Ministerului Educație, Executivul a dat aprobarea pentru o hotărâre de Guvern. După mai multe probleme în domeniul învățământului și protestele din urmă cu câteva luni, urmează o schimbare majoră la nivelul salariilor acestora. Mai concret, nivelurile salariilor de bază corespunzătoare fiecărei funcții de conducere vor fi stabilite în cadrul diferitelor grade și categorii de unități de învățământ.

Citește și: Un român a încercat să se sinucidă cu o lamă, într-un avion TAROM, la aterizarea pe Aeroportul Otopeni. În ce stare se află

Citește și: România are cele mai multe mame minore din UE: în 2023, 700 de fete mai mici de 15 ani au născut. Soluția specialiștilor

Citește și: Cine este Ștefania Ștefan de la Survivor All Stars. E pasionată de jocurile online

Citește și: Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o…?”

Guvernul a decis majorarea salariilor cu 30% pentru bugetari, după implementarea noilor sporuri

În cadrul ședinței de Guvern, Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a explicat faptul că această măsură vizează eliminarea controverselor salariale pentru funcțiile de conducere în domeniul învățământului preuniversitar. Mai concret, vizate sunt funcțiile următoare: director, director adjunct, contabil șef și secretar șef cu studii superioare.

„O hotărâre de guvern aprobată astăzi, la propunerea Ministerului Educației, stabilește salariile de bază pentru fiecare funcție de conducere, pe fiecare grad și fiecare categorie de unitate de învățământ.

Se elimină inechitățile salariale în ceea ce privește funcțiile didactice de conducere din sistemul de învățământ preuniversitar, respectiv director, director adjunct, contabil șef, secretar șef cu nivel de studii superioare.

Principiul stabilit pentru funcțiile didactice de conducere este acela că salariile de bază ale acestor funcții să fie peste nivelul maxim al salariilor de bază de execuție cu dirigenție', a explicat Mihai Constantin, la finalul ședinței din Guvern, conform SpyNews.

Potrivit declarațiilor, pentru funcțiile de directori și directorii adjuncți, în comparație cu salariul brut din decembrie 2023, se preconizează o creștere brută medie totală de 36%. Mai mult, la acest venit se adaugă și un spor de 10% pentru suprasolicitare neuropsihică, iar în anumite cazuri se poate acorda și gradația de merit de 25%.

Totodată, Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat recent că salariile din învăţământ vor înregistra, în medie, o creştere peste 50% în perioada iunie 2023 – iunie 2024.

O să dau doar câteva exemple, că poate sunt de interes. Am vorbit despre creşterea salariilor personalului din învăţământ. Ştim că salariile au crescut, în medie, cu între 25 şi 30% anul trecut, anul acesta vor creşte, tot aşa, pe medie, cu 20%. Asta înseamnă că între iunie 2023 – iunie 2024 avem o creştere, per total, de peste 50% în medie, în învăţământ. 

În cazul directorilor, creşterea, raportată la luna decembrie, începând cu 1 ianuarie este de aproximativ 30%. În iunie, creşterea, pe medie, tot aşa, sare undeva la 36%, vorbim despre creşteri importante”, a spus Ligia Deca în cadrul unei întâlniri cu directorii unităţilor de învăţământ din Prahova.

Salariile au crescut de la 1 ianuarie

Este clar că pe urma noilor declarații din ședința de Guvern, bugetarii vor avea o creștere semnificativă a salariului. De asemenea, reamintim faptul că înainte de Crăciun, Guvernul a adoptat Ordonanța Trenuleț ce presupune majorarea salariilor din aparatul bugetar, cu excepția demnitarilor.

Creșterea salarială nu se aplică însă tuturor angajaților statului, astfel că cei cărora li s-a mărit salariul în 2023 nu vor beneficia de vreo creștere. Printre aceștia se numără și angajații din Justiție, de la Casa Națională de Sănătate, de la Trezorerii, ANAF, Ministerul Finanțelor sau personalul din Vămi.

Sursă foto: Freepics

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton