Infecția cu virusul hepatic C se transmite prin sânge sau prin contact sexual neprotejat. Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță a vorbit la Antena 3 despre cum ne putem proteja de această infecție, dar și care sunt simptomele. Din păcate, pacienții se adresează medicului când boala este deja destul de avansată.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!
Cum se transmite hepatita C
‘Infecția cu virusul hepatitei C se transmite pe cale parenterală, asta însemnând contact cu produse biologice, cu potențial de infecțiozitate, cum ar fi sânge sau derivate de sânge, cum ar fi secreții cervico-vaginale, lichid seminal. De asemenea, se poate transmite pe cale verticală, mult mai rar, de la mamă la nou născut, în momentul nașterii.
Cu alte cuvinte, căile principale de transmitere sunt: prin consumul de droguri cu administrare intravenoasă, printr-o serie de proceduri care presupun leziuni la nivelul tegumentului sau mucoase (tatuaje, piercing), o serie de proceduri medicale chirurgicale sângerânde. De asemenea, la persoanele care au activități sexuale la risc, un comportament la risc fără utilizarea prezervativului’, spune medicul infecționist Valeriu Gheorghiță.
Citește și: Alin Oprea, înșelat de Larisa cu un playboy celebru?Cu cine i-ar fi pus coarne soția în timpul căsniciei
‘Este o particularitate a virusului hepatitic C de a evolua parțial asimptomatic chiar și în timpul fazei acute de infecție. Din acest motiv o mare parte din pacienți nu sunt diagnosticați în etapa de infecție acută și sunt diagnosticați uneori în faza cronică sau chiar în faze mult mai cronice, cu fibroze avansate, ciroză hepatică și chiar complicații ale cirozei, în etapa în care au dezvoltat carcinom hepatocelular’, a adăugat medicul.
Oboseala, cel mai frecvent simptom al hepatitei
Cel mai frecvent simptom în cazul hepatitei C este oboseala. În faza acută, pacienții se pot confrunta, de asemenea, cu instalarea icterului, dureri abdominale, scăderea poftei de mâncare.
În etapele cronice ale hepatitei C apar o serie de simptome extra-hepatice, cum ar fi vasculita, erupții la nivelul tegumentelor, inflamații articulare, afectarea renală sau creșterea riscului de diabet.