Ieșirile la restaurantele sau cafenelele din București, mai scumpe decât în Roma sau Barcelona: ”Este exagerat de mult să...”

 Calin Maria Bianca
.

Ieșirile la restaurantele sau cafenelele din București, mai scumpe decât în Roma sau Barcelona. Fiecare dintre noi a resimțit inflația și scumpirile produselor alimentare, mai ales când ne uităm cât costă acum coșul de cumpărături pe care-l luam în general. Ei bine însă, nu doar în supermarket prețurile au explodat, ci și când vine vorba despre restaurantele sau cafenelele de București. Mulți dintre clienți nu au ezitat să compare România cu Italia sau Spania, unde prețurile sunt considerabil mai mici.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

În ultima vreme, mai ales după izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina, prețurile au suferit numeroase modificări. Din fericire, nu au scăzut, ci din contră, s-au dublat sau chiar triplat. Ei bine, românii au resimțit din plin aceste schimbări, inclusiv cei care își permit să ia masa la restaurantele din București sau să își savureze cafeaua în oraș.

Citește și: Geanina Ilieș și Gică Popescu au fost surprinși la cafea, într-un restaurant retras din Corbeanca

Citește și: Ce prețuri sunt la restaurantul lui Cătălin Scărlătescu. O porție de cartofi costă cât un meniu întreg

Citește și: Cum arată vila lui Bogdan de la Ploiești. Are un etaj, curte și un garaj imens

Citește și: Cine este Dan Diaconescu. Fostul prezentator TV a fost la închisoare în 2015

Ei bine, asta nu este tot fiindcă inclusiv românii care călătoresc peste tot în lume au ținut să precizez că prețuruile din România sunt exagerat de mari, mai ales când vinr vorba de HORECA. Mulți au afirmat că mai ieftin se mănâncă și se bea o cafea în Roma sau Barcelona, care sunt țări extrem de vizitate, iar prețurile puteau să fie pe măsură.

Ieșirile la restaurantele sau cafenelele din București, mai scumpe decât în Roma sau Barcelona

Pe cât de frumos este, pe atât de scump e Bucureștiul. Nu sunt deloc puțini cei care au exalamt că atunci când vine vorba de ieşitul la restaurant sau la cafenea, capitala României concurează, la preţ, cu oraşe precum Roma sau Barcelona. Totuși, mulți ar întreba ce este în neregulă? La o simplă privire, putem afirma în primul rând că diferența la salarii este una considerabilă. 

Dacă înainte puteai să te saturi cu 50 de lei, acum, în București, doar friptura de porc costă între 50 de lei şi 100 de lei, în funcţie de restaurant şi de sortimentul de carne. De asemenea, potrivit unui studiu, cea mai ieftină ciorbă este 17 lei. 

Cred că în ultimul an am ajuns la nivelul statelor Europene sau peste şi considerând media dintre raportul salariu-cheltuieli, cred că am depăşit, spune o tânără, potrivit Observator.ro.

Patronii de restaurante susțin că prețurile sunt pe măsura inflației

Potrivit sursei mențioante mai sus, patronii nu sunt de aceeași părere cu consumatorii. În timp ce clienții explică că prețurile sunt exagerate, însă continuă să meargă în restaurante sau cafenele, patronii explică faptul că prețurile și scumpirile sunt pe măsură inflanției, argumentând că era normal să se ajungă aici după toate scumpirile.

Dan Mischie, CEO restaurant: Este o creştere generată de scumpirea materiei prime şi la utilităţi. Nu considerăm că este o creştere mai mare decât ceea ce este normal. 

Adrian Codîrlaşu, analist economic: Dacă facem comparaţia dintre salarii şi inflaţie, salariile au avut o creştere anuală undeva de 13%, comparativ cu o inflaţie de 15-16%. În ultimul an s-a pierdut puterea de cumpărare.

Cafeaua în România, mai scumpă decât în Italia

Nici iubitorii de cafea nu au scăpat de scumpiri. Dacă îaninte era la îndemâna oricui să iasă în oraș la o cafea să se bucure de o zi liberă, relaxantă sau de compania cuiva drag, lucrurile s-au mai schimbate între timp. Un cappuccino costă acum, în București, între 14 şi 16 de lei, cu peste 30% mai scump faţă de 2019-2020. Totuși, nu peste tot sunt aceste scumpiri, astfel că aceeaşi băutură, în Roma spre exemplu, costă în jur de 12 lei. Deși este vorba de doar câțiva lei, adunați și cu cei de la mâncare și cumpărături, se strânge o sumă frumoasă.

Parcă exagerat de mult pentru o cafea. Mi se pare mult mai scump în România decât în Italia, de exemplu”, explică o tânără potrivit sursei menționate mai sus.

Sursă foto: Hepta

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton