Ilie Bolojan, despre impactul negativ asupra României al tarifelor impuse de Trump: "E foarte posibil să avem o încetinire a investițiilor"

.

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a declarat, marți, că războiul tarifelor poate duce la o încetinire a investițiilor în România. Acesta a explicat care este impactul tarifelor impuse de SUA Uniunii Europene. „Ne confruntăm cu vremuri dificile, în care asistăm la schimbări importante”, a spus Bolojan.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! MARTIE, GRATIS, AICI!

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a susţinut, marţi, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, pe tema tarifelor comerciale impuse de Statele Unite ale Americii. Președintele interimar al României a declarat, marți, că războiul tarifelor poate duce la o încetinire a investițiilor în România.

485679891_1186718566146182_9175310914712414657_n485679891_1186718566146182_9175310914712414657_n

În ce măsură este afectată România de tarifele lui Trump

Comisia Europeană a propus, luni, aplicarea unor taxe vamale cuprinse între 10% şi 25% pentru importuri de produse americane în UE, ca răspuns la taxele impuse de administraţia Trump pentru oţelul şi aluminiul europene.

Ilie Bolojan a explicat care este impactul tarifelor impuse de SUA Uniunii Europene. „Ne confruntăm cu vremuri dificile, în care asistăm la schimbări importante', a spus Bolojan.

„Tarifele anunțate de administrația SUA în zilele trecute vor avea un efect negativ asupra economiei europene, inclusiv asupra celei românești. Trebuie să fim onesti cu cetățenii noștri și să le comunicăm aceste lucruri.

Ce se poate întâmpla în perioada următoare? Companiile noastre care exportă produse în SUA vor deveni mai puțin competitive pe aceste piețe. Totuși, impactul asupra economiei românești este relativ scăzut, deoarece nu avem o componentă importantă de export în acest sens. Totuși, afectarea se va resimți în sectoarele aluminiu, farmaceutic și componente, care includ oțel și aluminiu.

Va exista un impact semnificativ asupra relațiilor dintre SUA și UE, deoarece cele două piețe sunt cele mai mari, SUA fiind cel mai important partener comercial al Uniunii Europene. Indirect, companiile românești care sunt integrate în lanțurile de valoare europene vor resimți efectele.

Germania, fiind cel mai important partener comercial al României, și având o contribuție majoră la exporturile SUA către UE, va avea un impact asupra companiilor românești integrate în aceste lanțuri. Acestea vor experimenta probabil o scădere a comenzilor, ceea ce va conduce la o încetinire a activității„, a declarat Ilie Bolojan.

Citeste si: Ilie Bolojan a promulgat legea care permite pacienților să facă donații pentru spitale, în semn de recunoştinţă faţă de medici

Citește și: Ce spune Ilie Bolojan despre NATO și sprijinul pentru Ucraina: „Vom continua să modernizăm și să prioritizăm dotarea Armatei României’

Citește și: Marcel Ciolacu și Traian Băsescu, scandal uriaș pe Facebook: „Singurul lucru pe care îl mai poate face este să demisioneze / „Turnător ordinar, un rebut politic

Ilie Bolojan: „Există un impact asupra piețelor și burselor”

Președintele interimar spune că „e greu de estimat concret care vor fi consecințele acestei măsuri', însă escaladarea războiului comercial va duce la inflație și, posibil, recesiune.

Există un impact asupra piețelor și burselor, dar consider că este foarte important, pe fondul a ceea ce se întâmplă, și având în vedere incertitudinea, va exista o reținere generală în ceea ce privește investițiile. Având în vedere că dezvoltarea economică a țării noastre s-a bazat într-o mare măsură pe investițiile străine, este posibil să asistăm la o încetinire a acestora până când situația se va stabiliza', a explicat Ilie Bolojan.

Bolojan a avertizat că în situația în care se află România, cu deficite mari, o recesiune ar avea un puternic impact negativ.

„Este greu de estimat concret care vor fi consecințele acestei măsuri. Replicile venite din partea unor piețe mari nu vor face decât să complice și mai mult lucrurile. În aceste situații, măsurile de represalii, pe care UE le-ar putea stabili, ar putea duce la creșterea costurilor escaladării, ceea ce ar putea afecta și mai mult economia noastră, având în vedere că tarifele suplimentare înseamnă inflație și riscul unei recesiuni economice.

Așa cum știți, competențele pentru politicile comerciale au fost cedate către Comisia Europeană, astfel că aceasta este competentă să stabilească răspunsurile Europei. După anunțarea tarifelor, au avut loc negocieri atât între reprezentanții UE și SUA, cât și în interiorul Uniunii Europene privind posibilele măsuri și răspunsurile. România a fost reprezentată ieri de ministrul Economiei, domnul Ivan, și de ambasadoarea noastră la Bruxelles, doamna Matei. În urma discuțiilor, s-a hotărât un răspuns etapizat. Mâine va fi aprobat acest prim răspuns, care va însemna un contrabalans din partea UE prin taxarea principalelor produse agricole și alimentare care vin din SUA, cu tarife de 10-25%.

Din acest punct de vedere, am fost interesați ca produsele care se importă în Europa pe componenta nucleară să fie luate în considerare, având în vedere că avem un contract important. Orice replică tarifară înseamnă costuri suplimentare.

„În astfel de situații complicate, nu există soluții rapide”

Mâine se va aproba acest răspuns și vor continua negocierile, astfel încât să se ajungă la un consens și efectele să fie cât mai mici, iar dezvoltarea să poată continua într-un mod predictibil.

În astfel de situații complicate, nu există soluții rapide, iar răspunsurile trebuie construite treptat, pe mai multe nivele. Vom negocia astfel încât piețele din UE și SUA să găsească soluții prin care fluxurile economice să continue.

Politicile pe partea de energie, de reducere a prețurilor și de susținere a interconectării sunt politici pe care trebuie să le urmăm, finalizând hidrocentralele cât mai rapid posibil, transformând centralele pe cărbune în gaz și crescând capacitatea de stocare pentru a deveni mai competitivi. De asemenea, trebuie să încurajăm producția în România și integrarea companiilor românești în lanțurile globale, la un nivel superior.

Este important să simplificăm și să debirocratizăm, pentru a pune în valoare potențialul oamenilor și a elibera economia. Cred că este nevoie să reformăm statul, pentru că, spre deosebire de alte țări, unde un deficit comercial mic înseamnă doar o scădere economică, în România, cu deficite mari, orice recesiune poate avea efecte mult mai dure. Din acest punct de vedere, accesarea fondurilor europene și derularea rapidă a proiectelor înseamnă o bună guvernare, iar acestea sunt condiții obligatorii pentru a minimiza impactul.

Putem face declarații care să genereze știri, dar nu vom ajunge la o soluție de pe o zi pe alta. Aceste provocări pot fi și o oportunitate de a crede din nou în noi înșine.

Sper că în perioada următoare se va ajunge la o soluție astfel încât circuitele economice cu care ne-am obișnuit nu vor mai putea fi întoarse complet la starea anterioară, dar șocul trecerii să poată fi absorbit de economiile europene și de cea a țării noastre. Așa cum spunea un vizionar european, Jean Monnet, Europa s-a construit din crize și probabil că va fi suma soluțiilor găsite în astfel de crize care poate constitui o oportunitate pentru o Europă mai puternică și cu o economie mai dezvoltată', a mai declarat Ilie Bolojan.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton