Ilie Bolojan a promulgat legea care permite pacienților să facă donații pentru spitale, în semn de recunoştinţă faţă de medici

.

Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a promulgat marţi legea care permite pacienţilor să-şi exprime recunoştinţa faţă de medici prin donaţii făcute unităţii medicale, informează Administrația Prezidențială.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! MARTIE, GRATIS, AICI!

Ilie Bolojan a semnat decretul privind „promulgarea Legii pentru modificarea alineatului (2) al articolului 34 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 (PL-x 277/02.05.2018)'. Proiectul de lege fusese respins de Senat, dar Camera Deputaţilor a fost for decizional.

Pacienții din România pot face donații pentru spitale

Administraţia Prezidenţială a anunţat, marţi, că preşedintele interimar Ilie Bolojan a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea alineatului (2) al articolului 34 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 (PL-x 277/02.05.2018).

Conform acestei legi promulgate de Ilie Bolojan, pacienţii pot face donaţii spitalelor în care au fost îngrijiţi, în loc să ofere atenții personalului medical.

Propunerea legislativă, inițiată de USR, a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional, pe 26 martie, cu 283 de voturi „pentru' și 20 de abțineri.

Proiectul modifică art. 34 din Legea 46/2003, în sensul eliminării posibilităţii pacienţilor de a oferi plăţi suplimentare şi donaţii angajaţilor unităţilor sanitare în care au fost îngrijiţi, menţinerii posibilităţii acestora de a oferi donaţii unităţilor sanitare, precum şi includerea acestor donaţii în situaţia privind execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli al spitalului public.

Practic, „pacientul poate face donaţii unităţii sanitare unde a fost îngrijit, cu respectarea dispoziţiilor legale în materie', arată actul normativ adoptat de Parlament și promulgat de președintele Bolojan.

Citește și: Ce spune Ilie Bolojan despre NATO și sprijinul pentru Ucraina: „Vom continua să modernizăm și să prioritizăm dotarea Armatei României'

Citește și: Marcel Ciolacu și Traian Băsescu, scandal uriaș pe Facebook: „Singurul lucru pe care îl mai poate face este să demisioneze’ / „Turnător ordinar, un rebut politic’

Legea își dorește să descurajeze „atențiile” oferite medicilor

Conform expunerii de motive, „oferirea unui cadou medicului reprezintă o constantă în comportamentul pacientului român, prins la mijloc în lupta dintre dreptul la recunoştinţă şi implicaţiile penale ale unui astfel de gest'.

Inițiatorii au precizat că prin această lege „nu se legalizează șpaga'.

„Dincolo de aspectele menţionate, nu ne dorim completa anulare a dreptului la recunoştinţă al pacientului. El poate fi veridic în anumite situaţii, motiv pentru care susţinem ca acesta să se manifeste doar prin donaţiile transmise către unitatea medicală în care pacientul a fost îngrijit, nu şi către medici sau alţi angajaţi ai centrelor sanitare', mai precizează expunerea de motive a proiectului.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, unul dintre iniţiatori, spunea, după votul din Parlament, că prin acest proiect „nu se legalizează şpaga'.

„Pacienţii trebuie învăţaţi de medici că un cuvânt de mulţumire şi o rugăciune sunt suficiente. Medicii sunt cei responsabili să le spună pacienţilor care vor să sprijine un spital ca formă de recunoştinţă pentru actul medical de calitate de care au beneficiat că acest lucru se poate face doar printr-o donaţie legală către unitatea sanitară.

Orice altă formă de recunoştinţă din partea pacienţilor faţă de medici sau alţi angajaţi ai spitalului sunt interzise prin lege. (…) Ce am aprobat? Nu legalizarea şpăgii, cum am văzut nişte titluri false din media, ci am legalizat forma prin care orice persoană care vrea să sprijine un spital ca formă de recunoştinţă pentru binele care i s-a făcut să o poată face în mod legal. Şpaga nu se legalizează', a declarat Ungureanu.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton