Ilie Bolojan: "Nu ne mai putem pensiona magistraţii la 47, la 50 de ani, când sunt la maturitatea vârstei profesionale"

.

Ilie Bolojan consideră că magistraţii nu ar trebui să se mai pensioneze la 47 sau 50 de ani, când sunt la maturitatea vârstei profesionale. Remarcile președintelui interimar vin în contextul în care liderii coaliției au depus în Parlament un proiect de lege privind pensiile magistraților care prevede pensionarea acestora la 65 de ani, etapizat.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! MARTIE, GRATIS, AICI!

Totodată, proiectul prevede să se atingă eșalonat vârsta de 65 ani la pensionare pentru magistrați în 2045. În momentul de față, procurorii și judecătorii se pot pensiona indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime.

Ilie Bolojan nu este de acord cu pensionarea magistraților la „47 sau 50 de ani”

Preşedintele interimar Ilie Bolojan consideră că magistraţii nu ar trebui să se mai pensioneze la 47 sau 50 de ani, când sunt la maturitatea vârstei profesionale.

„Eu, fără niciun fel de tentă populistă, am spus-o încă de anul trecut: nu ne mai putem pensiona magistraţii la 47, la 50 de ani, când sunt la maturitatea vârstei profesionale şi după care ar putea să fie într-adevăr valorificată această experienţă în serviciul public.

Nu e doar o problemă de faptul că nivelul unei pensii nu este justificat cu anii de muncă, e o problemă de calitate şi de încredere în sistemul de justiţie, pentru că, cu cât ai sentinţe mai de calitate, mai predictibile, care respectă speţele – în speţe identice, la instanţe diferite să ai aceleaşi sentinţe – asta înseamnă că ai predictibilitate. Şi va scădea mult numărul de procese', a declarat Ilie Bolojan, miercuri la podcastul „Friendly Fire', scrie Agerpres.

Ilie Bolojan a subliniat că „una este să lucrezi la valoarea pensiei şi alta este să lucrezi la vârsta de pensionare'. „Sunt aspecte diferite, sunt aspecte pur şi simplu de normalitate”, a completat Bolojan.

Citește și: Donald Trump suspendă suprataxele vamale pentru 90 de zile. Măsura vizează aliații, dar China e pedepsită cu un tarif de 125%: „Jefuirea Statelor Unite nu e acceptabilă'

Citește și: Cine este Dragoș Sprînceană, românul din echipa lui Donald Trump. Are 45 de ani, e milionar, iar în tinerețe a fost model pentru Cătălin Botezatu

Citește și: Anamaria Gavrilă, invitație pentru membrii USR, după „divizarea’ partidului și retragerea sprijinului pentru Elena Lasconi: „Vom colabora cu cei care vin să facem treabă pentru România’

Citește și: Cristian Tudor Popescu, atac la Elena Lasconi: „Ce-ar fi fost ca o astfel de persoană incompetentă și încăpățânată în arivismul ei să fi ajuns președintele României'

Magistrații cer dreptul de a se pensiona și la 48 de ani

Marţi a fost depus la Parlament un proiect de lege privind pensiile magistraţilor, iniţiat de liderii coaliţiei de guvernare.

Propunerea legislativă prevede ca, de la 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la CCR, cât şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 48 de ani.

Totodată, este prevăzută să fie atinsă eşalonat vârsta de 65 ani la pensionare pentru magistraţi în 2045.

Şefii Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Parchetului General au cerut liderilor coaliţiei de guvernare organizarea „de urgenţă' a unei întâlniri care să aibă loc joi pentru a discuta proiectul din Parlament care prevede modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu ale magistraţilor.

Schimbări în privința pensiilor magistraților

În ceea ce privește pensiile magistraților, o prevedere majoră este scăderea plafonului de calcul de la 80%, cât este în prezent, la 65% din media veniturilor lunare din ultimii doi ani înaintea pensionării. Asta pentru a reduce decalajul dintre „pensiile de serviciu și cel al pensiilor de asigurări sociale de stat', conform proiectului.

„Pentru personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea proiectul de lege are în vedere ajustarea procentului care stă la baza stabilirii cuantumului pensiilor de serviciu (n. red.: cunoscute în spațiul public ca pensii speciale), de la 80% din baza de calcul cât este în prezent, la 65% determinând reducerea decalajului dintre pensiile de serviciu și cel al pensiilor de asigurări sociale de stat', mai scrie în proiect.

Conducerile CSM, a Înaltei Curți și a Parchetului General au anunțat că doresc să se întâlnească cu liderii coaliției de guvernare joi, 10 aprilie, pe tema acestui proiect legislativ.

„În considerarea principiului cooperării loiale care trebuie să guverneze relațiile dintre autoritățile publice, orice discuție referitoare la statutul magistraților trebuie să implice reprezentanții sistemului judiciar, context în care ne exprimăm întreaga disponibilitate pentru un dialog autentic și onest, în condiții de transparență instituțională. Vă adresăm rugămintea de a ne comunica în timp util locul și ora întâlnirii propuse', se menționează în demersul inițat de președinta CSM, Elena Costache, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Alina Corbu, și procurorul general al României, Alex Florența, potrivit Hotnews.ro.

Consiliul Superior al Magistraturii a avut o primă reacție pe această temă încă de marți, când a semnalat că magistrații nu au fost consultați de către in ințiatorii proiectului de lege.

Crin Antonescu a declarat, luni, că magistraţii trebuie să iasă la pensie la 65 de ani, precum toţi ceilalţi cetăţenii ai ţării.

Proiectul de lege a fost depus la Parlament după ce candidatul coaliției de guvernare la prezidențiale, Crin Antonescu, a cerut acest lucru luni, într-o ședință, liderilor PSD, PNL, UDMR și minorităților naționale. 

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton