În ultimele zile, scandalul privind „azilele groazei' s-a intensificat, în urma controalelor fiind găsite tot mai multe cămine de bătrâni fără autorizație – printre ele și căminul aflat în vila familiei lui Ilan Laufer, din județul Ilfov, care funcționa, de asemenea, în ilegalitate.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Recent, în vila familiei lui Ilan Laufer, fostul ministru al Mediului de Afaceri, a fost descoperit un cămin social care funcționa fără autorizație. Azilul funcționa în locuința unde proprietar este chiar tatăl lui Ilan Laufer. Vecinii, care, de altfel, nu și-au dat acordul pentru funcționarea acestui centru, se plângeau de multă vreme de condițiile în care stau bătrânii, dar și de țipetele acestora. Ilan Laufer a trăit mult timp în vila respectivă, care în acte aparține tatălui său și care, peste noapte, a devenit azil de de bătrâni, notează Digi 24.
În casa familiei lui Ilan Laufer funcționa un alt cămin fără autorizație
În ultimele zile, opinia publică a fost șocată de reportajele și anchetele care au descoperit condițiile inumane în care trăiesc bătrânii în multe dintre azilele din România, aceștia fiind salvați in extremis de intervenția Poliției. Controalele făcute de DSP după primul caz șocant, au dovedit că în multe dintre aceste așezăminte realitatea zugrăvită în culori roz pe internet este foarte departe de ce s-a găsit în azile. Bătrâni înfometați, chinuiți și ținuți la limita subzistenței doar pentru a li se lua banii…
Citește și: Dieta prin care Alina Laufer și soțul ei au slăbit câte 12 kilograme:„Doar asta mâncăm la regim
Recent, DSP a mai descoperit un cămin social care funcționa fără autorizație. Situat în județul Ilfov, Corbeana, într-o vilă ce aparține familiei fostului ministru al Mediului de Afaceri, Ilan Laufer, azilul a fost închis de DSP. Centrul funcționa din decembrie 2022 și, conform directoarei centrului, Iulia Sibiescu, avizul DSP fusese pierdut pe data de 20 iunie anul acesta. Deși a încercat să îi convingă pe jurnaliști că bătrânii sunt bine îngrijiți în acest stabiliment, directoarea nu a putut explica de ce a fost retras avizul DSP.
Conform sursei, în momentul în care începeau controalele din partea Poliției sau a DSP, persoanele aflate în centru erau mutate. Aici, la momentul anchetei mai erau 9 persoane cu dizabilități, de toate vârstele. După demersul Digi, pacienții au fost evacuați și sunt în stare bună.
Vecinii au făcut reclamații în mai multe rânduri
Ulterior, la cămin a sosit și Poliția, chemată de vecini. Aceștia au dezvăluit că au făcut nenumărate sesizări către autorități cu privire la situația din azil, în ultima jumătate de an, însă nu au primit răspuns, mai arată sursa citată. Mai mult, aceștia nu și-au dat acordul pentru ca în proximitate să funcționeze acest azil, iar cei care locuiesc chiar gard în gard cu căminul de bătrâni spun că de acolo se aud țipete în mod constant și s-au plâns de condițiile în care sunt ținuți bătrânii. De altfel, vecinii spun că primii vârstnici ar fi fost aduși în căminul social înainte ca reprezentanții acestuia să obțină autorizațiile.
„Noi am văzut primele mișcări în octombrie, îi aduceau cu duba noaptea, oamenii sunt instituționalizați, sunt închiși non-stop. În curte este o piscină care până acum nu a fost îngrădită, dar, pentru că am făcut sesizări, au îngrădit și piscina’, a dezvăluit Ana, o vecină, conform sursei citate.
Ce a declarat tatăl lui Ilan Laufer
Tatăl lui Ilan Laufer a fost contactat de echipa Digi pentru a-și spune opinia privind această situație revoltătoare, însă acesta a susținut că răspunderea pentru ce se petrece acolo nu-i aparține.
„Această clădire a fost în urmă cu 8 luni, 7 luni, s-a făcut contract de cumpărare-vânzare către o terță persoană și un contract de comodat. Eu nu mai am responsabilitatea a ceea ce se întâmplă acolo’, a declarat Dan Laufer, pentru sursa citată.
Totuși, actele îl contrazic pe Dan Laufer. Cartea funciară a imobilului relevă că proprietatea aparține în continuare lui și că nu poate fi vândută sau închiriată.