Comisarii ANPC au găsit încă un azil al groazei în Ilfov și au propus închiderea definitivă a respectivului centru de îngrijire a vârstnicilor. Inspectorii au constatat, printre altele, că acest azil nu avea autorizațiile specifice domeniului de activitate, folosea medicamente și alimente expirate.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Ilfov a controlat un centru de îngrijire a vârstnicilor din comuna Siliștea Snagov, satul Gruiu, județul Ilfov, anunță printr-un comunicat ANPC.
Încă un azil al groazei în Ilfov, cu medicamente și alimente expirate
În urma neregulilor constatate, comisarii CJPC Ilfov au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 25.000 lei, au dispus oprirea temporară a prestării de servicii și au făcut propunere pentru închiderea definitivă a unității.
„Cu toții suntem copii, părinți sau avem în grijă persoane în vârstă, dar ceea ce au constatat comisarii noștri depășește orice urmă de latura umană. În astfel de situații, este obligatoriu ca locațiile să fie autorizate, iar personalul să asigure și să respecte demnitatea acestor persoane', a declarat Sebastian Hotca, președinte interimar al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, citat de Agerpres.
Printre deficiențele constatate s-au numărat lipsa autorizațiilor specifice domeniului de activitate, existența, în curtea unității, a unui bloc alimentar improvizat/neautorizat, existența, printre persoanele cazate spre îngriire și a unor persoane cu vârste sub 65 de ani, folosirea unor medicamente cu termenul de valabilitate expirat, folosirea unor produse alimentare cu data limită de consum depășită; fără elemente de identificare, existența, în blocul alimentar neautorizat, a unor insecte vii și în stare inertă, condiții igienico-sanitare precare: paviment neigienizat, pereți murdari, băi cu gresie și faianță spartă/elemente lipsă, scară cu trepte din sticlă fisurate/sparte.
De asemenea, CJPC Ilfov a sesizat, ca urmare a neregulilor constatate, organele de urmărire penală, cu privire la acest caz.
Acţiunea de control a fost derulată în colaborare cu reprezentaţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).
Bătrâni ținuți ca-n lagăr în căminele din Voluntari și Afumați
O operațiune de amploarea a Poliției Române și DIICOT a avut loc în iulie 2023, când anchetatorii au descins la trei azile pentru persoane vârstnice din județul Ilfov. Aproximativ 100 de persoane erau ținute în condiții inimaginabile, flămânde și fără îngrijire medicală, de două grupuri infracționale, potrivit Poliției Române.
Conform DIICOT, 26 de suspecți au fost duși marți la audieri în acest dosar vizând tratamente inumane ori degradante la care erau supuse persoanele adulte, încadrate în grad de handicap. DIICOT a anunţat miercuri că 24 de persoane au fost reţinute, în timp ce alte două (femei – una dintre acestea fiind într-un stadiu avansat de sarcină) au fost plasate sub control judiciar în acest caz, pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare. DIICOT precizcează că a trimis Tribunalului București propunerea de arestare preventivă a celor 24 de persoane, pentru o perioadă de 30 de zile.
56 de bătrâni găsiţi în condiţii inumane în cele trei azile au fost transportaţi de echipajele SMURD la spitale pentru a primi îngrijiri medicale, au anunţat, atunci, reprezentanţii Poliţiei.
„Din fericire, doar patru au avut nevoie de continuarea tratamentului într-o unitate spitalicească şi au rămas internate în unităţile medicale. În continuare, colegii mei, atât pompierii SMURD, cât şi medicii şi asistentele din cadrul UPU SMURD – Floreasca, sunt la locaţie şi acordă îngrijirile medicale primare persoanelor care au nevoie de aceste îngrijiri', a declarat căpitan de poliţie Bogdan Toma din cadrul IGSU.
„Condițiile de la Auschwitz, dacă vă închipuiți. Asta era aici. Îi vedeam la gard, cerșeau de mâncare, în pielea goală. În pielea goală erau ținuți la gard', a povestit un bărbat care trece zilnic pe lângă un azil al groazei din Voluntari și a văzut rezidenții dezbrăcați înclusiv în sezonul rece, potrivit Digi24.
„Veneau la gard în pielea goală. De vreo doi ani. Cred că erau bătuţi (…) De câte ori treceam pe acolo, săracii bătrâni veneau la poartă şi cerşeau: ‘Vreau şi eu un ban, dă-mi şi mie doi lei. Nu ai şi tu un corn?', au relatat locuitorii din zona unde se aflau azilele despre traumele şi umilinţele îndurate de bătrâni, conform Agerpres.