A început campania de vaccinare antigripală. Cine beneficiază de vaccin gratuit

A început campania de vaccinare antigripală. În apropierea sezonului rece, cadrele medicale recomandă vaccinarea antigripală. Aceste vaccinuri gratuite pot fi obținute din farmacii, în baza unei rețete eliberate de către medicul de familie. Există și categorii de persoane eligibile pentru a beneficia de vaccinare gratuită. Iată cine beneficiază de vaccin gratuit, mai exact!

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI

Vaccinul antigripal ar trebui făcut de la an la an, deoarece ajută la protejarea împotriva bolilor. În toamnă sau iarna, multe persoane care au riscul de a se îmbolnăvi de gripă se vaccinează. Acum, în luna octombrie a acestui an, a început campania de vaccinare antigripală. Cine sunt persoanele care beneficiază de vaccin gratuit.

Citește și: Cine sunt angajații din România, care ar urma să aibă salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025: 'Raportat la numărul total de contracte de muncă rezultă că…'

Citește și: Când vor fi încărcate cardurile de alimente (tichete sociale). Peste 2,6 milioane de români așteaptă banii în luna octombrie

Citește și: Cum arătau Florin Dumitrescu, Cătălin Scărlătescu și Sorin Bontea în primul sezon de la MasterChef. Doi dintre ei s-au schimbat foarte mult

Citește și: Ce salariu încasează Valeriu Gheorghiță și ce bunuri deține. Are un apartament de peste 100 de mii de euro, dar și alte proprietăți în afara Bucureștiului

A început campania de vaccinare antigripală

A început campania de vaccinare antigripală. Majoritatea oamenilor se recuperează de gripă fără a urma un tratament, însă pentru unii poate duce la complicații grave.

Specialiștii recomandă vaccinarea antigripală, deoarece spun că este cea mai eficientă metodă de prevenire atât a gripei, cât și a complicațiilor acesteia pentru majoritatea populației. Virusul gripal este în creștere și vaccinarea este esențială.

„Persoanele cu comorbidități, peste 60-65 de ani sau copiii între vârstele 6 luni și 4 ani trebuie vaccinați antigripal. Nevaccinarea poate să ducă la multiple complicații și această creștere a comorbidităților necesitând de foarte multe ori internare în terapie intensivă', a transmis Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, conform digi24.ro.

„A fost un trend descendent, la un moment dat, după toată pandemia și anul trecut am avut foarte multe cazuri de gripă A, cazuri care au fost destul de complicate unele sau neplăcute și oamenii au învățat, cred că din sezonul trecut, că în toată goana după antivirale și în toată simptomatologia care este specific gripală e mai bine să previi', a spus și farmacista Anda Vija.

Cine beneficiază de vaccin gratuit

Vaccinul antigripal este disponibil gratuit pentru copii, persoane care au boli cronice și vârsta de peste 45 de ani, dar și cei de peste 65 de ani, fiind eliberat pe bază de rețetă de la medicul de familie.

Mai mult decât atât, există o variantă sub formă de spray pentru cei care se tem de injecții. Această variantă poate fi achiziționată din farmacii.

Ce se știe despre vaccinarea antigripală

Virusurile gripale se modifică foarte repede, ceea ce înseamnă că vaccinul de anul trecut s-ar putea să nu ofere protecție împotriva celor din acest an. Pentru a ține pasul cu aceste schimbări, în fiecare an sunt dezvoltate noi vaccinuri antigripale.

Vaccinarea stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi pentru a proteja împotriva virusurilor din vaccin, însă nivelul acestor anticorpi poate scădea în timp. Din acest motiv este recomandată vaccinarea anuală împotriva gripei, conform mayoclinic.org.

Vaccinurile antigripale pot fi trivalente, adică care să conțină trei tulpini de virus gripal, sau quadrivalente, mai exact cele care conțin patru tulpini de virus gripal. Vaccinul conține două tulpini de virus gripal de tip A, cum ar fi H1N1 și H3N2, și una sau două tulpini de virus gripal de tip B.

Sursa foto: Facebook

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton