Duminică, 12 ianuarie, zeci de mii de oameni s-au adunat în Piața Universității din București, plecând apoi în marș spre Guvern. Ulterior, coloana de protestatari s-a îndreptat spre Palatul Cotroceni, iar unii au revenit seara în Piața Victoriei. Manifestația a fost organizată de AUR, partid în fruntea căruia se află George Simion, și a fost îndreptată contra deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024. Iată ce incidente au avut loc și ce măsuri au fost luate!
Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!
Aproximativ 30.000 de oameni au fost în Piața Victoriei la momentul de vârf, scrie Libertatea. Din păcate, incidentele nu au întârziat să apară. Mai mulți jurnaliști au fost agresați de susținători ai lui Călin Georgescu, la protestul AUR din București. Ulterior, Poliția Capitalei a deschis mai multe anchete.
Citește și: Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care refuză accesul președintelui de bloc în apartament
Incidente la protestul AUR din București
Un prim incident s-a produs atunci când o echipă de la postul B1 TV, care a vrut să filmeze mulțimea, a fost atacată. Atunci, un operator a fost trântit la pământ și lovit cu pumnul în coaste. În plus, și mașina i-a fost vandalizată, potrivit relatărilor reporterului Silviu Jugaru.
„Polițiștii din cadrul Secției 20 Poliție s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe, urmând a fi efectuate activități specifice, în vederea depistării persoanelor implicate în eveniment', a precizat Poliția Capitalei.
Și jurnaliștii de la Digi24 au susținut că au fost intimidați și amenințați. Reportera Isabela Neagu a declarat că a fost înconjurată de protestatari și că aceștia îi adresau cuvinte jignitoare. Pentru a putea să-și continue transmisiunea, jurnalista a apelat la sprijinul autorităților.
„Polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de amenințare, urmând a fi efectuate activități specifice, în vederea depistării persoanelor implicate în eveniment', a transmis Poliția Capitalei.
Susținătorii lui Călin Georgescu i-au agresat pe jurnaliști
George Simion, liderul partidului AUR, a transmis, în urma incidentelor, că persoanele agresive trebuie pedepsite. Totodată, el a subliniat că acest lucru este responsabilitatea jandarmilor. Incidentele au avut loc la două zile după cele de la mitingul lui Călin Georgescu. Atunci, o altă echipă a Digi 24 a fost agresată. Și Antena 1 a fost atunci afectată, scrie sursa menționată.
În urma incidentelor de la protestul de duminică, jandarmii au întocmit cinci dosare penale, conform Mediafax. În două dintre cazuri, persoanele sunt cercetate pentru că aveau asupra lor obiecte periculoase. Alte două dosare vizează posesia de substanțe interzise, iar un alt protestatar este cercetat pentru deţinerea de materiale explozive.
De asemenea, forţele de ordine au dat şi amenzi. Mai exact, patru sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 3.200 de lei. În prezent, jandarmii continuă verificările pentru a identifica şi alte persoane care au încălcat legea în timpul protestului.
Fiul lui Horaţiu Potra, înarmat cu un baston la protestul din Capitală
Și fiul lui Horaţiu Potra a ajuns pe mâinile oamenilor legii, după ce a fost prins de jandarmi la protestul din Bucureşti având asupra lui un baston telescopic. Duminică seara, Horaţiu Potra a ieșit de la audierile de la Poliție, alătrui de băiatul lui, care a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.
Horaţiu Potra a declarat în fața jurnaliștilor că l-a certat pe fiul său pentru că avea asupra un obiect considerat periculos. Totodată, a susținut că jandarmii au fost trimişi ţintit la el.
„Jandarmii au fost trimiși expres, ţintit, să vină să ne oprească. Păcat că jandarmii, generalii şi cei care îi conduc fac treaba asta şi nu au curajul să meargă să îi aresteze pe ăia care au dat lovitura de stat şi pe complicii lor', a declarat Horaţiu Potra, la ieşirea de la audieri.
Horaţiu Potra a mai declarat că l-a certat pe fiul său pentru că avea asupra lui un baston şi i-a dat câteva sfaturi.
„Legat de chestia cu bastonul, l-am certat pe fiul meu. Nu ştiam că îl are, i-am spus că data viitoare nu ieşi cu bastoane, trebuie să mergi ca tot omul cinstit, cu drapel. Cumperi un drapel, drapelul, de obicei, se vinde fără coadă, da?', a declarat Horațiu Potra.
Și a continuat: „I-am spus: cumperi un drapel şi nu poţi să îi pui o coadă de mătură, pentru că e ruşine. Iei un par de cioban sau iei o coadă de lopată, o coadă de furcă, pui drapelul şi ca ţăranul român ieşi şi faci manifestaţie'.
Acum, fiul lui Horaţiu Potra, în vârstă de 18 ani, a fost plasat sub control judiciar.
„În urma probatoriului administrat, faţă de tânărul, în vârstă de 18 ani, a fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „port fără drept de obiecte periculoase'(…) De asemenea, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a dispus măsura preventivă a controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile', a transmis Poliţia Capitalei.
În plus, pe timpul cât se află sub măsura controlului judiciar, fiul lui Horațiu Potra are interdicţia de a participa la manifestaţii publice şi de a deţine, folosi, ori să poarte arme.
„Totodată, obiectul contondent a fost ridicat în vederea continuării cercetărilor', a mai transmis Poliţia Capitalei.
FOTO: Libertatea/Captură video