Iohannis a oferit un "acord de înțelegere" sindicaliștilor din învățământ, după mai bine de o oră de negocieri. Greva profesorilor continuă

.

Iohannis a oferit un „acord de înțelegere” sindicaliștilor din învățământ. Discuțiile dintre președintele României și reprezentanții profesorilor s-au încheiat, iar Klaus Iohannis a dat asigurări sindicaliștilor că va gira o înțelegere între protestatarii din educație și guvernanți. Profesorii care s-au adunat într-un număr impresionat, în Piața Victoriei, din Capitală, au declarat că nu acceptă promisiunile și vor continua greva.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!


Iohannis a oferit un „acord de înțelegere' sindicaliștilor din învățământ. Greva profesorilor a culminat azi, 30 mai, când mii de profesori din toată țara s-au strâns în Piața Victoriei din Capitală în cea mai amplă manifestație de la declanșarea grevei generale din Educație. De aici, mulțimea s-a deplasat spre Palatul Cotroceni. Sindicaliștii au purtat discuții cu președintele Klaus Iohannis, timp de o oră și jumătate. Șeful statului a transmis că nu poate fi adoptat un act normativ de creștere imediată a salariilor, dar va gira un acord politic care să le promită rezolvarea doleanțelor prin legea salarizării. Profesorii nu acceptă această rezoluție și au decis să continua greva.


Iohannis a oferit un „acord de înțelegere' sindicaliștilor din învățământ

La discuții au participat Simion Hăncescu (FSLI), Marius Nistor (FSE), Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Alma Mater precum şi un reprezentant al Asociaţiei Elevilor. Sindicaliștii au precizat însă că, în urma discuțiilor cu președintele Iohannis, a apărut posibilitatea unei înțelegri privind încetarea grevei.

A promis că se va implica‘, a afirmat liderul FSLI, Simion Hancescu. Preşedintele Federaţiei „Spiru Haret’, Marius Nistor, a catalogat discuţia cu şeful statului drept „constructivă’.


Colegii noşţri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamentele preşedintelui pot duce la detensionarea acestui conflict’, a afirmat Nistor.

Citește și: De ce au intrat profesorii în grevă. Lista revendicărilor pe care le cer angajații din învățământ în 2023

Citește și: Monica Tatoiu, despre greva profesorilor: ‘S-a trecut arogant linia roșie. Cei care sunt incompetenți acum, vor fi și după mărirea salariilor…’


Am avut o discuție cu domnul presedinte, i-am prezentat problemele noastre, cele două revendicări principale: acordarea unei majorări în perioada următoare și garantarea aplicării acelui principiu al salărizării ca profesorul debutant să aibă salariul mediu pe economie’, a transmis Simion Hăncescu. Președintele Klaus Iohannis a declarat că „emiterea unui act normativ nu se poate, dar se angajează în cazul în care se acceptă un acord să îl gireze și domnia sa’.


Ce a transmis Administrația Prezidențială, după discuția cu sindicaliștii din Educație

Președintele Klaus Iohannis a discutat cu sindicaliștii din învățământ și a transmis că le înțelege îngrijorările și solicitările, care sunt firești și legitime, menționează Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă la finalul negocierilor de la Palatul Cotroceni.

„Președintele Klaus Iohannis a subliniat că rezolvarea blocajului din educație și finalizarea grevei sunt cruciale pentru buna desfășurare a anului școlar și pentru menținerea unui climat de stabilitate în sistemul educațional. Pentru a asigura dreptul fundamental la educație al tuturor elevilor sunt prioritare încheierea mediilor și organizarea examenelor naționale’, precizează Administrația Prezidențială, potrivit Libertatea.ro.


Administrația Prezidențială confirmă că Iohannis și-a exprimat disponbilitatea de a garanta încheiarea unui acord politic care să rezolve revendicările salariale ale profesorilor, astfel încât să fie încheiată greva.