ÎPS Pimen a primit plasmă convalescentă, cel mai nou tratament anti-COVID din România. Primul pacient tratat astfel a ieșit de la Terapie Intensivă

 Oana Pantazi
.

ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost internat la “Matei Balș” în urma infectării cu noul coronavirus, iar în urma înrăutățirii stării sale de sănătate, cadrele medicale au luat decizia de a-i administra plasmă convalescentă, un tratament nou în România.

Starea de sănătate a ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, dădea semne de deteriorare după ce a fost adus la Spitalul Matei Balș' în urma infectării cu noul coronavirus, și, după ce a fost intubat, vineri seară, în urma unor complicații pulmonare, medicii au luat decizia să-i administreze plasmă convalescentă, un tratament aflat în uz de trei săptămâni în România, scrie Libertatea.

Tratamentul cu plasmă, precursor al vaccinului

Tratamentul cu plasmă (partea lichidă, incoloră a sângelui) convalescentă este practicat în multe state ale lumii și ale Europei, ca o posibilă variantă de recuperare a pacienților infectați cu coronavirus. Plasma se recoltează de la pacienții vindecați de COVID-19, în centrele de transfuzii și este ulterior administrată, în spitale, persoanelor bolnave. Procedeul, unul clasic în medicină, este un soi de precursor al vaccinului.

În cazul ÎPS Pimen, încă se așteaptă efectul, pentru că starea bărbatului de 90 de ani a devenit foarte gravă, conform informațiilor survenite de la Institutul „Matei Balș”. Dintre pacienții care au beneficiat de același tratament, unul a ieșit de la ATI, iar alți doi sunt tot la terapie intensivă, dar în stare stabilă.

Procedura de donare de plasmă e simplă și nedureroasă

Primele prelevări de plasmă din România au fost făcute la Centrul de Transfuzii București în urmă cu aproape două săptămâni. Al doilea donator, Andrei Tănase, a povestit, păentru sursa citată, care a fost evoluția bolii sale.

Am fost la schi în Franța, simptomele au apărut a doua zi după ce m-am întors. Era luna martie. Am avut o formă medie. Am fost la «Matei Balș», am fost depistat pozitiv. Am stat internat 8 zile la «Victor Babeș», unde am primit plaquenil si azitromicina', povestește bărbatul.

După ce s-a vindecat, bărbatul a întrebat dacă poate dona plasmă. Inițial, centrul de transfuzii nu beneficia de aparat de colectare, însă în scurt timp acest lucru a fost posibil, centrul fiind utilat cu un aparat.

Am stat vreo două ore, procedura durează cel mult o oră. Personalul încă e la început și încă învață. Era un specialist care le făcea training. E nedureros complet, e ușor de donat, nu te simți slăbit, pentru că plasma e separată și sângele se întoarce în organism', a adăugat Andrei Tănase.

ÎPS Pimen, transportat cu elicopterul la spital

Arhiepiscopul Sucevei, în vârstă de 90 de ani, a fost confirmat, pe 20 mai, pozitiv la testele pentru noul coronavirus. Boala a fost confirmată după ce Arhiepiscopul a ajuns la Spitalul de Urgență din Suceava, având simptomele bolii.

Acesta a fost adus de urgență la București cu un elicopter al aviației, împreună cu un al pacient care trebuia transportat la Institutul „Matei Balș” din Capitală. Vineri seară, ÎPS Pimen a fost intubat după ce a suferit complicații pulmonare, iar acum medicii așteaptă ca tratamentul cu plasmă să-și facă efectul.





Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton