Iulian Gherguţ, așteptat acasă de părinții lui: "Ne gândeam trăieşte, nu trăieşte, ce mănâncă...". Românul a fost sechestrat timp de 8 ani în Africa, de teroriști

 Dumba Gabriela
.

Iulian Gherghuț este așteptat acasă, în Neamț, de părinții care nu credeau că mai trăiesc să-l vadă în viață. Cu lacrimi în ochi, aceștia țin la piept poza fiului ei și se roagă să ajungă mai repede la ei. Iulian Gherguț, luat ostatic în urmă cu opt ani de o grupare islamistă, în Burkina Faso, Africa și abia acum s-a reușit eliberarea lui.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!

Iulian Gherguț se află deja în România, doar că, potrivit procedurilor aplicate și în cazul jurnaliștilor români recuperați după ce au fost răpiți în Irak, urmează să intre într-o perioadă de debriefing în care ofițerii statului român vor încerca să afle de la el ce s-a întâmplat în cei 8 ani de captivitate.

78877887

Eliberat după 8 ani din Africa, Iulian Gherguț va ajunge în curând la părinții lui, în Neamț

Iulian Gherguţ a fost răpit în 2015, atunci când lucra ca paznic la o mină de mangan din estul Africii. Încă de la capturare, Ministerul de Externe a constituit o celulă de criză care a intrat in dialog cu jihadistii. Potrivit unor surse diplomatice, recupererea românului a fost negociată de statul francez. 

Cu fotografia fiului său în mână, mama lui Iulian Gherguţ ar fugi până la Bucureşti dacă ar putea să îl ia în braţe pe băiatul pe care nu l-a mai văzut de 8 ani de zile. La Neamţ, toată familia îşi imaginează cum va fi marea revedere.

Ultima dovadă de viaţă a lui Iulian a fost prezentată publicului în urmă cu aproape 6 ani.

Chiar dacă a scăpat din coşmarul trăit în temniţele grupării teroriste din Burkina Faso, Iulian Gherguţ nu îşi poate revedea familia decât peste câteva zile. Părinţii îl vor putea vizita în centrul unde stă în carantină, dar abia după ce medicii se vor asigura că bărbatul nu suferă de boli contagioase. 

Ne gândeam trăieşte, nu trăieşte, ce mănâncă, e Sahara acolo, nisip, cald… Se temea de pistoale și la filme, la televizor, de mic, dacă era un film cu pistoale el fugea afară și uite acolo o ajuns„, a declarat mama lui Iulian Gherguț pentru observatornews.ro.

Imaginea care te speria cel mai mult o fost când or făcut video acolo cu jihadiștii înarmați, mascați tot.  Aia o fost o imagine care te-nspăimanta, indiferent cine erai, prieten, frate, soră, mamă, frate…„, a spus și fratele lui Iulian Gherguț.

Citește și: Dorina Florea, de la TVR 1, a născut o fetiță: „O minune care ne-a schimbat complet viețile’

Citește și: Alina, tânăra ucisă la Mangalia, este înmormântată în rochie de mireasă, acum. Un sobor de șase preoți oficializează slujba / Tatăl ei nu participă la funeralii

Iulian Gherguţ a fost răpit în 2015, atunci când lucra ca paznic la o mină de mangan din estul Africii

Românul a fost luat ostatic pe 4 aprilie 2015, după o ambuscadă asupra maşinii de teren pe care o folosea la patrulare. Răpirea a fost revendicată de gruparea islamistă Al-Mourabitoun. În iulie 2017, Aripa al-Qaida din Mali a dat publicității o înregistrare video cu șase ostatici străini, printre care se afla și Iulian Gherguț.

Românul făcea apel la autoritățile din țară să îl ajute, însă poziția oficială a Statului român a fost că nu plătește răscumpărări pentru cetățenii răpiți.

Încă de la capturare, Ministerul de Externe a constituit o celulă de criză care a intrat in dialog cu jihadistii. Potrivit unor surse diplomatice, recupererea românului Iulian Gherguț a fost negociată de statul francez.

„Este extrem de complicată o astfel de negociere. Ţine până la urmă şi de protejarea persoanei care se află în detenţie. Tema răscumpărării financiare sau a eliberării în contraprestaţie a unor persoane deţinute în alte locuri pe pământ este evitată. Nu se face un angajament formal pe un astfel de fundal pentru că ar genera un precedent.

Scopurile pentru care l-au luat ostatic pentru o perioadă atât de lungă de timp devin evidente şi contextul trebuie să reprezinte în primul rând un element care se comunică cetăţenilor români aflaţi în zonă şi, în al doilea rând, aspecte tehnice legate de modul în care au acţionat. Din puncte de vedere militar, este un act terorist, ori din acest punct de vedere interesează prevenirea şi reprimarea unor astfel de situaţii„, spune Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton