Klaus Iohannis anunță că demisionează din funcția de Președinte al României luni, 10 februarie 2025. Fostul președinte părăsește funcția după un mandat de 10 ani și trei luni, NU rămâne în funcție și îi atacă pe cei care au inițiat procedura de suspendare.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat luni, la Palatul Cotroceni, că demisionează din funcția de președinte. Potrivit Constituției, după demisia președintelui, interimatul funcției va fi asigurat de președintele Senatului, Ilie Bolojan.
Klaus Iohannis a demisionat din funcţia de Preşedinte al României
„„Este un demers inutil pentru că peste puține luni plec din funcție, după alegerile prezidențiale. Este un demers nefondat, pentru că niciodată nu am încălcat Constituția și este un demers păgubos pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă.
Peste puține zile, în Parlament se va vota suspendarea mea și România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul pentru demiterea președintelui. Acest întreg demers va avea efecte pe plan intern și, din păcate, și pe plan extern.
În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord, toată discuția va fi axată doar pe negativ. Întreaga societatea va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale, despre cum va merge România mai departe. Candidații nu vor mai putea să își prezinte ideile.
Pe plan extern, efectele vor fi de durată, și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni de ce România își demitere președintele după ce a început procedura pentru alegerea noului președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când președintele pleacă oricum. Mai pe românește vom fi de râsul lumii. Pentru a scuti românia de această criză, demisionez. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie.’, a anunțat președintele, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni.
Astăzi s-a cerut pentru a treia oară suspendarea lui Klaus Iohannis
Demisia lui Klaus Iohannis survine în urma întâlnirii cu liderii Coaliției de Guvernare la Palatul Cotroceni.
Cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis intră, luni, pentru a treia oară în şedinţa Birourilor reunite ale Parlamentului.
Candidatul coaliției la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat luni, la Parlament, că „o demisie a președintelui nu ar genera instabilitate, o suspendare da’.
Procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis nu ar face decât „să agraveze’ situaţia per ansamblu a României, a declarat, luni, și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
„Suntem într-un plin proces electoral, o asemenea procedură de suspendare nu ar face decât să agraveze situaţia per ansamblu a României, nu să o rezolve. De aceea, în Partidul Naţional Liberal, eu nu am întâlnit, personal, voci care să susţină suspendarea din funcţie a preşedintelui României. Sunt convins că dacă, vreodată, prin absurd, se va ajunge la un asemenea demers, Partidul Naţional Liberal nu va susţine un asemenea demers, iar calea simplă este – eşti prezent în sală să asiguri cvorumul, dar nu participi la vot pentru o asemenea procedură’, a afirmat Boc, la Palatul Parlamentului, unde participă la reuniunea Asociaţiei Municipiilor din România.