Spațiile închise din restaurante se vor redeschide de la 1 septembrie în anumite condiții, potrivit reprezentanților HoReCa, care au participat la discuții cu Guvernul și premierul Ludovic Orban. Același lucru a fost întărit și de președintele Klaus Iohannis.
Aceștia spun că vor fi aplicate restricții, printre care distanțarea fizică, unele mese urmând să fie lăsate libere. De asemenea, persoanele care intră în restaurant vor trebui să poarte mască.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!
„La nivel național, este important să deschidem la data de 1 septembrie. Avem 400.000 de angajați cu slujbele în pericol. Nu se pune problema să mai așteptăm. Evident, vor fi excepții punctuale acolo unde nivelul epidemiologic nu este ținut sub control. Aceste puncte specifice vor putea evolua în cursul următoarelor luni, în funcție de statusul infectărilor.
„Sunt două domenii în care cred că este cazul să se reia activitatea atât cât se poate, dar și unde se poate. Primul sector, aici recunosc că este un sector la care țin foarte mult, este zona de cultură – teatre, cinematografe. Acestea se vor putea deschide, probabil, începând cu 1 septembrie, dar în condiții de siguranță. Ce am fi fără cultură? Al doilea sector, care este în suferință, și unde cred că este bine să se reia activitatea, este HoReCa. Vremea se răcește, terasele se mai pot folosi încă un timp, dar nu va mai fi posibil. În anumite condiții, consider că restaurantele se pot deschide în interior din 1 septembrie', a spus Klaus Iohannis.
A fost și domnul ministru Tătaru și domnul Arafat și persoane din Ministerul de Finanțe, pentru că situația HoReCa este o situație complexă. Cu toții am agreat că este important să se deschidă restaurantele la interior, în anumite condiții. Așteptăm decizia CNSU de mâine și care dintre propunerile noastre vor fi acceptate în privința regulamentului.
Vor fi restricții care vor proveni din distanțarea socială, respectiv noi am propus să folosim o masă, o masă să fie interzis de la a fi folosită, ceea ce va decurge o utilizare a restaurantelor la interior de maximum 50%, pentru această fază a relaxării. În funcție de condițiile epidemiologice din următoarele săptămâni, luni, vom adresa alte măsuri în ceea ce privește regulamentul.
Purtarea măștii, condițiile de dezinfectare vor fi reguli absolut stricte. Am solicitat Ministerului Sănătății să avem impunerea legii în restaurante și activitatea HoReCa, cu respectarea normelor și cu penalizarea care să meargă până la suspendarea activității pentru acei operatori care nu respectă aceste reguli', a declarat Dragoş Petrescu, preşedintele patronatului HORA.
În ce condiții se deschid restaurantele
Acesta a afirmat că se va purta mască în condiții aplicate la nivel european.
„În orice restaurant din Europa te duci astăzi găsești restaurantele la interior deschise iar la orice restaurant te duci intri cu masca pe figură. Orice spațiu închis presupune masca pe figură, până te așezi la masă, într-un număr limitat, fie că avem de a face cu un număr de membri ai familiei, fie că ai de-a face cu alt număr, când vorbești de persoane independente.
La masă nu vei sta cu masca. Când te ridici de la masă și vrei să te duci spre exteriorul restaurantului – terasă, toalete sau în altă direcție, către altă mască – va trebui să porți mască', a mai spus Petrescu.
Președintele HORA a precizat că reprezentanții industriei ospitalității au solicitat să fie 6 persoane la o masă, dar că s-a vehiculat și numărul de 4 persoane.
„Este important să se știe că este un număr limitat', a adăugat antreprenorul.
În ceea ce privește orarul de funcționare, vor fi restricții, potrivit lui Petrescu.
„Vor putea fi relaxate în funcție de rezultatele epidemiologice', a explicat el.
„În prima fază, restaurantele vor funcționa fără aer condiționat, pentru că este foarte important să adresăm reguli care să pună în siguranță clientul nostru. În funcție de evoluția epidemiologică, vom putea lua alte măsuri', a declarat Dragoș Petrescu.