Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în discursul său de la Summit-ul NATO de la Madrid, că prețurile la energie vor rămâne mari, iar criza va continua. Criza energetică a fost pregătită de Rusia și pusă în practică, a afirmat șeful statului.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că va continua criza energetică, precizând că trebuie să fim conştienţi de faptul că această dependenţă de gazul şi de petrolul rusesc trebuie să se schimbe, menţionând însă că aceste schimbări nu se vor produce de pe o săptămână pe alta.
Anunțul lui Klaus Iohannis despre prețurile la energie și gaze
„Criza energetică nu a fost urmare a războiului pe care Rusia l-a declanșat, ci s-a întâmplat în pregătirea acestui atac. Criza a fost minuțios pregătită de Rusia și pusă în practică. Din păcata, criza va continua.
Dependența masivă de gazul și petrolul rusesc trebuie să se schimbe, dar schimbările nu se vor produce de pe o săptămână sau altă. Bună parte din gaz și petrol vine pe țeavă, aceste conducte nu pot fi înlocuite foarte repede.
Avem platforma comună creată de Comisia Europeană pentru achiziția de gaz, asta se va întâmplă probabil și pentru petrol pentru a găsi surse alternative.
Furnizorii de gaz și petrol sunt conștienți că aici e de făcut o afacere bănoasă, rezultatul e că toate prețurile la nivel mondial au crescut semnificativ și așa cum arată lucrurile acum vor crește în continuare.
Aceste lucruri ne vor afecta pe termen mai lung. E inevitabil ca aceste materii prime să devină mai scumpe, până când găsim rute alternative, furnizori alternativi, căi de aprovizionare alternative viabile care vor duce la o stabilizare a prețului.
Dacă vom avea vreodată o scădere a prețului la energie e o chestiune care deocamdată e discutată de teoreticieni, în practică, deocamdată, lucrurile sunt scumpe și vor rămâne scumpe”, a declarat Klaus Iohannis.
Citește și: Alex Dima de la PRO TV a devenit tată de băiat:„O minune de copil a venit pe lume
Ce spune Klaus Iohannis despre propunerea lui Ciolacu de a supraimpozita pensiile speciale
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că „în momente de cumpănă, tot PSD va fi principala forţă care va asigura României o creştere economică'.
Liderul social-democraților a cerut impozitarea pensiilor speciale, a veniturilor supradimensionate din sectorul bugetar, precum și suprataxarea proprietăților de lux și a marilor averi.
„E incorect să ieşi la pensie şi să ai venituri mai mari decât când ai avut în activitate. Acolo, părerea mea este că trebuie venită cu o impozitare de peste 90%. Să facem o analiză, să vedem pe categorii, sunt pensii speciale, pensii ocupaţionale.
E incorect ce s-a întâmplat în aceşti 30 de ani. Nici excepţiile n-au apărut din senin, nu le-a visat vreun parlamentar. Ele sunt rodul unor influenţe pe o perioadă de 30 de ani în care toată clasa politică s-a implicat şi acum a venit momentul adevărului – cu aceste crize suprapuse, când trebuie să facem ceva. Facem sau nu facem? Depinde cum vrem.
Niciunde în lumea asta, decât în România, cineva când iese la pensie câştigă mai mult decât a avut în activitate. Eu n-am auzit de ceva mai nesustenabil sau mai incorect', a argumentat Marcel Ciolacu.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu susține „ieșiri populiste și afirmații de televizor', în contextul declarațiilor făcute de PSD referitor la propunerile de modificare a Codului Fiscal. Șeful statului spune că susține poziția premierului Nicolae Ciucă „și ce a calculat Guvernul mi se pare și posibil și de bun simț'.
„Din partea mea există susținere pentru cota unică, pentru Guvern, care poate să calculeze foarte bine până unde se poate întinde cu subvențiile și cu sprijinul pentru cetățenii vulnerabili, când vine vorba de prețul energiei. Nu am niciun sprijin pentru ieșiri populiste și afirmații de televizor cum că se va face totul, pentru ca întotdeauna să fie extraordinar de grozav de bine.
Trăim vremuri grele, situația nu se va ameliora peste noapte. Cred că abordarea Guvernului, care este una foarte sobră, serioasă și bazată pe calcule concrete pe buget este una care va avea susținerea mea. Asta am spus-o și până acum.
În ce privește discuția care acuma cred că nu mai este chiar oportună despre tot felul de plafonări, taxe, impozite, legea spune că aceste chestiuni trebuie lămurite până pe 1 iulie pentru anul următor. În fapt, chestiunile s-au cam terminat și ceea ce a anunțat premierul Ciucă și ce a calculat Guvernul mi se pare și posibil și de bun simț', a afirmat Klaus Iohannis.
Foto: Administrația Prezidențială