Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat, la Palatul Cotroceni, redeschiderea școlilor începând cu data de 8 februarie, când începe semestrul II. Totuși, Iohannis spune că acest lucru va depinde, în continuare, de evoluția pandemiei COVID-19.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Klaus Iohannis a avut o şedinţă de lucru astăzi cu premierul Florin Cîţu, cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi cu directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, dr. Adriana Pistol.
Împreună au decis că elevii se pot întoarce la școală pe 8 februarie.
„Începând din semestrul II, din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta, evidend în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni. Se revine practic la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate.
În acest fel, în semestrul II, în localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la grădiniță și la școală copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar și copiii din clasele terminale.
În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la grădiniță și școală copiii de grădiniță și de ciclul primar, dar ceilalți nu mai merg la școală', a spus Iohannis.
„Atunci când se ajunge la o rată de infectare peste 6 localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se trece în online. Aceste sunt concluziile principale', a completat Klaus Iohannis.
Guvernul a decis ca toate şcolile să treacă, începând cu 9 noiembrie 2020, în „regimul online’ fapt criticat de elevi şi de profesori, deopotrivă. Mai ales în mediul rural, mii de copii nu au avut, pur şi simplu, acces la învăţământul online, ceea ce pentru ei aînsemnat o perturbare gravă a procesului de învăţare.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomendat ţărilor din UE să limiteze mişcarea populaţiei (o carantină parţială), dar să lase şcolile deschise. În Marea Britenie, Franţa sau Spania, au fost reintroduse măsuri severe de limitare a deplasărilor, dar şcolile au rămas deschise.
Citește și:
Vaccinare anti-COVID-19 în România. Cum te poți programa și ce boli au prioritate