Președintele Klaus Iohannis a pierdut două case şi trebuie să dea statului 260.000 de euro, bani obținuți din chirii. Decizie definitivă a ÎCCJ

.

Președintele Klaus Iohannis trebuie să dea înapoi aproximativ 260.000 de euro, bani primiți din chirii, a decis miercuri definitiv Înalta Curte de Casație și Justiție. Mai mult, două dintre casele situate în Sibiu, deținute de Carmen și Klaus Iohannis, revin statului român.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE AUGUST GRATIS, AICI


Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi are caracter definitiv. Cazul a reprezentat un litigiu privind dreptul la moştenire. Procesul a fost deschis în 2016 de Rodica Baştea, o prietenă de familie.

Klaus Iohannis a pierdut două case situate în Sibiu

ÎCCJ a publicat, miercuri, decizia în cazul unui litigiu deschis în 2016 privind moștenirea unui imobil din Sibiu, situat pe strada Gheorghe Magheru 35 – care i-a aparținut lui Carmen Iohannis și familiei Baștea. 


Rodica Baștea a contestat cu recurs la ÎCCJ deciziile instanțelor inferioare, prin care și acest imobil intra în proprietatea statului român, pe 6 septembrie anul trecut. Până pe 18 iunie anul acesta, dosarul a stat în procedura de filtru pe rolul ÎCCJ. Pe 18 iunie, completul format din 3 judecători al ÎCCJ a admis în principiu cererea de recurs și a stabilit termen pentru marți, 24 septembrie.

„Decizia nr. 1943: Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă Baştea Rodica împotriva deciziei nr. 1973 din 15 iunie 2023 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia I civilă, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Statul Român prin Municipiul Sibiu reprezentat de Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor. Definitivă’, se arată în încheierea de ședință publicată miercuri de ÎCCJ. 

Potrivit ANAF, familia Iohannis trebuie să returneze statului şi suma de 260.00o de euro, bani obţinuţi în urma chiriilor. În urma decizie de azi a instanței supreme, ANAF poate înregistra cele două imobile și poate începe procedura de recuperare a banilor din chirii de la familia Iohannis.


Citește și: A murit Carol Mălinescu, realizatorul emisiunii radio „150 de cuvinte’: „Vocea sa de bas-bariton modela cuvintele într-o măsură apreciabilă’

Citește și: Asia Express 24 septembrie – Ce experiență incredibilă a trăit Selina în mașină. Semnul divin primit de iubita lui Victor Slav: „Îmi tremură corpul. N-ai cum așa ceva

Cum a pornit procesul dintre Rodica Baștea și Klaus Iohannis

Este vorba despre un litigiu, deschis încă din 2016, privind moștenirea unui imobil din Sibiu, care a aparținut soției președintelui Iohannis. Litigiul a fost deschis de Rodica Baștea, o prietenă de familie a președintelui țării, stabilită în Statele Unite ale Americii, care a solicitat anularea unui certificat din 2008 prin care statul român a fost declarat moștenitorul legal al imobilului din Sibiu, situat pe strada Gheorghe Magheru 35.


Între 1999 și 2008, casa a aparținut lui Ioan Baștea, soțul femeii, decedat între timp, Georgetei Lăzurcă, soacra președintelui, și lui Carmen Iohannis.

Potrivit ANAF, acest litigiu de moștenire bloca recuperarea de către stat a altui imobil pierdut în instanță de familia Iohannis, în noiembrie 2015. E vorba de spațiul comercial din Sibiu, strada Nicolae Bălcescu 29. Nu au putut fi recuperați nici cei 260.000 de euro obținuți din acestă chirie de familia prezidențială, informează G4Media.


Abia după ce își înscrie dreptul de proprietate asupra spațiului comercial, statul român poate cere soților Iohannis returnarea chiriei încasate în perioada 1999 – 2016, în care ar fi deținut nelegal imobilul.


În noiembrie 2015, Curtea de Apel Brașov a decis că imobilul a fost deținut nelegal de soții Iohannis, iar în aprilie 2016, titlul de proprietate al familiei a fost radiat din cartea funciară.

De atunci și până în prezent, statul român nu a putut să își înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului din pricina disputelor privind moștenirea, care nu se mai termină. Statul, prin ANAF, nu poate să obțină certificatul de moștenitor al imobilului din Bălcescu 29, așa cum a obținut deja pentru imobilul din Magheru 35, act contestat în instanță de prietena familiei Iohannis. Între timp, spațiul comercial stă nefolosit.


‘Recuperarea sumelor reprezentând venituri din cedarea folosinței bunurilor se poate face numai de către proprietarul recunoscut de lege; Prin decizia Curții de Apel Brașov, statul nu a devenit proprietar, respectiva decizie nefiind translativă de proprietate prin ea însăși (…), chiar în cazul în care statul culege o moștenire vacantă, titlul de proprietate al statului este certificatul de moștenitor sau hotărârea judecătorească. Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sibiu a efectuat toate demersurile legale, însă nu deține titluri definitive în temeiul cărora să procedeze la intabularea dreptului de proprietate al statului asupra imobilului’, a arătat ANAF în răspunsul pentru G4Media.ro.