România are o mulțime de lacuri frumoase, fie ele naturale ori artificiale, și e aproape imposibil să alegi unul singur ca destinație. Tocmai de aceea, vă propunem 5 dintre ele, mai puțin cunoscute, cu peisaje de vis. Liniștea deplină, aerul proaspăt și frumusețea neperturbată a naturii fac din aceste locuri mirifice un colț de Rai ce merită vizitat măcar o dată în viață.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Trăim niște vremuri stranii, în care distanțarea socială a devenit laitmotivul oricărei discuții, iar temerile multora dintre noi de a mai pleca în vacanță, fie chiar și în România, sunt justificate. Acesta este și motivul pentru care am ales pentru voi cele mai sigure locuri pentru petrecerea timpului liber. O excursie în aer liber, pe cărări de munte sau la marginea unui lac, reprezintă cea mai bună soluție pentru relaxare în ziua de azi. Drept urmare, vă prezentăm cinci locuri magnifice, de unde cu siguranță vă veți întoarce cu amintiri memorabile. Și mai ales instagramabile…
Lacuri spectaculoase din România – Lacul Ochiul Beiului
Un loc mai puțin știut, dar de o frumusețe tulburătoare, este Lacul Ochiul Beiului, situat într-o zonă de o sălbăticie impresionantă, undeva în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, la o altitudine de 310 metri, la limita dintre Munții Aninei și Munții Locvei.
Cu toate că are un diametru de doar 15 metri, locul încărcat de legendă și-a câștigat popularitatea ca urmare a apei sale de culoare verde-albastru, care nu îngheață pe timpul iernii, datorită izvorului subteran care alimentează lacul în permanență. Din acest motiv, păsările migratoare, stârcii cenușii sau rațele sălbatice, rămân aici peste iarnă. Lacul are forma unui crater cu adâncimea de 3,6 metri, iar în limpezimea de cleștar a apei pot fi admirați păstrăvii care îl populează.
Legenda spune că aici se strâng ielele în noaptea de Sânziene, pentru a-i vrăji pe bărbați cu frumusețea lor. Numele lacului provine însă dintr-o altă legendă, extrem de impresionantă. Se spune că un bei turc, pe nume Beg, s-a îndrăgostit nebunește de o tânără din partea locului, pe care a răpit-o și a închis-o apoi în Turnul Mare din Cheile Nerei. Fata a reușit să scape însă în cursul nopții, datorită unei funii împletite din propria rochie, și a ajuns la baza stâncii, în Valea Nerei. Înfuriat, beiul a ordonat să fie ucisă. Îndurerat, fiul acestuia a vărsat atâtea lacrimi, încât a umplut lacul care astăzi îi poartă numele și, zice legenda, are culoarea ochilor săi.
Lacuri spectaculoase din România – Lacul Bucura
Situat în Parcul Național Retezat la 2040 de metri altitudine, Bucura, cel mai mare lac glaciar din România, îți taie respirația la propriu. Zona este una foarte apreciată de amatorii de drumeții, dar și de pasionații de fotografie.
Lacul are o lungime de 550 de metri și o lățime de 160 metri și este înconjurat de munți, iar de sus arată ca un fel de piscină a zeilor, peisajul fiind absolut spectaculos. Și Lacul Bucura are legenda lui. Se spune că acesta este locul unde, pe vremuri, haiducii din Banat, Transilvania și Oltenia se întâlneau pentru a-și împărți comorile. Comori care, se spune, ar zace acum pe fundul lacului.
De altfel, aici, încă din secolul XVI, strămoșii noștri făceau nedei (n. red. petreceri câmpenești populare), care se țineau în anii bisecți și durau trei zile. Nedeia începea pe 22 iunie, iar oamenii locului încingeau o horă în jurul lacului, care se învârtea în permanență, pe tot parcursul zilei, până apunea soarele spre Munţii Ţarcu, iar umbra de pe lac urca spre Vârful Peleaga.
Citește și: Doinița Oancea a atacat-o pe Bianca Drăgușanu, în direct:„A devenit persoană publică prin…'
Citește și: Mihai Mitoșeru și Noemi au fost surprinși împreună, la restaurant.Ce anunț au făcut
Citește și: Ce să faci și ce să NU faci seara, înainte de culcare, pentru a dormi bine
Lacuri spectaculoase din România -Lacul Scropoasa
La o simplă căutare, Lacul Scropoasa este imortalizat pe Instagram în mii de imagini, care mai de care mai spectaculoasă. Tineri, familii cu copii, îndrăgostiți, fashioniste și influenceri de tot felul nu au ratat ocazia de a da check-in în acest loc magic.
Situat în Munții Bucegi, pe valea Râului Ialomița, la o aruncătură de băț de
Sinaia, Lacul Scropoasa pare cadrul perfect pentru povești cu elfi și cu eroi legendari. Între Cehile Zănoagei și Cascada Șapte Izvoare vi se va înfățișa privirii un loc absolut magic, chiar dacă în prezentările de pe internet este descris ca fiind un lac de baraj artificial, construit cu scop hidroenergetic.
Aflat la o altitudine de 1200 de metri și întins pe 5,7 hectare, Lacul Scropoasa oferă o priveliște incredibilă, mai ales dacă este prins într-o zi în care nu e capricios. Verdele său în nuanțe de smarald este aproape hipnotic, în special dacă nu a plouat înainte, iar stâncile cenușii, „pictate cu mușchi verde, întregesc perfect peisajul. Iar dacă vreți să aveți parte de cadrul perfect pentru o fotografie, tot ce trebuie să faceți e să așteptați lumina potrivită. În funcție de sezon, aceasta intră prin poarta barajului la ore diferite, iar în timp ce versantul se luminează treptat, apa capătă nuanțe transparente de turcoaz.
Lacuri spectaculoase din România -Lacul Vulturilor
Fără doar și poate, o drumeție aici este o provocare chiar și pentru cei mai temerari turiști. Lacul Vulturilor sau „Lacul fără fund se află în partea estică a versantului Mălâia, la 1420 de metri altitudine, în Munţii Siriului. Este un lac periglaciar, aflat pe suprafaţa comunei Chiojdu, din judeţul Buzău.
Legenda spune că numele i se datorează lui Alexandru Vlahuță, care a menționat în scrierile sale că acesta ar fi fost sălașul de primăvară al vulturilor, locul unde maiestuoasele păsări își învățau puii să zboare.
Deși drumul din Chiojdu până la Lacul Vulturilor are doar 27 de kilometri, vestea proastă este că acesta nu poate fi parcurs decât cu o mașină de teren. Chiar și așa, traseul cu mașina durează trei ore, iar cel parcurs la picior, șase ore. Merită însă din plin! Peisajul este mirific și în imediata vecinătate a lacului se află singura zonă unde pot fi întâlnite caprele negre. În timpul verii, aici este deschisă și o cabană, dar proximitatea Lacului Vulturului este locul perfect pentru amplasarea corturilor.
- Dacă ești pasionat de natură, poți merge la Lacul Roșu, Lacul Bolboci, la minunatul lac Sfanta Ana, sau poți vizita lacul Vidraru, lacul Ursu, unic în lume, ori poți petrece o vacanță lângă lacul Colibița!
Lacuri spectaculoase din România -Lacul Albastru
Aflat în Baia Sprie, Maramureș, la poalele Munților Gutâi, Lacul Albastru este unicat în Europa nu doar datorită felului în care s-a format – este singurul lac din Europa care a luat naștere prin prăbușirea unei galerii de mină, în 1919 –, ci și datorită proprietății de a-și schimba culoarea în funcție de anotimp, totul fiind influențat de poziția soarelui și de temperatura apei, dar și de compușii sulfuroși.
Primăvara, culoarea sa fluctuează între albastru închis și albastru deschis, vara este verde închis și, câteodată, cu reflexe de smarald, în timp ce toamna este tot verde închis și uneori maro. Considerat monument al naturii, Lacul Albastru a fost declarat rezervație naturală în 1977, iar în 2000 a devenit arie protejată.
E important de știut că zona nu este una tocmai accesibilă, așadar, pentru a ajunge acolo, va trebui să urcați prin fața unei biserici catolice, până la lizieră, iar apoi să urmați drumul până la lac. Traseul durează însă doar 45 de minute, iar recompensa de la finalul drumeției este imensă. Câteva ore petrecute acolo și o baie în apa de culoarea smaraldului compensează orice efort.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Lacul Cinciș – unde se află, cum ajungi, ce poți face acolo
Vezi şi râuri din România – care sunt râurile din țara noastră și ce lungime au!