Laura Vicol și Vladimir Ciorbă vor sta în arest preventiv pentru 30 de zile, au decis judecătorii de la Curtea de Apel București. Tot astăzi, DIICOT a anunțat că a pus sechestru pe 201 imobile - apartamente și case, cinci spații comerciale, 22 de terenuri, 11 autoturisme, părți sociale și acțiuni, în dosarul Nordis.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Laura Vicol Ciorbă și Vladimir Ciorbă sunt acuzați de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani în formă continuată şi aderare la grup infracţional organizat. Laura Vicol şi soţul ei, Vladimir Ciorbă, au fost arestați pentru 30 de zile în dosarul Nordis.
Laura Vicol și Vladimir Ciorbă, arestați pentru 30 de zile în dosarul Nordis
Fosta șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, și soțul ei, Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, au fost arestați preventiv, miercuri seara, potrivit deciziei Curții de Apel București.
Acuzațiile din dosar sunt de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.
Ancheta vizează 40 de persoane fizice și 32 de firme și se referă la un grup infracțional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere, care a conceput și pus în aplicare un mecanism infracțional complex, constând în promovarea și dezvoltarea unor proiecte imobiliare sub acoperirea mai multor societăți comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la clienți (cumpărători), delapidarea fondurilor societăților, inducerea în eroare a cumpărătorilor cu ocazia executării ante-contractelor și contractelor de vânzare-cumpărare, evidențierea de operațiuni fictive în contabilitatea societăților controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat și stabilirea cu rea-credință a taxelor (TVA), având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul de stat ori compensări datorate bugetului general, cauzându-se prejudicii societăților comerciale, clienților cumpărători și bugetului de stat.
Laura Vicol, mesaj pentru „clienții” Nordis
Fostul parlamentar PSD Laura Vicol a declarat, miercuri, că nu a făcut niciun denunț împotriva premierului Marcel Ciolacu și că merge înainte „cu adevărul și cu dreptatea”. În fața Curții de Apel București, Vicol a fost întrebată dacă are un mesaj pentru păgubiții Nordis.
„Pentru clienții Nordis – că nu sunt păgubiți – de luni trebuia să înceapă predarea apartamentelor celor 700 de proprietari. Nu s-a putut face acest lucru pentru că DIICOT a ridicat calculatoarele firmei, absolut tot. La adunarea creditorilor de mâine sau de poimâine trebuiau să fie anunțați că lucrările urmau să înceapă, pentru că existau bani în conturile firmei și trebuiau demarate lucrările de amenajare. Acum, totul este blocat„, a transmis Laura Vicol.
Laura Vicol a afirmat că și-a donat jumătate din salariu și că soțul său i-a oferit bani, recunoscând acest lucru. „Jumătate din salariul meu a fost donat. Toți copiii și oamenii pe care i-am ajutat pot confirma. Dacă nu, oricum îi voi cita ca martori. O să aveți mari surprize.”
Ea a acuzat, de asemenea, că i s-a pus „ștampila” de Nordis și că a fost catalogată drept „avocata infractorilor și a interlopilor”: „Toată lumea mi-a pus eticheta de Nordis, începând cu Recorder, mână în mână cu cei care au plătit articolul să apară. Am foarte multe probe în acest sens, dar toate sunt incluse în plângerile deja depuse.”
Întrebată dacă încearcă să scape denunțându-l pe Marcel Ciolacu, Laura Vicol a respins această idee: „Cu ce să-l denunț pe Marcel Ciolacu? Nu am făcut niciun denunț, merg cu adevărul și cu dreptatea înainte. Am fost avocat, sunt avocat și voi fi avocat.”
Întrebată dacă, după expirarea mandatului de reținere, a luat în calcul să fugă din țară, Laura Vicol a spus că acest lucru nu s-a pus niciodată în discuție: „Niciodată nu o să fug și întotdeauna voi sta aici. De când sunt aceste abuzuri asupra noastră și a firmei, am fost plecată o singură dată sau de două ori din țară și m-am întors de fiecare dată. Am copiii aici, sunt la școală, iar mama mea de 71 de ani are grijă de ei.”
Procurorii DIICOT, despre Laura Vicol: „Manifestă dispreț față de clienții păgubiți’
Laura Vicol şi soţul ei, Vladimir Ciorbă, au fost arestați pentru 30 de zile în dosarul Nordis.. Din referatul DIICOT reiese că Laura Vicol, fostă șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, ar fi cheltuit cei 90.000 de euro, în doar trei zile, la magazine de lux din Dubai. Anchetatorii au constatat că, între 6 și 8 ianuarie 2020, Laura Vicol ar fi efectuat 45 de tranzacții în magazine de lux din Dubai, precum Hermes, Gucci, Chanel, Loro Piana și Louis Vuitton.
Laura Vicol este descrisă de procurorii DIICOT drept o persoană care „manifestă dispreț față de clienții păgubiți’ și că era conștientă de „proveniența infracțională a sumelor dobândite’.
„Inculpata, ca și liderii grupării, nu manifestă decât dispreț față de clienții păgubiți (…) epuizează banii prin cheltuieli opulente și extravagante într-un interval scurt’.
Schema Nordis – fraudă de peste 195 de milioane de euro
Liderii rețelei Nordis au atras clienți în proiecte imobiliare fictive, promițând livrarea unor apartamente în ansambluri rezidențiale de lux. În acest scop, au utilizat „prezentarea ca adevărată a unor fapte mincinoase constând în finalizarea unor etape ale proiectelor, predarea apartamentelor către un număr mare de clienți, afirmarea unor procente mari de vânzări, respectiv epuizarea acestora, potrivit DIICOT.
În realitate, banii încasați în avans de la cumpărători nu erau folosiți pentru dezvoltarea proiectelor, ci pentru îmbogățirea liderilor grupării:
„Actele de urmărire penală au condus la constatarea faptului că, în perioada 2019-2024, liderii grupului infracțional organizat, prin intermediul a 5 societăți comerciale, au încasat de la clienți persoane fizice sau juridice suma de peste 957.000.000 lei (peste 195 milioane euro).
![](https://thumbor.unica.ro/unsafe/760x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/02/c1-001-cover-6-45.jpg)
Fondurile astfel obținute au fost direcționate către membrii grupării și firmele lor afiliate, fiind utilizate pentru salarii fictive, transferuri externe și cheltuieli personale. În cazul clienților care încercau să obțină livrarea apartamentelor, gruparea recurgea la diverse tactici pentru a întârzia sau evita respectarea angajamentelor.
„Amânarea nejustificată și repetată a semnării contractelor prin prezentarea deformată a realității obiective și prin presarea clienților cumpărători să accepte alte termene și condiții dezavantajoase, este una dintre metodele identificate de anchetatori.
Mai mult, suspecții au modificat structura apartamentelor pentru a face imposibilă identificarea exactă a unităților promise. Totodată, „suspecții au recurs la recompartimentări ale imobilelor pentru a îngreuna identificarea apartamentelor care au făcut obiectul promisiunilor de vânzare, obstrucționarea accesului clienților în șantiere pentru a verifica stadiul lucrărilor.
Spălarea banilor și fraude fiscale marca Nordis
Procurorii DIICOT susțin că gruparea a creat o rețea de firme pentru a transfera fondurile obținute ilegal și a justifica plățile prin documente contabile fictive. Indiferent de traseul parcurs, sumele de bani au urmat aceeași destinație: conturile membrilor grupării și retragerea în numerar.
Pentru a eluda plata taxelor și impozitelor, gruparea a folosit operațiuni contabile false.
„În mod repetat și la intervale diferite de timp, liderii grupului infracțional au dispus efectuarea în documentele contabile ale firmelor (…) de operațiuni fictive de achiziții, în scopul diminuării bazei impozabile și deducerii ilegale a taxei pe valoare adăugată, anunță procurorii.