De când a izbucnit pandemia COVID-19, au apărut diverse informații legate de administrarea ibuprofenului în cazul infectării cu noul coronavirus. Studiile inițiale apreciau că este total interzisă ulilizarea medicamentelor care conțin ibuprofen pentru că ar agrava simptomele COVID-19. Noile cercetări contrazic, însă, acest lucru.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Producătorul medicamentelor Nurofen, este informat cu privire la răspândirea în spațiul public al unor informații despre utilizarea de steroizi și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusiv ibuprofen, pentru atenuarea simptomelor COVID-19.
Pe baza tuturor informațiilor disponibile, în prezent nu există dovezi științifice care să facă o legătură între utilizarea ibuprofenului și agravarea simptomelor COVID-19.
Pot lua ibuprofen pentru a trata simptomele COVID-19? Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și autoritățile medicale din Marea Britanie au recunoscut că puteți lua ibuprofen sau paracetamol pentru a trata simptomele COVID-19, scrie doctorulzilei.ro.
„OMS nu recomandă împotriva utilizării ibuprofenului’ – Organizația Mondială a Sănătății (OMS) Tweet, 19 martie 20201
Comisia din Regatul Unit a Grupului de Lucru al Experților în Domeniul Medicamentelor Umane privind coronavirusul (COVID-19) a concluzionat:
„Pacienții pot lua paracetamol sau ibuprofen atunci când se auto-tratează pentru simptomele COVID-19, cum ar fi febra și cefaleea.’ – Scrisoarea CAS a Comisiei pentru medicamente umane, 14 aprilie 2020.
Pe baza tuturor informațiilor disponibile în acest moment, nu există nicio legătură dovedită științific între consumul fără prescripție medicală de ibuprofen și agravarea cazurilor de COVID-19.
Ibuprofenul este un medicament binecunoscut, cu un profil de siguranță bun, folosit în mod eficient ca analgezic (reducerea durerii) și antipiretic (reducerea febrei) în automedicație de mai bine de 30 de ani.
Efectele adverse, mai frecvente în cazul ibuprofenului
Trebuie precizat însă că efecte adverse sunt mai frecvente în cazul ibuprofenului, în comparaţie cu ale paracetamolului.
De exemplu, administrarea de doze mari şi pe termen lung de ibuprofen poate duce la ulceraţii stomacale, arsuri, disconfort gastrointestinal şi constipaţie. În schimb, paracetamolul prezintă rareori efecte secundare, acestea putând consta în iritaţii ale pielii sau pustule cu lichid, potrivit csid.ro.
De asemenea, este bine de ţinut cont că ibuprofenul este contraindicat în anumite situaţii:
- După o intervenţie pe cord sau în cazul reacţiilor alergice la aspirină
- Dacă se urmează tratament cu aspirină pentru prevenţia AVC-ului şi a infarctului, administrarea de ibuprofen poate reduce eficienţa aspirinei
- În cazul gravidelor şi al femeilor care alăptează
- Dacă există afecţiuni preexistente ce prezintă risc crescut de hemoragie (ulcer stomacal)
- În cazul persoanelor care urmează tratamente pentru subţierea sângelui (anticoagulante)