Legenda tristă a Cascadei Bigăr, care acum s-a prăbușit

.

Cascada Bigăr, fără îndoială, spectaculoasă, plină de farmec, lăudată și apreciată pe măsură. Din păcate, s-a prăbușit, iar imaginile cu frumusețile locului sunt acum doar o amintire. An de an mii de turiști veneau să admire unul dintre cele mai frumoase spectacole naturale, ce spunea, din păcate, cea mai dureroasă poveste de dragoste… Iată cât de tristă este legenda Cascadei Bigăr.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Aflată în Valea Minișului, la jumătatea distanței dintre localitățile Anina și Bozovici, Cascada Bigăr a fost declarată, în anul 2013, de către site-ul specializat The World Geography cea mai frumoasă cascadă din lume. După ce a devenit faimoasă și  pe  plan internațional, iar un investitor important a contribuit la amenajarea ei, zona a început să se dezvolte cu fiecare an, micii comercianți și producătorii de obiecte artizanale făcându-și simțită prezența în zonă, la fel și numărul de turiști, care a crescut exponențial.


Cascada Bigăr, un fenomen unic în lume

O simplă căutare pe Instagram cu hashtagul #bigar scoate la iveală mii de fotografii făcute de turiști la faimoasa cascadă… De la simple reprezentări
ale căderii de apă la fotografii artistice, care mai de care mai photoshopate, turiștii au imortalizat Cascada Bigăr, de-a lungul timpului, în fel și chip. Ascunsă în Munții Aninei, spectaculoasa cădere de apă este într-adevăr unică, modul în care apa se prelinge peste covorul de mușchi transformând-o într-un spectacol ireal, în special când totul este scăldat în lumina soarelui.


Cascada Bigăr avea o înălțime de aproximativ 8 metri, iar drept sursă, un izvor de apă subterană ce se scurgea pe un perete calcaros.

Citește și: Cinci locuri frumoase din România de pus pe Instagram

Citește și: Cum se descurcă Andreea și Cabral ca părinți:„Somn mai puțin, apă caldă cu timp limitat…’/ EXCLUSIV

Citește și: Simona Gherghe a mărturisit că și ea a fost atacată când lucra la Acces Direct:’Mi-a fost frică pentru viața mea’

Cascada Bigăr, frumoasă și vara, și iarna

Imaginile cascadei Bigăr sunt la fel de spectaculoase atât vara, când verdele crud al mușchiului se împletește cu albastrul pur al apei, fiind străbătut din când în când de curcubeie, cât și toamna, când totul devine ruginiu, dar mai ales iarna, când țurțurii ce sclipesc în bătaia soarelui creează o imagine desprinsă parcă din „Regatul de gheață.

Cu niște ani în urmă, jurnaliștii de la Huffington Post scriau despre cascadă că este „un loc desprins din basme și o comparau cu o imagine din filmul „Mica Sirenă. Într-adevăr, aspectul tronconic al cascadei, formată din tuf calcaros și acoperită cu mușchi verde, te duce cu gândul la o siluetă feminină, dar și la pletele mătăsoase ale unei fete tinere, în cazul de față cea care a dat naștere legendei și al cărei chip, se zice, s-ar vedea iarna oglindit în apele înghețate…


Legenda Cascadei Bigăr

La fel ca și  Legenda  Grotei  Miresei, faimosul munte de sare din Slănic Prahova, care, din păcate, din neglijen ța autorită ilor locale, a dispărut, și
Cascada Bigăr a avut o poveste de dragoste neîmplinită… Legenda spune că, demult, pe meleagurile Văii Almăjene trăia o familie de țărani gospodari a căror singură durere era lipsa unui urmaș. Într-o noapte însă, femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare care i-a spus că, dacă va bea apă de la izvorul de sub stâncă, va da naștere unei fiice, dar că acesteia nu-i va fi niciodată permis să se îndrăgostească, dacă va dori să trăiască.


Femeia a mers la izvor și a băut apă, iar după 9 luni a adus pe lume o fetiță, așa cum i se promisese în vis. Copila fermeca pe oricine, iar când a crescut, a devenit o fecioară râvnită de toți flăcăii. Inima ei tânjea însă după unul singur, al cărui nume era Bigăr. De teamă să nu-i moară fiica, tatăl tinerei și-a închis copila în grota de deasupra izvorului dintre lumi. Vrăjitoarea i-a auzit strigătele fecioarei  și atunci i-a șoptit: „Singurul lucru pe care pot să-l fac pentru tine e să-ți transform părul într-o cascadă pe care vor aluneca lacrimile tale.


Vuietul cascadei îl va aduce pe cel pe care-l iubești aproape de tine, dar niciodată nu veți putea trăi împreună în această lume. El va trebui să moară înecat în lacrimile tale și tu vei muri odată cu el, spre a renaște apoi, în cealaltă lume, în Tărâmul Regăsirii Dorului. Iubitul său, Bigăr, a venit, atras de glasul fetei, şi s-a înecat în lacrimile iubitei sale. Totul s-a petrecut întocmai cum a sortit vrăjitoarea, iar cascada a rămas mărturie, dincolo de moarte, a iubirii curate dintre cei doi tineri. Mulț dintre tinerii care au vizitat Cascada Bigăr au băut apă de acolo pentru a- și pecetlui iubirea.


  • Descoperă cele mai impresionante cascade din lume.
  • Alte atracții turistice în zonă

    Unul dintre obiectivele ce merită vizitate  este  Grota  Bigăr,   aflată   la câțiva pași de cascadă. De asemenea, printre punctele de atracție se numără Parcul Național Cheile Nerei, Cascada  Beușnița,  Lacul  Mini , Lacul Dracului, Muzeul Sătesc Bozovici, Morile de apă de la Rudăria, Mănăstirea Almăj – Putna, Cascada Moceri , Lacul Ochiul Beiului, Peștera cu  Oase,  Lacul  și Peștera Buhui. Superba zonă Cheile Nerei are un potențial imens, pe care tot mai mulți turi ti încep să-l descopere. Frumusețea ei sălbatică, virgină chiar pe alocuri, completată de legende seculare și de ospitalitatea oamenilor locului, reprezintă tot atâtea motive să vizitați unul dintre cele mai frumoase locuri din Munții Banatului.


    Sursa foto: pixabay, Shutterstock, Captură YouTube

    Citeşte şi despre Cascada Victoria, Cascada Angel şi Cascada Iguazu!