Ilie Bolojan a vorbit la podcastul Friendly Fire cu Moise Guran și Vlad Petreanu despre problemele structurale din sistemul public românesc, criticând modul în care statul gestionează banii contribuabililor. Președintele interimar consideră că principala cauză a crizei bugetare este cheltuiala excesivă și ineficientă.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! MARTIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Pe de altă parte, în cadrul aceleiași discuții, Ilie Bolojan a refuzat să spună dacă ar putea ajunge în funcția de premier după alegerile prezidențiale și a vorbit doar despre majorități.
Ilie Bolojan, despre cauza crizei bugetare din România
Ilie Bolojan a declarat miercuri seară, în cadrul podcastului „Friendly Fire', că România se îndreaptă spre o creștere inevitabilă a taxelor și impozitelor, dacă nu vor fi implementate reformele economice promise de Guvern.
„Dacă nu se va reduce cheltuiala statului în general, dacă nu vor fi absorbiţi banii europeni, dacă nu se vor lua măsuri pentru a premia munca şi a descuraja nemunca, e doar o problemă de timp până vom ajunge să creştem taxe şi impozite', a spus Bolojan.
În final, Bolojan a îndemnat la acțiune hotărâtă și responsabilă din partea decidenților politici, pentru a evita consecințe economice dureroase pe termen lung.
„Cauza principală sunt cheltuielile prea mari pe care statul le face, ceea ce înseamnă risipă, înseamnă lipsă de eficiență, înseamnă instituții prea multe, înseamnă, în unele cazuri, personal supradimensionat, înseamnă birocrație și înseamnă suprapuneri de activitate. Această boală se acumulează de foarte multe ori', a declarat Ilie Bolojan în podcastul Friendly Fire cu Moise Guran și Vlad Petreanu.
Șeful statului a subliniat că România nu este singura țară cu astfel de probleme, dar faptul că deficitele bugetare mari au devenit cronice arată că statul român suferă de o boală veche și netratată.
„Nu suntem singurul stat în această situație, dar deficitele mari, cronice de ani de zile, arată că la noi problema nu este o chestiune simplă, ci a fost un efect acumulat de mulți ani de zile. Și deci, exemplul medical pe care l-am dat este ca la un pacient care știe că are o boală – aceasta este o boală de-a noastră, de bază – și care are două posibilități: să o trateze la timp, până boala nu ajunge într-un stadiu terminal, este într-o fază incipientă.
Și asta am propus și am susținut întotdeauna. Oamenii politici responsabili atacă problemele până nu devin de neatacat și degenerează', a spus Ilie Bolojan.
Citeste si: Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem pensiona magistraţii la 47, la 50 de ani, când sunt la maturitatea vârstei profesionale”
Ilie Bolojan, în contextul crizei bugetare: „Avem varianta să ne tratăm la timp”
În opinia lui Ilie Bolojan, România are două opțiuni: o restructurare ordonată și suportabilă din punct de vedere social sau o criză gravă, forțată de contextul economic și lipsa de reacție.
„Avem varianta să ne tratăm la timp, deci să facem o restructurare ordonată, în așa fel încât costurile sociale și măsurile să fie rezonabile și decente. Sau avem a doua variantă: să amânăm, să mergem la medic mai târziu, boala să se agraveze și să ajungem să fim tratați în urgență', a conchis președintele interimar al României.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/04/001-cover-155.jpg)
Ilie Bolojan se teme de un eventual „vot antisistem”
„Majoritatea actuală este la limită, orice fel de consolidare a majorității nu face decât să întărească puterea coaliției de a lua decizii', a declarat Ilie Bolojan.
„Conflictele politice ne vor crea probleme economice”, a mai spus președintele interimar. „Sper să nu ajungem la un guvern de uniune națională”, a adăugat Bolojan răspunzând unei întrebări despre o altă posibilă formulă guvernamentală.
De asemenea, Ilie Bolojan tras un semnal de alarmă privitor la un posibil „vot antisistem' care ar putea duce la apariția unor majorități extremiste.
El a militat pentru o integrare „și mai bună în Uniunea Europeană' avertizând totodată asupra pericolului unui regim izolaționist: ar fi așa cum se duce o mașină în zid.